Pred požarom rešili Dom pod Storžičem

17 oktobra, 2021
foto Zavarovalnica Triglav in Manca Ogrin

Na Domu pod Storžičem je bila 16. oktobra 2021 gasilska vaja v primeru požara v planinski koči, na kateri je sodelovalo 85 gasilcev iz 14 gasilskih enot z Gorenjske z 18 vozili. S prikazno vajo, ki sta jo organizirali Gasilska in Planinska zveza Slovenije na pobudo organizatorjev akcije Očistimo naše gore – Zavarovalnice Triglav, so želeli opozoriti na pomen požarne varnosti v planinskih kočah, ki jih je v zadnjih letih kar tri popolnoma uničil požar.

Ob nekdanjem Kocbekovem domu na Korošici je postavljeno zavetišče, Frischaufov dom na Okrešlju že dobiva končno zunanjo obliko, začenja se tudi gradnja nove Mozirske koče na Golteh.

Gasilska vaja v gorah

Požar je nastal v stropu mansarde Doma pod Storžičem v sobi s skupnimi ležišči. Zaradi vžiga saj v dimniku se je stena dimnika pregrela, zato se je vžgala lesena stropna konstrukcija ob dimniku. Do vžiga stropne konstrukcije je prišlo ob 10.50, dim in požar so zaznali prisotni na lokaciji ob 10.58, osebje doma se je takoj odzvalo in o požaru so ob 10.59 uri obvestili regijski center za obveščanje Kranj na številko 112, gospodar je ob pomoči nekaterih prisotnih poskušal požar pogasiti z ročnim gasilnikom, poskrbeli pa so tudi za evakuacijo oseb v objektu.

Požar so uspeli začasno nekoliko zadušiti, ni pa jim ga uspelo dokončno pogasiti. Zato se je do prihoda gasilskih enot razširil po sobi, zajel del podstrešja in lesenega ostrešja nad sobo, hkrati pa se skozi počeno steklo okna razširil na leseno fasado in napušč na južnem delu objekta. V času gašenja objekta je severozahodni veter žareče delce zanesel v gozd, zato je prišlo še do vžiga suhe podrasti in manjšega gozdnega požara kakšnih 50 metrov od objekta.

Prikazno gasilsko vajo Planinski dom 2021 je izvedla Gasilska zveza (GZ) Tržič v sodelovanju z Gasilsko zvezo Gorenjske, vodja vaje je bil poveljnik GZ Tržič Jani Žlindra, vodja intervencije pa namestnik poveljnika GZ Tržič Uroš Bodlaj. Na njej je sodelovalo 85 gasilk in gasilcev iz vseh devetih Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) v GZ Tržič, dveh PGD iz GZ Naklo, po enega PGD iz GZ Radovljica in GZ Mestne občine Kranj ter Gasilska reševalna služba Kranj z avtocisterno. Pred vajo je bil na Domu pod Storžičem (PD Tržič) posvet za gospodarje o požarni varnosti v planinskih kočah.

Tovrstne intervencije so velik izziv

“Osebno ocenjujem, da je bila današnja vaja, ki smo jo organizirali v Gasilski zvezi Tržič v sodelovanju z Gasilsko zvezo Gorenjske, uspešno izvedena. Pokazala je strokovno usposobljenost gasilcev, ki je v tovrstnih požarih pomembna,” je gasilsko vajo ocenil Tomaž Vilfan, poveljnik Gasilske zveze Gorenjske in regijski poveljnik. Predstavil je tudi težave gasilcev ob tovrstnih požarih, kot so dostopnost, oddaljenost in omejenost s količino vode: “Tovrstne intervencije – požari planinskih koč – za gasilce predstavljajo velik izziv. Največji problem je pravočasno odkrivanje požara. Če je nekdo v tem primeru prisoten v koči, lahko že prepreči razširitev požara, če tega ne morejo storiti, je bistven čas, v katerem bodo gasilci obveščeni. Veliko primerov je takšnih, ko nekdo šele iz doline opazi, da je požar nastal, in takrat je praktično že vse izgubljeno. Čas od nastanka do odkritja požara je z vidika razvoja požara dejavnik, ki pove, v kakšnem obsegu je požar ob odkritju. Odzivni čas gasilcev od odkritja požara, prijave na 112, alarmiranja gasilcev, izvoza, do prihoda na kraj je lahko zelo dolg predvsem zaradi oddaljenosti in dostopnosti z gasilskimi vozili, pri visokogorskih kočah pa je v veliko primerih dostop z gasilskimi vozili skoraj nemogoč.
Preskrba z vodo za gašenje je pri planinskih kočah otežena. V večini primerov je je toliko, kot jo gasilci pripeljejo s seboj, viri vode so običajno tudi precej oddaljeni od domov in v teh primerih je treba vzpostaviti dobavo vode, ki spet zahteva čas, potrebno opremo (cevi, prenosne motorne brizgalne ali gasilska vozila z vodo), poleg tega so temperature lahko precej nižje kot v dolini, kar vpliva na delo z vodo.”

Spomnimo:Požari v zadnjem času

Dom na Osankarici je že četrti v požaru uničeni dom v gorskem svetu v zadnjih letih, brez treh planinskih koč pa so zaradi uničujočih požarov ostali obiskovalci gora na območju Kamniško-Savinjskih Alp. 24. februarja letos je požar v celoti uničil Mozirsko kočo na Golteh, eno najstarejših koč pri nas, 20. oktobra 2017 je do tal pogorel prenovljeni Kocbekov dom na Korošici, in sicer zaradi napake Poljakinje, ki je v planinski sobi želela pogreti vodo, a je po pomoti pristavila petrolej, Frischaufov dom na Okrešlju, ki je pogorel do tal 6. novembra 2019 – obnovljen je bil le nekaj mesecev pred tem – pa so ognjeni zublji uničili zaradi napake na električni napeljavi.

Napotki za obiskovalce koč

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu je še podal napotke za obiskovalce gora: “Obiskovalce planinskih koč, zimskih sob in bivakov opozarjamo, da je prepovedano kaditi v vseh prostorih planinske koče, kuhati v spalnicah in uporabljati odprti ogenj v vseh prostorih planinske koče. V primeru požara je pomembno, da ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi, kot so voda, odeja, pokrovka ipd., ali z gasilnikom. Če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno. O požaru takoj obvestimo gasilce na številko 112  in sporočimo, kdo kliče, kje gori, kaj gori, kakšen je obseg požara, ali so ogroženi ljudje in živali.”

 

Vir: PZS

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 44 times, 1 visits today)