100 najprivlačenjših mest sveta za 2021

10 novembra, 2020
IF

Mnogi za 2021 že sanjajo o potovanjih. Lonely Planet, ena izmed najbolj znanih založb popotniške literature v tiskani in elektronski obliki, je že pripravila izbor 100 najbolj privlačnih mest na svetu, ki jih velja obiskati v prihodnjem letu.

Na vrhu seznama je že peto leto zapored London. Kljub negotovim časom zaradi Brexita in novega koronavirusa. Na drugo mesto so uvrstili New York, na tretje pa Pariz. Na lestvici ni slovenskih mest, morda tudi zaradi velikosti. Vsa mesta s seznama imajo namreč več kot milijon prebivalcev.

Izbor so naredili na osnovi upoštevanja šestih kategorij.

Lokacija in okolje

Tu so ocenjevali kvaliteto naravnega in urbanega okolja, urejenost sosesk, možnosti za rekreacijo, varnost in klimatske razmere.

Kaj nudi mesto?

V tej kategoriji so ocenjevali mestno infrastrukturo in delovanje javnih institucij, ter celo uspešnost športnih klubov, ki delujejo v mestu.

Preživljanje prostega časa

Ocenjevali so možnosti za spremljanje kulturnih dejavnosti in prireditev ter možnosti zabave, h kateri sodi tako nočno življenje kot nakupovanje in kulinarika.

Prebivalstvo

V tej kategoriji so upoštevali raznolikost prebivalcev in njihovo vključenost v skupnost.

Možnosti za razvoj

Ocenjevali so tudi zaposlitvene možnosti, delovanje služb za zaposlovanje, upoštevali stopnjo zaposlenosti, dohodke gospodinjstev in življenjske stroške.

Promocija, prepoznavnost

Pomemben dejavnik pomeni tudi prisotnost posameznega mesta na najbolj obiskanih spletnih straneh (Google search, Facebook, Instagram, Tripadvisor, Youtube).

Seznam z opisom stotih mest po izboru založbe si lahko ogledate na spletni strani BEST CITIES, prvih 20 pa vam morda da kakšno idejo za malo sanjarjenja v teh “zaprtih” dneh, morda pa tudi, če si zamislite, kako je trenutno v teh mestih, drug pogled na našo domačo okolico, ki ponuja toliko narave …

 1. London
 2. New York
 3. Pariz
 4. Moskva
 5. Tokio
 6. Dubaj
 7. Singapur
 8. Barcelona
 9. Los Angeles
 10. Madrid
 11. Rim
 12. Chicago
 13. Toronto
 14. San Francisco
 15. Abu dhabi
 16. St.Petersburg
 17. Amsterdam
 18. Berlin
 19. Praga
 20. Washington
Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 93 times, 1 visits today)