7:00 pop TURIZEM

Pot Koroško Rinko s Kranjske koče na Ledinah bo dobila sredstva za obnovo

Ljubitelji gora in planin so že četrto leto zapored izglasovali Naj planinsko pot, ki poteka pod okriljem akcije Očistimo naše gore in Planinske zveze Slovenije. Z osvojitvijo naziva Naj planinska pot 2021 bo sredstva za obnovo letos prejela ena najzahtevnejših poti v skupini Grintavcev, ki vodi na Koroško Rinko s Kranjske koče na Ledinah.

Na pot, ki je zaprta že vse od leta 2018, se bodo pohodniki znova lahko podali po zaključku njene obnove, predvidoma konec letošnjega poletja.

Naj planinska pot 2021 je, kot so sporočili organizatorji, postala ena najlepših, a tudi najzahtevnejših poti v Kamniško-Savinjskih Alpah: pot s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko, za katero skrbi Planinsko društvo Kranj. Na drugo in tretje mesto sta se tokrat uvrstili Jubilejna planinska pot Vršič—Zadnje Plate—Prisojnik skozi zadnje okno in pot, ki poteka skozi Pekel–Rjavino–Dom Valentina Staniča–pot čez Rž—Kredarico.

Planinska pot je zaprta že od leta 2018

Tokratna prejemnica naziva in sredstev za obnovo – pot s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko – ob izjemnih razgledih na vrhove kraljestva Rink ponuja tudi vznemirljiva prečenja prepadnih pobočij in plezanje po navpičnih skalnih pregradah. Ker na zelo zahtevni planinski poti poleg označb obnovo nujno potrebujejo tudi varovala, je letošnja zmagovalna pot že vse od leta 2018 zaprta. “Dobro pripravljeni pohodniki in pohodnice morajo z obiskom Naj planinske poti 2021 tako počakati do zaključka njene obnove,” so še poudarili organizatorji izbora.

Namestili bodo nova varovala

»Obnoviti moramo celotno dolžino poti, ki se začne pri Kranjski koči na Ledinah (1.700 m) in konča na vrhu Koroške Rinke (2.433 m). Kar četrtina te 2,2-kilometrske trase je zelo zahtevne. Pot je obenem sestavni del Slovenske planinske poti, ki preči vse slovenske gore. Tekom obnove bodo na poti na novo označene markacije, nameščena bodo tudi nova varovala – tako jeklenice kot klini. Predvidevamo, da bo pot lahko obnovljena tekom avgusta, za obnovo pa bomo predvidoma potrebovali dva konca tedna,« je povedal Miha Marenče iz Planinskega društva Kranj.

(Visited 239 times, 1 visits today)
Close