Zanimivo: Najkrajše reke na svetu

29 maja, 2020

Večina ljudi ob besedi reka pomisli na dolge vijugaste vodne poti, ki tečejo skozi gore, doline, mesta in ravnice, vse dokler ne dosežejo morja ali jezera. Po celotni svoji poti reka daje naravi vodo in hrano, ki omogoča življenje živali in ljudi, rast pridelkov in rastlin. Voda iz rek nam omogoča celo proizvodnjo električne energije.

To velja za veliko število rek, nekaj pa jih je pravo nasprotje. Na Zemlji najdemo tudi reke, ki so tako kratke, da njihovo razdaljo prehodimo zgolj v nekaj minutah. Tu je 6 najkrajših rek na svetu.

Reka D

Reka D teče v mestu Lincoln v Oregonu. Izvira iz jezera Devils in se izliva v Tihi ocean. Dolga je 130 metrov.

Reka Roe

Reka Roe teče v bližini Velikih slapov v Montani in je najkrajša reka v ZDA. Teče med reko Missouri in Giant Springs in je dolga 61 metrov. Dolgo je veljala za najkrajšo reko in bila tudi priznana kot Guinnessov svetovni rekord.

Giant Springs07.JPG
By MontanabwOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Reka Los Patos

Reka Los Patos ali »Račja reka« se nahaja v provinci Baharona v Dominikanski republiki, blizu mesta Parasio. Je prav tako dolga 61 metrov, kar jo uvršča med najkrajše reke na svetu. Reka je priljubljen kraj za kopanje in ribiško mesto za domačine.

Reka Ombla

Reko Omblo najdemo na Hrvaškem blizu Dubrovnika in je dolga 30 metrov. Kljub svoji velikosti ima precej hiter pretok. Izvira kot kraški izvir, ki ga napaja podzemna voda in se izliva v Jadransko morje.

Rijeka dubrovačka.JPG
By BracodbkOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Reka Tamborasi

Reka Tamborasi leži v mestu Tamborasi v Indoneziji in ima dolžino le 20 metrov. Reka izvira iz vodnjaka, ki se nahaja na skalnem griču, prečka ozko plažo in se zliva v Bonijski zaliv. Ima turkizno zeleno vodo in je priljubljena točka med turisti.

Reka Reprua

Reka Reprua, ki se nahaja na obrobju letovišča Gagra v Abhaziji, je še malenkost krajša in meri 18 metrov. Široka je 10 metrov. Izvira iz jame Krubera, ki je druga najgloblja poznana jama na svetu, izteka pa v Črno morje.

RepruaRiver2.jpg
By RMMhttp://keep4u.ru/full/081209/25375e046fb9dcca04/jpg, CC BY-SA 3.0, Link

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 441 times, 8 visits today)