1:00 pop TURIZEM

31 od 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu je iz SLOVENIJE

Letošnja konferenca Global Green Destinations Days, ki je potekala med 8. in 12. oktobrom v Zagrebu in na Malem Lošinju, je razkrila seznam 100 letošnjih najbolj trajnostnih destinacij. Med njimi je kar 31 slovenskih destinacij nosilk znaka Slovenia Green. 

To so vse zlate in srebrne destinacije prejemnice znaka Slovenia Green Destination: Ljubljana, Bled, Komen, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Bela Krajina, Bohinj, Brda, Brežice, Hrpelje-Kozina, Idrija, Kamnik, Koper, Kranjska Gora, Laško, Lenart, Maribor, Miren – Kostanjevica, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi, Šentjur, Sevnica, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Šmarješke Toplice, Solčava, Sveta Ana, Vipavska dolina.

Vse destinacije sicer še pred izzivi

Seznam Top 100 trajnostnih destinacij sveta izpostavlja tiste destinacije (države in regije), ki si najbolj zavzeto prizadevajo za trajnosten in odgovoren turizem. V tem oziru je Slovenija izjemno uspešna, saj se na letošnjem seznamu nahaja kar 31 slovenskih destinacij. Nominiranci so bili ocenjeni s strani ekipe Sustainable Top 100, članov mednarodne žirije Top 100 in drugih strokovnjakov v koordinaciji organizacije Green Destinations.

Ocenjevalci so ob objavi seznama izpostavili, da nobena destinacija ni v celoti oz. 100% trajnostna, saj da je v vseh primerih še veliko prostora za izboljšave. Izpostavili so tudi, da je ena od bolj perečih problematik merjenje ogljičnega odtisa, ki prav zaradi pomanjkanja podatkov trenutno ni umeščena med ocenjevana področja.

Obvestilo: V članku, ki smo ga objavili v petek, 11.10.2019, smo napačno navedli, da je na seznamu 10 slovenskih destinacij, kar so bili stari podatki in za kar se opravičujemo.

Vir: Slovenska turistična organizacija

(Visited 126 times, 1 visits today)
Close