8:00 dop TURIZEM

Porezen s kmetije Podgozdar v Davči

Porezen je eden mojih najljubših vrhov. Zakaj? Ker ima zanimivo lego na meji med Gorenjsko in Primorsko, zaradi česar je na njegovem vrhu zaradi mešanja vrhov večkrat vetrovno, primorski vpliv daje flori večjo pestrost, na njem ni množic in razgled ob jasnem vremenu seže vse do morja. Kar dovolj razlogov za obisk, kajne? 

Izhodišče nad Davčo

Moje izhodišče je bila tokrat kmetija Podgozdar v Davči, do kjer sem iz Železnikov sledila tablam za Kamp Vrhovc in Davške slapove. Parkirala sem na primernem mestu in za dovoljenje vprašala lastnika parcele. Imena kmetij v Davči so označene, in tako vas bo za Podgozdarjevo na križišču nad kmetijo Vrhovc tabla usmerila desno.

Od konca asfalta sem dobre pol ure hodila po rahlo vzpenjajoči gozdni cesti, kmalu pa se je gozd začel redčiti in že sem zagledala pobočja Porezna. Okrog mene bregovi, pod mano grape, odmaknjeni in skoraj rahlo divji tereni nad Davčo.

Višina:  1630 m
Čas hoje: 1,5 ure
višinska razlika: 600 m

Poseben, širok travnik

Prišla sem na širok travnik pod imenom »Vrše«, ki ga varuje nekaj buk, katerim se vidi, da času, spremembi letnih časov ter predvsem vetrovom, kljubujejo že dolgo. Zelo poseben kraj. Na drugi strani travnika so me čakali širni pogledi proti Baški Grapi in Cerkljanskemu območju, od koder prav tako vodi kar nekaj poti.

Poletni Porezen

Od tu mi je pot na Porezen zelo ljuba, saj je odprta in razgledna, ob poti me je v tem času pozdravljalo raznovrstno cvetje, pasla se je živina, vrh pa se je sončil in bohotil v barvah poletja. Na vrhu si vzamem čas za nastavljanje soncu, prigrizek in poslušanje tišine. Lepo je tu gor, ko je vse zemeljsko tam daleč spodaj.

 

(Visited 448 times, 11 visits today)
Close