Mozirska koča na Golteh uničena – vzrok požara še ni znan

26 februarja, 2021
Foto: Planinska zveza Slovenije

“Vzrok požara, ki je uničil priljubljeno planinsko Mozirsko kočo na Golteh (1356 m), še ni znan. Kriminalisti bodo v naslednjih dneh nadaljevali z ogledom pogorišča,” sporočajo iz Planinske zveze Slovenije (PZS).

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so 26. februarja ob 19.27 prejeli klic osebe iz Mozirja, da je na Golteh videti, kot da gori.  »Mozirski gasilci smo se takoj aktivirali in poklicali še pet sosednjih društev in se odpeljali na pogorišče. Vsega skupaj je sodelovalo 88 gasilcev z 16 vozili. Zaradi poledenele ceste in strmega pobočja okoli stavbe je bilo gašenje oteženo. Ko smo  prispeli na območje, je bilo videti, da je požar že močno zajel kočo. Tako da je bilo samo reševanje koče nemogoče, predvsem smo želeli omejiti požar. Sam požar smo gasili dve uri. Tukaj ostajamo toliko časa, dokler se bo na pogorišču še kadilo,« je povedal vodja intervencije Stane Weiss.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Koča je pogorela že tretjič, škoda je ogromna

Med prvimi gasilci je bil tudi predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik, ki je, vidno pretresen nad samim dogodkom, povedal: »Še vedno ne morem verjeti, da se je to zgodilo našemu društvu. Ta koča je bila zelo pomembna za naše društvo. Lani smo sklenili pogodbo z novo najemnico in te dni smo se z njo pogovarjali o podaljšanju, saj smo bili obojestransko zadovoljni. Koča je bila v poletnem času zelo lepo obiskana in planinci so hvalili osebje in ponudbo. Prehitro je,  da bi lahko karkoli govorili o poteku sanacije, načrtih za prihodnost in sami gmotni škodi. Za nas je škoda ogromna, četudi je bila koča zavarovana. Dobivam številne klice krajanov, ki nas podpirajo in bodrijo. Koča je v preteklosti že dvakrat pogorela, zdaj tretjič in vem, da bo še enkrat tukaj nekje stala nova koča,« je vseeno optimističen predsednik.

Mozirska koča na Golteh, ena najstarejših koč v Sloveniji,  stoji na južnem pobočju Boskovca. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica SPD in jo odprla 5. oktobra 1896. Prvič je koča pogorela v času druge svetovne vojne in drugič v gozdnem požaru julija 1950. Po zadnjih obnovah je bilo v dveh gostinskih prostorih 70 sedežev in v sobah 57 ležišč. Zaradi ukrepov omejitve širjenja koronavirusa je bila koča zaprta, njena najemnica Alenka Vetrih jo je redno obiskovala  in urejala. Nazadnje je bila v njej v torek in po njenih besedah je bilo vse videti v normalnem stanju.

 

Mozirski planinci so v zadnjih letih temeljito obnovili kočo. Prenovili so notranjost, izvedli energetsko sanacijo, predlani so uredili še leseno fasado.

Za mnoge “drugi dom”

»Pogorela Mozirska koča na Golteh je velika izguba za Planinsko društvo Mozirje in celotno slovensko planinstvo. Koča je še posebej priljubljena med obiskovalci v širši regiji, ki jo redno obiskujejo in za mnoge predstavlja »drugi dom«. Pogorišče smo si danes ogledali skupaj s predstavniki društva, ki so na terenu že od včeraj in se dogovorili o prvih korakih. V naslednjih dneh se bosta sestalo vodstvo PZS in društvo ter se dogovorili o nadaljnjih korakih,« je dejal generalni sekretar Damjan Omerzu.

Ob tem je Omerzu poudaril, da se v PZS močno zavedajo problemov s požarno varnostjo in zato so lani z Zavarovalnico Triglav 11. sezono vseslovenske akcije Očistimo naše gore posvetili ravno temu področju.  V ta namen sm med 52 planinskih koč po Sloveniji, ki so se prijavile na razpis, razdelili 152 protipožarnih ampul.

“Vso zainteresirano medijsko javnost in planince prosimo, da se v prihodnjih dneh zaradi preiskave požara in zavarovanega območja ne gibljejo v okolici koče,” zaključujejo na PZS.

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 341 times, 4 visits today)