Avtor in foto: Petra Nastran 10:41 dop TURIZEM

FOTO: Komna – sinonim za pravljico v belem

Komna je pozimi sinonim za pravljico v belem, saj vas po dobrih dveh urah hoje v hrib po serpentinah, čaka razgled, ki vzame sapo. Spodaj se lesketa Bohinjsko jezero, vse okrog pa se vzpenjajo vršaci, s Krnom na čelu.

Komna je visoka kraška planota v Julijskih Alpah, ki leži nad Bohinjsko dolino na nadmorski višini med 1.350 in 1700 metri.

Sestavljajo jo ledeniško oblikovane doline Zgornja, Lepa in Spodnja Komna, ki jih obkrožajo grebeni Julijskih Alp. Površje, sestavljeno iz apnenca, je razgibano in zakraselo, gozd pa po opustitvi pašništva ponovno prerašča pašnike.

Zgodovinski kraji 1. svetovne vojne

Komna je bila med prvo svetovno vojno zaledje Soške fronte. Čeznjo je namreč vodila oskrbovalna pot avstro-ogrske vojske, ki je zgradila številne steze ter taborišče z več kot 20 objekti. Njihove ostanke lahko še vidimo okrog Koče pod Bogatinom, ki ga dosežemo po nekaj minutah hoje od Doma na Komni. Po grebenih okrog Komne je potekala tudi rapalska meja med Jugoslavijo in Italijo.

Izhodišče in čas hoje

Iz smeri Bled zavijemo za smer Bohinj ter se usmerimo proti smučišču Vogel, nato pa gremo naprej do Ukanca in prav tam, kjer se cesta konča, pri Slapu Savica, pustimo avto. Do Doma na Komni bomo hodili dve uri in pol zmerne hoje, ki nas bo vztrajno vodila po serpentinastih klancih.

Komna je tudi dobro izhodišče za planinske izlete proti Triglavskim jezerom, do Krnskih jezer in na Krn, na Bogatin, Mahavšček, Tolminski Kuk in druge. Pozimi imajo njena planotasta pobočja zelo radi turni smučarji.

Zanimivost – najnižja temperatura na Komni

Ste vedeli? V mrazišču Mrzla Komna na Lepi Komni je bila januarja 2009 izmerjena neuradna najnižja temperatura v Sloveniji, to je – 49°C.

(Visited 183 times, 1 visits today)
Close