Avtor Petra Nastran 8:17 dop TURIZEM

Pohod na Babji zob in legenda o tej “škrbini”

Babji zob je škrbina, ki jo vidite, ko se peljete proti Bledu, in zaključuje planoto Jelovica nad vasjo Bohinjska Bela.

Izhodišč za pot na Babji zob je več, sama sem kot vedno začela v vasi Kupljenik. Do nje pridete, ko se iz Bleda peljete proti Bohinju, čez kakšen kilometer pa vas prometna tabla usmeri levo. Cesta do vasi je ozka, a od letošnje jeseni ima nov asfalt. Sledite oznakam za Babji zob in Talež ter parkirate ob začetku gozdne ceste.

Pot vodi po gozdu in je razmeroma strma. Označeni čas je velikodušna ura in pol, z zmernim tempom boste vrh dosegli prej. Je bolj osamljen vrh in zelo verjetno je, da na poti ne boste srečali nikogar. Na vrhu je urejena klopca, ki vam bo ob počitku nudila edinstven razgled na Blejsko jezero, Begunjščico, Karavanke.

Ter še legenda o Babjem zobu …

“Stari ljudje pravijo, da na Jelovški planoti stara baba je živela. Nekateri so celo trdili, da je več kot stopetdeset let že imela, da čarovnica je bila, ki se skrivala je tam, češ drugače jo bi pogubili na grmadi. Baba je zelišča nabirala, s čarovništvom in napitki se je ukvarjala ter v dolino svoje uroke je pošiljala.
V dolini vsi so se babe bali, saj kadar je uroke pošiljala, nihče od kmetov upal ni, na njivo ali gozd, ker tam še danes hudičeva ježa preži, ki marsikaterega kmeta lahko zaradi njenih urokov takoj pogubi.
Ko pa baba že bila je stara ni več tako dobro zelišča nabirala, saj počasi že prihajal njen je čas. Nihče pa vedel ni koliko je stara, saj krepko čez sto jih je že nabrala.
Nekega dne pa ko baba dovolj zelišča ni nabrala, preko roba planote z jezo uroke je metala in glej babi stari spodrsne na planoti tej. In ko tako omahne v globine prostrane odkoder slišati je bilo še vedno njene uroke stare.
In iz odmeva gora slišati urok bilo je celo v dolino:
Jelovica ti ne boš več strma kot prej, takoj škrbino naredi na mesti tej.
In od takrat se vedno na koncu Jelovice, ki se zaključuje proti Bohinjski Beli vidi velik Babji zob, katerega že več sto let iz roda v rod vsi tako imenujejo. In v Bližini še danes koča stoji, ki da lastnikov se zvrstilo že več je kot tri.”

Avtor legende je Guzej Vinko.

(Visited 83 times, 4 visits today)
Close