Izlet: Kras in odkrivanje njegovih poti, znamenitosti ter razgledov

25 januarja, 2020

Zadnje dni lanskega decembra sem izbrala za odkrivanje Krasa, njegovih poti, znamenitosti in razgledov. Destinacija Miren Kras je prejemnica zlatega znaka Slovenia Green Destination in naziv je po videnem zagotovo šel v prave roke.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Cerje

Kraj, okrog katerega se je moj oddih največ vrtel, je bilo Cerje, razgledišče, od koder sem videla bleščeče Jadransko morje, Furlansko nižino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino. Na Cerju se nahaja 25 metrov visok monumentalni spomenik, poklon braniteljem slovenske zemlje in preko razstav povezuje preteklost s prihodnostjo.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Zaradi lanskega avgustovskega požara je bilo uničenih 100 hektarjev okoliških dreves. Sedaj pogozdujejo na novo in pred Cerjem nastaja Drevored hvaležnosti.

Drevored hvaležnosti: Slovenija daruje drevesa za Cerje!

Sončni zahodi

Do Cerja vodi več poti, z vasi Lokvica pa boste do vrh potrebovali pol ure. Vreden obiska je v vsaki uri dneva, še posebno čarobno pa je na vrhu ob sončnih zahodih, ki obzorje obarvajo z bogatim spektrom barv.

Pot miru

Raziskovala sem tudi steze in poti, ki so del Poti miru. Ta vodi iz Posočja do Trsta in obeležuje dogodke, kraje in ljudi, ki bili tod zaznamovani med 1. svetovno vojno. Kako prijetno je po občutku izbrati smer in pot, potem pa slediti tablam. Videla sem Borojovićev prestol, kaverno, jamo Pečinka ter nešteto ostankov zidov, ki pričajo o nekih drugih, resnih časih tod okrog.

Kraške vasi še vedno dišijo po sivki, rožmarinu in oljkah. V njih najdete prijazen nasmeh domačina in – veliko miru, ki tu odmeva še bolj.

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 199 times, 1 visits today)