Novosti v Biosfernem območju Julijske Alpe

29 oktobra, 2020
Novosti v Biosfernem območju Julijske Alpe

Javni zavod Triglavski narodni park je predstavil novosti v Biosfernem območju Julijske Alpe. Kljub epidemiji so bili zelo aktivni in nekaj najbolj zanimivih novosti je predstavljenih v nadaljevanju.

Pri ozaveščanju in izobraževanju o narodnem parku in njegovih vrednotah Javni zavod Triglavski narodni park še prav posebno pozornost posveča osnovnošolcem in mladim nasploh. V skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe je združenih 40 šol, skupaj 7.000 učencev, ki jim je skupno to, da živijo v bližini edinega narodnega parka v Sloveniji in v Unescovem Biosfernem območju Julijske Alpe. Za te učence JZTNP pripravlja dodatne brezplačne programe, učne pripomočke, raziskovanja in učenje v naravi ter izlete in druženja.Vse z namenom, da še bolje spoznajo enkratnost prostora, v katerem živijo ter da bodo zavezani naravi in kulturni dediščini ter trajnostnemu razvoju.

Posodobljena Triglavska zakladnica

Triglavska zakladnica je spletna platforma z učnimi vsebinami o Triglavskem narodnem parku in Biosfernem območju Julijske Alpe z različnimi nivoji dostopa do člankov, interaktivnih vsebin in učnih listov za splošno javnost, za učence in posebej za učitelje, ki na njej najdejo učno gradivo bodisi za delo v učilnici ali kot pripravo na teren. Letos je na njej poleg vsebin o naravi in kulturni dediščini Julijskih Alp mogoče najti še zanimivosti iz vseh slovenskih biosfernih območij, vsebine o podnebnih spremembah, in vsebine na temo ukinitve plastike za enkratno uporabo s poudarkom na: »Kaj lahko storim sam?«.

Vseh 7.000 otrok Skupnosti šol je dobilo novo številko časopisa, namenjenega temu, da ga odnesejo domov in se ob pisani vsebini iz Julijskih Alp z ostalimi člani družine pogovorijo in zabavajo. Časopis lahko prelistate tukaj.

Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka v letu 2020

Območje Triglavskega narodnega parka in Biosfernega območja Julijske Alpe je največji naravni biser Slovenije, ki navdihuje s svojimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka zagotavlja, da se to bogastvo ohranja ob sočasnem trajnostnem razvoju. Letošnji dobitniki znaka kakovosti so turistični ponudniki, ki so vključeni tudi v zeleno shemo slovenskega turizma: Apartmajske hiške ALPIK, Kamp Korita, Eco Chalet Astra Montana, Eco Kamp Koren in Kamp Danica.

Nova ambasadorka biosfernega območja

Javni zavod Triglavski narodni park je v okviru Dneva biosfernega območja Julijske Alpe, ki bo 30. oktobra, imenoval novo Ambasadorko Biosfernega območja Julijske Alpe UNESCO MaB. Plaketo za podporo programu bo letos prejela ga. Polona Kenda. Domačinka iz Baške grape in ravnateljica na OŠ Podbrdo z neuničljivo življenjsko energijo, usmerjeno v razvoj, ki je tesno povezan z obstojem osnovne šole v lokalnem okolju. Predanost svojemu poslanstvu in razumevanje načina življenja v gorskih vaseh sta med drugim glavna vzroka, da je bila med prvimi, ki se je zavedala, da je sistemsko ozaveščanje naših otrok o vrednotah narave in kulturne dediščine prava pot, na kateri vsi postajamo boljši, tudi v odnosu do soljudi.

Dokumentarni film o biosfernih območijih v Sloveniji

V okviru projekta sodelovanja med LAS-i »Približajmo Unescova Biosferna območja prebivalcem« je bil posnet dokumentarni film, v katerem so predstavljene inovativne podjetniške ideje sobivanja človeka in narave v slovenskih biosfernih območjih. V filmu so preko zgodb oz. povezovalnih oseb v ospredju štiri biosferna območja in ljudje, ki s svojimi podjetniškimi zgodbami in produkti preživijo v tem okolju, kot so npr. ekološki kmetje, sadjarji, ustvarjalce lokalnih blagovnih znamk …

Film si lahko ogledate tukaj.

 

Vir: TNP

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 169 times, 2 visits today)