Avtor fotografije: inPlaninec 1:02 pop TURIZEM

Gibalno ovirani gore osvajajo

“Tudi invalidi želimo stopiti na vrh gore, tako kot vsi Slovenci. Tam lahko odpremo oči in srce. Tako začutimo moč narave, ki nas okrepi za lažje sprejemanje težav.”

Eno redkih priložnosti, da svojo željo pohoda v gore uresničijo, predstavlja za mnoge invalide akcija Gibalno ovirani gore osvajajo – GOGO 2022. Letos se bo začela že 14. aprila. Organiziranih bo 12 pohodov, ki jih je ekipa GOGO 2022 6. aprila predstavila na novinarski konferenci.

Prvi pohod na Plački stolp

“Na vsakem pohodu pričakujemo več kot 60 udeležencev – planincev invalidov, njihovih najbližjih in prostovoljcev, ki bodo zagotovili, da bo udeležba varna in prijetna za vse. Na prvem pohodu – 14. aprila na Plački stolp – se bomo naužili čudovite panorame, ki se odpira vse do Prekmurja, Donačke gore in Alp,” je napovedal vodja delovne skupine GOGO 2022 Stojan Rozman.

Doživetje svobode, gibanja in druženja

Do konca septembra se bo zvrstilo 12 pohodov po poteh Gorenjske, Štajerske in Dolenjske, dostopnih tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč. “Skupna točka vseh pohodov je doživetje svobode, gibanja in druženja. Pogled na vrhove gora, čutenje svežine gozdov, predvsem pa povezanost in zavedanje, da nisi sam,” je Rozman predstavil akcijo, ki gibalno oviranim že tretje leto zapored priporoča in predvsem omogoča aktiven življenjski slog ter druženje. Zato je predstavitev letošnje akcije in planincev, ki premikajo meje mogočega v svojem življenju, na novinarski konferenci potekala v zelenem okolju turistične kmetije Pri Lazarju, nedaleč od Ljubljane.

“Vse gore, na katere se bomo letos podali, so za GOGO planince nove. Dolžine in zahtevnosti poti so različne in prilagojene zmožnostim udeležencev, ob tem pa smo izredno zadovoljni, da število GOGO planincev raste in da bomo lahko s podporo številnih prostovoljcev podaljšali sezono pohodništva na kar pol leta,” je izpostavil Rozman.

Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 – načrt pohodov

 1. april Plački stolp
 2. maj Gora Oljka
 3. maj Zavetišče v Gozdu
 4. maj Kal nad Hrastnikom
 5. junij vseslovenski inkluzivni pohod na Toško čelo
 6. junij Svetina
 7. junij Ermanovec
 8. avgust Velika planina
 9. september Trdinov vrh
 10. september “pohod v neznano”
 11. september Bohor
 12. september Završki stolp
(Visited 247 times, 1 visits today)
Close