8:02 dop TURIZEM

11. decembra je Mednarodni dan gora: Ženske premikajo gore

Planinska zveza Slovenije je na novinarski konferenci predstavila mednarodni dan gora 2022, trenutne razmere v gorah, obvezno opremo in njeno uporabo ter napotke in priporočila za varno turno smučanje.

Zimski obisk gora zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in posebne snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe, je na novinarski konferenci na začetku zimske planinske sezone na Veliki planini 6. decembra opozorila Planinska zveza Slovenije.

Ob 11. decembru, mednarodnem dnevu gora in v mednarodnem letu trajnostnega razvoja gora, želi tudi Planinska zveza Slovenije poudariti zavednosti trajnostnega gorskega razvoja in ohranitev ter odgovorno uporabo gorskih ekosistemov. Letošnja tema dneva je Ženske premikajo gore.

»Ženske širom sveta imajo v gorskem okolju pomembno vlogo pri okoljevarstvu, pri socialnem in ekonomskem razvoju. Marsikje so ključne pri opravljanju z različnimi gorskimi viri, so vodilne branilke narave, imajo glavno vlogo pri ohranjanju tradicij in kulturne dediščine. Zaradi družbenih, socialnoekonomskih ter klimatskih sprememb po vsem svetu, ženske sprejemajo večjo in pomembnejšo vlogo v gorskem svetu, a so mnogokrat zaradi številnih vzrokov spregledane in zapostavljene. Zaradi neenakopravnosti je mnogokrat potencial žensk premalo in nepravično izražen. Na dan praznovanja mednarodnega dneva gora imamo tako priložnost za dvig enakopravnosti številnih vlog žensk v gorskem svetu,« je poudaril podpredsednik PZS in gorski vodnik Miha Habjan. Celotno poslanico boste v svoj poštni nabiralnik prejeli v naslednjih dneh.

Ženska, ki je »premikala gore« je bila Mira Marko Debelak – Deržaj in danes, 9. decembra 2022, ob 18.uri bo v Slovenskem planinskem muzeju predstavitev prvega alpinističnega stripa o življenju in delu ženske z izjemnim značajem. Podelili bodo tudi nagrade najboljšim avtorjem foto natečaja Planinske zveze Slovenije podjetja Cewe ter odprli razstavo Ljubim gore.

Varno v gore pozimi

Strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS Matjaž Šerkezi vedno znova poudarja, da so za obiskovanje gore potrebna posebna znanja in če nismo vešči rokovanja s tehničnimi pripomočki, kot sta cepin in dereze, se v zasnežene gore, posebej na nekoliko zahtevnejše ture, podamo le skupaj s primerno usposobljenim vodnikom. »Planinci so danes v večini dobro opremljeni, lahko rečemo s popolno zimsko opremo, ki pa je ne znajo zadovoljivo uporabljati oz. ne poznajo vseh dobrih in slabih lastnosti opreme in se v določenih primerih napačno odzovejo, kar lahko vodi v nesrečo,« je kritičen Šerkezi. »Svetujemo, ne glede na izkušnje, da se udeležimo plazovne delavnice in tečaja varnejšega obiskovanja gora pozimi, kjer lahko znanje osvežimo ali pridobimo prva znanja in osnovne izkušnje. Postanimo tudi član enega izmed planinskih društev, kjer vas bodo znali pravilno usmeriti.«

“Gorski svet je prelep, omogoča nam številne aktivnosti in nas napolnjuje z energijo. Ob napačnem lotevanju, ob napačnih motivih ter ob lahkomiselnosti ali celo malomarnosti, je lahko naše početje tam zgoraj tudi nevarno,” so pred dnevi opozorili na Planinski zvezi Slovenije in ponovno obudili nekaj napotkov za varen obisk gora v zimskem času.

(Visited 51 times, 5 visits today)
Close