11:00 dop TURIZEM

Juliana Bike – okoli Alp odslej tudi s kolesom

Zadnji junijski dan je nova krožna turnokolesarska pot Juliana Bike doživela uradno otvoritev. Pot sledi filozofiji pohodniške poti Juliana Trail, v osnovi pa je del Slovenske turnokolesarske poti (STKP).

7 etap v povprečni dolžini 40 km obkroži Julijske Alpe, skupna dolžina kolesarske poti, ki vključuje tudi tri pristopne etape, je 290 km. Označena turnokolesarska pot Juliana Bike kolesarje popelje po lokalnih cestah, kolesarskih stezah, gozdnih poteh ali kolovozih.

Spoštljivo do narave in domačinov

Glede na to, da gre za občutljive naravne habitate, morajo vsi obiskovalci izkazati tudi precejšnje spoštovanje do narave, rastlin, živali in tudi spoštovanje do lastnine domačinov, ki trajnostno sobivajo z vsemi naravnimi deležniki okolja.

“Prva daljinska pohodniška pot Juliana Trail je predvsem in najprej dosežek skupnega povezovanja in sodelovanja destinacij v skupnosti Julijske Alpe, ki je postala tudi zelo uspešen turistični produkt. Gre za jasen odgovor destinacij na dva osrednja izziva modernega turizma – to pa je odnos do lokalne skupnosti in množični obisk zavarovanih območij,” je na otvoritvi poudaril Klemen Langus, koordinator skupnosti Julijske Alpe in direktor Turizma Bohinj.

Naporno, a lepo

“Vzemimo, da pričnemo na kolesarski stezi v Bohinjski Bistrici,  se mimo jezera povzpnemo na Pokljuko in spustimo v Radovno, nadaljujemo proti Mojstrani in v dolino Vrat, po Zgornji Savski dolini nadaljujemo do Kranjske gore, se povzpnemo na Vršič in spustimo k izviru Soče, nadaljujemo ob Soči do Bovca in se vzpnemo pod Krn, se mimo Javorce spustimo v dolino Tolminke, v Tolmin in Most na Soči, se vzpnemo na Šentviško planoto, nadaljujemo pod Kojco in Porezen, se spustimo v Podbrdo in nato preko Soriške planine vrnemo v Bohinjsko Bistrico. Naporen, skoraj 300 km dolg krog z 8500 m višinske razlike, toda v prelepem okolju, v stiku z naravo in kulturno dediščino, na poti ki obeta izjemna doživetja,” pa je pot opisal Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije.

Za konec Janez Rozman, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, priporoča, da svoje cilje izbirajo primerno svojim zmožnostim: “V primeru, da boste potrebovali našo pomoč, pa ne odlašajte s klicem. Gorski reševalci smo na voljo na številki 112.”

(Visited 328 times, 1 visits today)
Close