Častna omemba Ljubljane med top malimi mesti na svetu

19 novembra, 2020

Revija Monocle je Ljubljano uvrstila med 25. top malih mest na svetu. Gre za tako imenovani indeks malih mest Small City Index, ki ga vsako leto strokovnjaki revije Monocle sestavijo na podlagi temeljitih raziskav, v katere vključijo tudi prebivalce samih mest.

Indeks običajno sestavlja le 20 mest, Ljubljana, na svojem 25. mestu, pa je letos deležna posebne, častne omembe.

Top 20 malih mest na svetu

Na prva mesta so se uvrstili:

  1. Porto (Portugalska)
  2. Belgijski Lueven
  3. Itoshima, Japonska
  4. Lucerne, Švica
  5. Kanadska Victoria
  6. Lausanne, Švica
  7. Basel, Švica
  8. Italijanski Bolzano
  9. Aalborg, Danska
  10. Norveški Bergen

Celotno lestvico si lahko pogledate TULE.

Ljubljana z zelenimi površinami

Zapisali so, da je Ljubljana ena najbolj zanimivih malih evropskih prestolnic, predvsem zaradi številnih urejenih zelenih urbanih površin, pešcem prijaznega centra, ki združuje srednjeveško in baročno arhitekturo, obilici kolesarskih stez in številnih iniciativ za izboljšanje kakovosti življenja.

Strokovnjaki ovrednotijo mesta glede na njihovo dostopnost, učinkovitost župana, odnos prebivalcev do obiskovalcev, trajnostno usmerjenost ter poslovne priložnosti, ki jih mesto ponuja.

“Naj med številnimi mednarodnimi nagradami in priznanji omenimo zadnje, ki smo ga prejeli 6. oktobra 2020, ko smo se že šesto leto zapored uvrstili na seznam 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Tako smo postali edino mesto na svetu, ki je ta naslov prejelo že šestič,” so ob tem povedali na Mestni občini Ljubljana.

 

Vir: ljubljana.si, Monocle

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 82 times, 1 visits today)