1:00 pop TURIZEM

Okrešelj: pogorišče koče pripravljeno za začetek gradnje nove zgodbe

Okrešelj bo dobil novo podobo! Konec lanskega leta smo žalostno poročali o tem, kako je obiskan Frischaufov dom na Okrešlju (1396m) pogorel do tal.

“Devet mesecev kasneje lahko delimo lepše novice, saj je pogorišče pripravljeno za začetek gradnje nove zgodbe. K začetku dobre zgodbe je pripomogla tudi Slovenska vojska, saj je v sredo, 26. avgusta, s skoraj 40 helikopterskimi naleti na Okrešelj prevozila 25 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in drugega betonskega železa za temeljno ploščo,” so sporočili iz Planinske zveze Slovenije.

 

Pogorišče so že pospravili

Planinsko društvo Celje – Matica, ki je lastnik doma,  je konec julija pridobilo gradbeno dovoljenje za gradnjo novega doma. “Prejšnji teden je bil objavljen razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za podporo planinski športni in večnamenski rekreacijski infrastrukturi. Na razpis se bo s projektom novega planinskega doma na Okrešlju prijavilo tudi PD Celje – Matica,” navaja PZS.

Pogorišče starega doma so člani celjskega planinskega društva že pospravili. Zaradi epidemije koronavirusa so se nekatera dela zavlekla, toda s sproščanjem ukrepov so lahko prostovoljci do konca počistili pogorišče, nato so postavili hiško za delavce in oskrbnika ter Okrešeljsko plažo z mizami in klopmi za obiskovalce.

V naslednjem tednu pripravljeni na temeljno ploščo

V zadnjem mesecu na mestu, kjer bo nekoč stal nov planinski dom, potekajo razna pripravljalna gradbena dela.  »V tem času smo izvedli rušitev ostankov zidov, opravili smo zemeljska dela, utrdili smo podlago za temeljno ploščo, pripravili smo glavnino agregata za beton. V naslednjem tednu bo pripravljen teren za temeljno ploščo. Načrtujemo, da bi v letošnjem letu izvedli vsa gradbena dela v pritličju in pripravili vse potrebno za postavitev montažnega dela. Čez zimo bomo izbrali izvajalca, da bi lahko z deli pričeli spomladi, ko bodo vremenske razmere na tej nadmorski višini to dopuščale,« je povedal predsednik PD Celje-Matica Franc Povše.

Gradbeni material vozili s helikopterjem

Ker je treba na višino skoraj  1400 metrov pripeljati veliko gradbenega materiala, je na pomoč priskočila  Slovenska vojska (SV) s helikopterskimi prevozi materiala. »Najprej  je vojska s pomočjo helikopterjev prevažala material in opremo za urejanje planinskih poti. V zadnjem času smo to odlično sodelovanje razširili še na helikopterske prevoze materiala in opreme za ekološke ter energetske sanacije planinskih koč. Tako je vojska letos opravila že več naletov za potrebe markacistov. Na leto vojska opravi približno 30 ur helikopterskih naletov, kar je za upravljalce planinskih koč zelo dragocena pomoč. Za prevoz materiala za novo planinsko kočo na Okrešlju smo dobili še dodatnih 10 ur. Naleti helikopterja so za društva  brezplačni in so formalno urejeni v sklopu sodelovanja med ministrstvom za obrambo in nevladnimi organizacijami. V zameno poskuša PZS Slovenski vojski pomagati na področjih, kjer lahko, npr. brezplačno prenočevanje v planinskih kočah za pripadnike SV na delovnih akcijah. Zavedamo se, da bi bila izgradnja planinskega doma na taki lokaciji brez helikopterskih naletov skoraj nemogoča, zato se Slovenski vojski za dosedanjo pomoč zahvaljujemo,« je povedal generalni sekretar PZS Matej Planko.

V sredo pripeljali 25 ton cementa

Dobro sodelovanje pripadnikov 15. helikopterskega bataljona SV in prostovoljnih planincev pri transportu materiala za novi planinski dom na Okrešlju je bilo mogoče videti tudi v sredo. Pripadniki SV so pripeljali 25 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in betonskega železa.

»Naše delo smo razdeli v tri cikluse, vmes smo morali namreč z gorivom natočiti helikopter. V prvem delu smo najprej vozili armaturne mreže, ki so imele nekaj tisoč kilogramov. Za prevoz do Okrešlja, kjer smo premagovali 650 višinskih metrov, smo potrebovali 6 minut in 30 sekund. Najtežje del dela je bilo odlaganje gradbenega materiala, saj je na vrhu zelo omejen prostor. Ker delamo v visokogorju, kjer je potrebno paziti na veliko različnih okoliščin, smo morali biti ves čas maksimalno zbrani,« je delo pri gradnji na Okrešlju razložil podpolkovnik Igor Lanišnik, poveljnik 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske.

Ob tem je pohvalil dobro sodelovanje s Planinsko zvezo Slovenije, sploh pri najbolj zahtevnih delih v visokogorju. Pri delu je sodelovala širša ekipa. Poleg dveh pilotov so pri prevozih pomagali še dva tehnika letalca in gorski vojaški reševalec, saj je moral biti tovor varno in kakovostno pripet.

PZS aktivno pomaga Okrešlju in Korošici

Na Planinski zvezi Slovenije so vseskozi aktivno vpleteni v iskanje rešitev za izgradnjo koče na Okrešlju in Korošici, kjer je dom pogorel oktobra 2017. »V proračunu PZS za leto 2018 smo za pripravo projektne dokumentacije za izgradnjo novega planinskega doma na Korošici namenili 20 tisoč evrov, v letu 2019 pa smo po sklepu Skupščine PZS s plačilom članarine zbirali po en evro od vsakega polnoletnega člana PZS. Na ta račun smo zbrali dobrih 45 tisoč evrov. Z zbiranjem namenskih sredstev za izgradnjo novih planinskih domov nadaljujemo tudi v letošnjem letu. Skupaj z zbranimi sredstvi v letu 2020 bo PZS za namen obnove planinskih koč na Korošici in Okrešlju prispevala več kot 100 tisoč evrov,« je dodal generalni sekretar PZS Matej Planko

 


Če bi želeli pomagati pri novogradnji, lahko to storite z nakazilom na TRR: 0510 0801 6743 162 (pri Abanki Celje) ali s SMS-sporočilom na 1919 (geslo: OKRESELJ5), s katerim boste darovali pet evrov.  Dom na Korošici lahko pomagate zgraditi z donacijo na TRR 0510 0801 5958 723 (pri Abanki). Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici, sklic: 00 005.

(Visited 427 times, 1 visits today)
Close