11:52 dop TURIZEM

Krekova koča na Ratitovcu znana po flancatih

Naj visokogorska planinska koča 2021 je postala Krekova koča na Ratitovcu (PD Za Selško dolino Železniki), ki stoji na višini 1642 m in na družabnih omrežjih slovi po flancatih.

Koča stoji tik pod Gladkim vrhom (1667 m) na vršnem slemenu Ratitovca, najvzhodnejšega podaljška Julijskih Alp. V zadnjih letih je bila koča temeljito obnovljena in posodobljena, energetska sanacija jo čaka prihodnje leto. Koča je stalno odprta od prvega vikenda v juniju do zadnjega vikenda v septembru, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Širni razgledi

Izpred koče, še bolj z Gladkega vrha, je obširen razgled. “Na vzhodni strani vidimo v bližini Križnogorsko sleme in spodnji del Selške doline; proti jugovzhodu so vrhovi Lubnik, Stari in Mladi vrh ter Koprivnik, zadaj pa vidimo Sorško polje in Ljubljansko kotlino, za njo pa Posavsko hribovje; za Koprivnikom vidimo v daljavi Snežnik; na jugu je Blegoš, za njim pa Javornik; na jugozahodni strani vidimo na ratitovškem pobočju vasi Torka in Ravne, na drugi strani Selške doline razpotegnjeno Davčo, nad njo Porezen, zadaj pa Trnovski gozd; na zahodni strani je venec Spodnjih Bohinjskih gora s Črno prstjo, Rodico in Voglom in v daljavi Matajur; na severozahodu seže pogled prek Jelovice in Pokljuke na Julijce s Triglavom; na severu vidimo Karavanke in Kamniške Alpe,” opišejo razgledno točko na Planinski zvezi Slovenije.

Pritegnejo jih tudi flancati in druge dobrote

“Ostala sem brez besed, sem pa zelo vesela. Ta naziv je zagotovo pokazatelj, da dobro delamo. Trudimo se, da so obiskovalci zadovoljni, čeprav so kakšni dnevi tudi naporni, so pa planinci letos res velikokrat pohvalili naše delo. Sezona je bila zelo dobra, obisk visok, veliko je krojilo lepo vreme, zagotovo pa jih vlečejo tudi flancati, pa pehtranova in ocvirkova potica, enolončnice, žganci in druge dobrote,” je ob podelitvi priznanja povedala oskrbnica Anica Lotrič, ki je z možem Alojzem že več kot dve desetletji na čelu oskrbniške ekipe Krekove koče.

 

 

Vir: PZS

 

 

(Visited 713 times, 2 visits today)
Close