Bo tudi ta konec tedna v znamenju gneče in kaosa?

15 januarja, 2021

Konec tedna ponovno ponuja všečno vremensko napoved. Prosta dneva bodo številni izkoristili za obisk gora in zabavo na snegu. Bo na vseh znanih točkah spet gneča in prometni kaos?

Slovenija je pestra dežela, ki ponuja raznolike aktivnosti, in z malo priprave in načrtovanja se lahko gneči izognemo in prispevamo k razbremenitvi posameznih območij. V načrtovanju izleta, kot priporoča Planinska zveza Slovenije, predvidimo rezervni cilj in spremenimo načrt, v kolikor ob prihodu vidimo, da je gneča. Po izkušnjah je lahko le nekoliko stran – sosednji breg.

Za intervencijska vozila šteje vsaka minuta

»Poskrbimo, da avtomobil parkiramo na za to prostih mestih in z njim ne zapiramo cest in onemogočamo pretočnosti. Imejmo v mislih, da so intervencijska vozila širša od osebnih vozil in da v primeru intervencije šteje vsaka minuta. Napačno parkirano vozilo lahko pomeni, da nekdo ne bo dobil pomoči pravočasno. S tem smo odgovorni za njegovo življenje. Prav tako ne skušajmo za vsako ceno z avtomobilom pripeljati do točke, ki smo si jo zamislili. Gorske ceste so poledenele in brez primerne zimske opreme in izkušenj hitro obtičimo sredi ceste in s tem ponovno oviramo ostala vozila in predvsem intervencijska vozila. Hkrati pa v nevarnost spravljamo sebe in ostale udeležence v vozilo,« priporoča Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec.

Še nasvet za družine

Izlet z otroki naj bo prilagojen njihovi starosti. Poskrbite za njihovo primerno obutev in oblačila. Cilj naj ne bo vrh, ampak pot – oz. preživljanje skupnega prostega časa v naravi, druženje. »Ne oblecite jih preveč, saj so aktivnejši od odraslih in jim je hitro prevroče, kar izražajo z nejevoljo in upiranjem. Ne izpostavljajte jih nevarnostim. Njihova želja po obiskovanju višjih gora bo rasla z leti in zrelostjo,« dodaja Matjaž Šerkezi.

 

Vir: PZS

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 63 times, 1 visits today)