Katera planinska pot bo letos dobila naziv Naj planinska pot?

16 maja, 2021

Akcija Očistimo naše gore v 12. sezono vstopa z izborom Naj planinska pot 2021. Ljubitelji gora in planin lahko zanjo glasujejo prek spleta enkrat na dan vse do 21. junija.

Akcija Očistimo naše gore in PZS z izborom Naj planinska pot že četrto leto zapored osvetljujeta delo okoli 800 slovenskih markacistov, ki skrbijo za varnost in urejenost več kot 10.000 km pohodniških poti. »Nekatere planinske poti izstopajo po svojih naravnih lepotah, razgledih in priljubljenosti. Izbor Naj planinska pot nam pomaga poiskati te bisere in jih predstaviti širši javnosti z namenom, da bi ljubitelji narave v prihodnje nanje stopili tudi sami. Marsikdo se ob tem ne zaveda, da vzdrževanje planinskih poti sloni na plečih prostovoljnega dela planinskih društev in markacistov; izbor pa ljubitelje gora in planin ozavešča prav o tem. Naj planinska pot s pomočjo akcije dobi tudi finančno podporo, s katero lahko markacisti pokrijejo prepotrebne materialne stroške za opravljeno delo,« je pojasnil generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.

8 poti, ki se potegujejo za sredstva

Zavarovalnica Triglav bo markacistom predala sredstva za obnovo tiste poti, ki bo prejela največ glasov. V nabor osmih poti, med katerimi najdemo tehnično zahtevne in lažje dostopne pohodniške trase, se tokrat uvrščajo:

  1. Kranjska koča na Ledinah–Koroška Rinka
  2. Jubilejna planinska pot z Vršiča preko Zadnjih plat na Prisojnik skozi zadnje okno
  3. Pekel–Rjavina–Dom Valentina Staniča–pot čer Rž-Kredarica
  4. Matkov kot–Matkov Škaf
  5. Okrešelj–Mrzla gora
  6. Iška–Veliki Ločnik
  7. Kamniška Bistrica–Presedljaj–Korošica
  8. Ruše–ob potoku Lobnica–slap Šumik–Bajgot

Svoj glas lahko oddate na portalu Vse bo v redu plus.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 76 times, 5 visits today)