Kaj pa najkrajša slovenska reka? To je Jezernica!

3 junija, 2020

Jezernica je najkrajška slovenska reka. Pred kratkim smo objavili seznam najkrajših rek na svetu – res je, tudi v Sloveniji imamo eno zelo posebno in zelo kratko reko, ki pa je na svetovnem seznamu ni. Zato tokrat nekaj več besed o Jezernici. 

Divje jezero je kraško sifonsko jezero, ki se nahaja približno 2 km južno od Idrije. “Divje jezero je tudi vokliški izvir, saj priteka voda v jezero iz strmo spuščajočega se rova, ki je bil do sedaj raziskan do globine 160 m. Iz tega izvira teče naprej reka Jezernica, ki je tudi najkrajša površinsko tekoča reka v Sloveniji in se po 55 metrih zliva v reko Idrijco,” povedo na TIC Idrija-

Posebna je tudi zato, ker je ena redkih rek, ki lahko teče tudi v nasprotno smer, poleti, ob hudi pripeki in pomanjkanju vode pa je tudi že presahnila.

Ali ste vedeli?

“Tip kraškega izvira – vokliški izvir je poimenovan po izviru Fontaine-de-Vaucluse v pokrajini Vaucluse v Provansi na jugu Francije, vzhodno od Avignona. Za izvire tega tipa je značilno, da voda iz velikih globin pod pritiskom po strmih kanalih priteka na površje,”  še razložijo na TIC Idrija in dodajo zanimivost: temperatura vode v Divjem jezeru skozi leto niha le med 7 in 10 C°..

Jezero je bilo leta 1967 zavarovano kot naravni spomenik in od leta 1972 je urejeno za obisk kot prvi slovenski muzej v naravi.

Na izlet!

Jezero je primerno za izlet tudi za otroke. Pred jezerom je manjše parkirišče, od katerega je jezero oddaljeno le nekaj metrov, na levi strani jezera pa najdemo tudi učne table. Po želji se lahko odpravimo tudi na nezahtevno krožno učno pot.

Več o Divjem jezeru pa TULE.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 1.098 times, 10 visits today)