Kaj Gorska reševalna sporoča Turistični zvezi Slovenije?

13 avgusta, 2021

“Nočna intervencija GRS Kranjska gora in GRS Bovec . Reševanje nemških turistov, ki so se neprimerno opremljeni in obuti, v poznih popoldanskih urah podali na zahtevno pot na Prisojnik! V zgodnjih jutranjih urah smo jih varno pospremili v dolino,” so zapisali v objavi na Facebook strani Gorske reševalne zveze Slovenije. 

Nato pa dodali še tole: “Turistično Zvezo Slovenije vljudno prosimo, da v vaših pisarnah širom Slovenije goste opozarjate na zahtevnost terena našega visokogorja. Takih reševanj je res kar nekaj.”

Pred nami je še en počitniški vikend, ko v hribih pričakujejo veliko obiska, zato je Gorska reševalna zveza Slovenije ponovila še osnovna navodila: “Na turo se dobro pripravite, pravilno opremite, izberite primerno turo svojim psihofizičnim sposobnosti. S seboj imejte zadostno količino hrane in pijače, predvsem pa se na pot odpravite zgodaj zjutraj! Vroče bo!”

Veliko nesreč letos

»Letošnja podrobna statistika nesreč v gorah (na dan 12.8.2021) nam pokaže, da je bilo 375 intervencij, od tega je 144 posameznikov nepoškodovanih, 67 lažje in kar 111 težje poškodovanih. 28 posameznikov je bilo lažje ali huje obolelih, 22 pa jih je žal umrlo.  Nič kaj spodbudno, da gorski reševalci na terenu še vedno srečujemo neprimerno opremljene posameznike, ki precenjujejo svoje sposobnosti. Z gora skoraj dnevno pospremimo planince, ki so obnemogli ali pa ne upajo sestopiti po isti poti, po kateri so prišli. Veliko je tujcev iz največjih alpskih držav, za katere bi pričakoval, da imajo visoko stopnjo planinske ozaveščenosti,« je letošnjo sezono povzel strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 102 times, 1 visits today)