Greste na Slovensko Jakobovo pot? Pripravite se tako …

21 avgusta, 2019
Petra Nastran, fotografije v prispevku: Petra Nastran

Slovensko Jakobovo pot smo že predstavljali in še jo bomo. Tokrat pa smo pripravili nekaj nasvetov, kako se lotiti projekta večdnevne hoje, da bo pot potekala s čim manj nevšečnostmi!

Vsak hodec ali romar ima svojo izkušnjo s poti. Opisala vam bom svoje, ki me vsakič znova učijo ter mogoče tako komu olajšala pripravo ter večdnevno hojo na njegovi poti.

Kondicijska priprava

Če dnevno hodimo in smo aktivni, dodatnih fizičnih priprav ne potrebujemo. So pa seveda dodatna prednost in o njih naj se odloči vsak pohodnik sam. Imejmo v mislih še morebitne zastarele poškodbe ter podvrženost morebitnim težavam. Zame se največji del priprav odvija v glavi, kjer se zbližam s potjo.

Obutev, oblačila, nahrbtnik, palice

Osnova so dobri čevlji in če vas bodo dobro nosili, bo vse lažje. Sama najraje hodim v nizkih pohodnih čevljih, ki imajo dober, robusten podplat.

Za rezervo in za uporabo v prenočiščih imam s seboj še pohodne sandale, ki se odlično obnesejo tudi v mokrem vremenu. Za poletni čas so primerna lahka in zračna oblačila, ki se hitro sušijo in obvezno pokrivalo, ki ščiti pred soncem.

Lahke palice pomagajo, da pri hoji dela celo telo, razbremenijo sklepe, nepogrešljive so za spuste in vzpone; nanje se zavestno opiram ter tako hodim s »štirimi nogami«.

Nahrbtnik naj bo domač z vašim hrbtom ter rameni, poskrbite za pravilno nastavitev naramnic.

Skrb za telo

Pohodnik največ pozornosti namenja svojim nogam. Po koncu hoje raztegnem celotno telo, noge hladim z vodo, skrtačim podplate, jih zmasiram ter namažem s hladilno kremo.

Zelo obremenjen je hrbet, ki ni vajen dolgih ur nošenja bremena, zato negujmo tudi tega.

Prehrana in pijača

Kar vnašamo vase, naj nas hrani in zdravi. Za pitje mi najbolj odgovarja voda, v katero dodajam sol. Tako voda ostane v telesu dlje ter hkrati doda soli, ki jih med potenjem v vročem vremenu telo izgublja.

Med hojo je moja prehrana lahka – jem veliko svežega in suhega sadja, ki hkrati hidrira ter da energijo v obliki naravnih sladkorjev. Vsebuje vodo, zato je treba nositi tudi manj vode.

Voda in vlaknine bodo poskrbele tudi za redno prebavo, temelj dobrega počutja in zdravja.

Vedno imam s seboj limono, ki me osveži ter »zbudi«.

Zadnja pot je bila Dolenjska Jakobova pot, ki me je pričakala v najbolj vročem julijskem tednu, zato sem si večji obrok privoščila med daljšo pavzo v najhujši vročini ali pa šele po koncu hoje, saj bi obilnejši obrok še dodatno obremenil telo.

Vsak dan je treba poskrbeti za kvaliteten obrok, ki obnovi mišice ter napolni glikogenske zaloge za naslednji dan.

Kaj še?

Poslušati telo, počutje, si dovoliti počitek, biti prizanesljiv ter nežen do sebe.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 590 times, 1 visits today)