Da bo jasno: kaj pomeni barvni semafor – seznam za prehajanje meje?

5 julija, 2020

Kateri seznam je na seznamu najbolj iskanih seznamov v zadnjh tednih? Res je, gre za zeleni, rumeni in rdeči seznam držav glede brezkarantenskega prehajanja meje. In kaj sploh pomenijo?

Na podlagi ocen epidemiološke situacije za posamezno državo vlada določi in spreminja seznam treh skupin držav, iz katerih osebe, potniki prihajajo v Republiko Slovenijo. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter posledično oblikuje ocene epidemiološkega stanja, razmer v posamezni državi.

Zeleni seznam

Države, kjer trenutno vladajo spodbudne epidemiološke razmere, so uvrščene na zeleni seznam držav. Potnikom, ki vstopajo v Slovenijo iz teh držav ob vstopu ne bo odrejena karantena.

Rumeni seznam

Državljanom Republike Slovenije in državljanom držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo v Sloveniji urejeno stalno ali začasno bivališče lahko iz držav, ki so uvrščene na rumeni seznam držav, vstopijo brez odrejene karantene pri tem. Vsem ostalim potnikom, razen z vladnim odlokom določenih izjem, ne glede na njihovo državljanstvo bo ob prihodu iz teh držav v Slovenijo odrejena karantena. Že v času bivanja v državah s tega seznama pa je vendarle potrebna previdnost in upoštevanje vseh znanih varnostnih preventivnih ukrepov, ki se v Sloveniji že ves čas izvajajo.

Trenutno npr. za Hrvaško velja, da je pri prehodu meje potrebno dokazati, da smo bivali na Hrvaškem in nismo prehajali meje s kakšno od drugih sosednjh držav.

Rdeči seznam

Potnikom, ki pa v Slovenijo prihajajo iz držav, ki so zaradi tamkajšnjega zelo slabega epidemiološkega stanja uvrščene na rdeči seznam držav, bo ob vstopu odrejena štirinajstdnevna karantena, ne glede na njihovo državljanstvo ali bivališče, razen določenih izjem.

“Pri tem velja upoštevati, da so določeni posamezniki, ki bodo lahko v Slovenijo izjemoma vstopali brez omejitev in odrejene karantene ob vstopu v državo, kot so denimo čezmejni tedenski delovni migranti, osebe, ki prihajajo v državo zaradi zagotavljanja storitve z dokazilom pristojnega ministrstva, osebe z načrtovanim zdravniškim pregledom, osebe, ki so vključene v vzgojno-izobraževalni program, osebe, ki se udeležujejo pogreba bližnjega sorodnika, dvolastniki ali najemniki zemljišč, dolžni ob prehodu meje predložiti izvid testa, ki dokazuje, da niso okuženi oziroma, da niso oboleli za COVID-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja,” še pojasnjujejo na vladi.


Policija je pripravila ličen prikaz, več informacij pa lahko najdete TULE.

 

Foto: Policija
Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 275 times, 7 visits today)