100 let Turistovskega kluba Skala – začetnika organiziranega alpinizma pri nas

28 januarja, 2021
Foto: Slovenski planinski muzej

Iz družine idealističnih, celo romantičnih, v gore zaljubljenih rosno mladih ljudi je v obdobju med obema vojna nastala močna organizacija – Turistovski kljub Skala. Pomenil je začetek organiziranega slovenskega alpinizma.

“Obdobje delovanja Skale velja za eno najbolj vsestransko bogatih v slovenski planinski – gorniški zgodovini. Skrbeli so za plezanje in alpinistiko, smučanje in sankanje, za kulturno dejavnost, gradnjo zavetišč, markiranje poti in reševanje ponesrečencev, pa tudi za razvedrilo in izlete. Klub je bil ustanovljen na svečnico, 2. februarja, leta 1921. V dvajsetih letih delovanja je zrasel v močno avantgardno organizacijo. V začetku druge svetovne vojne je prenehal delovati. V  devetdesetih letih dvajsetega stoletja je njegov duh ponovno oživel. Z namenom združevati gorniške klube in gojiti slovensko gorniško izročilo je v obliki zveze gorniških klubov 23. junija 1997 nastal Slovenski gorniški klub Skala, zveza gorniških klubov, ki je združil že leta 1995 ustanovljen Slovenski gorniški klub dr. Henrika Tume v Ljubljani,” povedo v Slovenskem planinskem muzeju, kjer bodo stoto obletnico ustanovitve obeležili s kolokvijem.

Ta bo zaradi epidemije potekal nekoliko drugače – preko Zooma. Vsi, ki se jim želite pridružiti, jim pošljite mail na matjaz.podlipnik@planinskimuzej.si in poslali vam bodo povezavo do srečanja, kjer boste ob zanimivih prispevkih številnih renomiranih avtorjev lahko podali svoje mnenje, jim postavili vprašanja in spoznali marsikaj novega.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 44 times, 1 visits today)