Mudilo se mu je v dolino, zato je poklical gorske reševalce

2 oktobra, 2021

Cilj in želja gorskih reševalcev je pomagati ljudem, ki so poškodovani in oboleli v gorah. Pogosto se pri tem delu izpostavljajo nevarnim situacijam.

Časi se spreminjajo in vse večkrat se srečujejo z nerazumnimi željami in zahtevami gornikov. Eno tako, ki se jim je zgodila pred dnevi, je povedal dežurni zdravnik gorski reševalec, objavili pa so jo na Facebooku.

”Ob 18 h zvečer sem kot dežurni zdravnik združene ekipe GRS in HNMP prejel klic dispečerja centra 112, da želi nek tujec govoriti z nami. Povezal me je v konferenčni klic z načelnikom lokalne GRS postaje in gospodom, ki nas je želel aktivirati. Gospod je v polomljeni angleščini povedal, da se nahaja na visokogorski koči pod Triglavom in potrebuje transport v dolino,” je začel pripoved o nenavadni zgodbi.

Po prvem presenečenju in sistematskem povpraševanju o poškodbah, bolezni ali drugih težavah, je gospod vse to zanikal in povedal, da se je ”uračunal” v času in ima zjutraj ob 4h letalo iz Brnika in ga res ne sme zamuditi!

“Po razlagi, da naša služba ni namenjena nenujnim prevozom, je pričel izsiljevati, da se bo poškodoval na poti navzdol in bo na tak način prišel do prevoza. Poskušal je tudi z svojim zavarovanjem, ki mu omogoča helikopterski transport. Pogovor je bil precej čustveno obarvan, tako da sem ga moral prekiniti na silo…” je zaključil zdravnik in dodal, da je gospod prihajal iz bližnje vzhodnoevropske države.

Za konec so gorski reševalci poudarili, da radi pomagajo in nikoli jim ni žal nobenega napora ali časa, ko nekdo potrebuje pomoč in se gre zares. “Take želje nekaterih, sicer res običajno turistov, pa kljub vsemu težko ”prežvečimo”.”

 

Vir: GRZS

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 318 times, 9 visits today)