»Že desetinka odstotka manj lahko pomeni velik prihranek v celotni dobi odplačevanja«

21 aprila, 2021

»Nakup stanovanja ali hiše je za večino velik projekt, ki ga je treba natančno načrtovati in v iskanje primernega doma vložiti veliko časa, preden se dokončno odločite za nakup,« opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Podobno je po njihovih besedah treba pristopiti tudi k iskanju stanovanjskega posojila.

Trenutne obrestne mere za stanovanjska posojila so po njihovih opažanjih povsod razmeroma nizke, vendar so pri nekaterih bankah ugodnejše kot pri drugih. »Čeprav razlika med ponudbami različnih bank na prvi pogled morda ni velika, lahko pri večjih zneskih že desetinka odstotka manj pomeni velik prihranek v celotni dobi odplačevanja. Vsekakor se splača ustrezno pripraviti in najem stanovanjskega posojila skrbno načrtovati,« poudarjajo.

Preverili smo, kakšne so fiksne in spremenljive obrestne mere za stanovanjske kredite pri posameznih bankah.

  • V NLB so s 1. marcem fiksne obrestne mere za stanovanjske kredite znižali za dodatnih 20 bazičnih točk, in sicer do 120 mesecev z 2,15 na 1,95 odstotka, do 240 mesecev z 2,6 na 2,4 odstotka, do 360 mesecev pa z 2,9 na 2,7 odstotka. Še ugodnejšo obrestno mero pa ponujajo v primeru sklenitve življenjskega zavarovanja NLB Vita Odgovorna ali pri sklenitvi NLB Zelenega stanovanjskega kredita.
  • Tudi v banki Intesa Sanpaolo so s 1. marcem spremenili pogoje za obrestne mere. Spremenljive obrestne mere se gibljejo od euribor + 1,45 odstotka za kredite z ročnostjo do 10 let in do euribor + 1,80 odstotka za kredite z ročnostjo do 30 let. Fiksne obrestne mere pa se gibljejo od 1,85 odstotka za kredite z ročnostjo do 10 let pa do 2,75 odstotka za kredite z ročnostjo do 30 let.
  • Za komitente Gorenjske banke znaša nominalna obrestna mera za stanovanjske kredite od 2 do 2,8 odstotka, medtem ko znaša spremenljiva obrestna mera od šestmesečni euribor + 1,65 odstotka do šestmesečni euribor + 2,3 odstotka. Dokončna višina obrestne mere se določi po obravnavi vsakega posameznega kreditojemalca, kot pravijo, odvisna pa je predvsem od kakovosti zavarovanja in bonitete kreditojemalca, ki jo banka določi na podlagi posredovanje dokumentacije.
  • V UniCredit Bank so v preteklih mesecih znižali tako fiksne kot tudi spremenljive obrestne mere za stanovanjski kredite, zavarovane s hipoteko. Oglaševana cena fiksnih obrestnih mer za stanovanjske kredite tako znaša za odplačilno dobo do 120 mesecev 2,15 odstotka, za odplačilno dobo od 121 do 240 mesecev 2,5 odstotka, za odplačilno dobo nad 240 mesecev pa 2,8 odstotka. Oglaševana cena variabilnih obrestnih mer za stanovanjske kredite z odplačilno dobo do 120 mesecev je trimesečni euribor in pribitek 1,7 odstotka, za odplačilno dobo od 121 do 240 mesecev trimesečni euribor in pribitek 1,85 odstotka, za odplačilno dobo nad 240 mesecev pa trimesečni euribor in pribitek 2,5 odstotka. Kot dodatno pojasnjujejo, pri izračunavanju variabilne obrestne mere upoštevajo dejanski, torej trenutno negativni euribor, kar pomeni, da bi vaša skupna obrestna mera pri najemu stanovanjskega kredita z odplačilno dobo 240 mesecev danes znašala 1,32 odstotka (vrednost trimesečnega euriborja na 3. 3. 2021 znaša – 0,53 odstotka).
  • V BKS Bank se trenutna fiksna obrestna mera za stanovanjske kredite giblje od 2,4 do 3,7 odstotka. »Obrestna mera je odvisna od ročnosti kredita in vrste stranke, ali gre za komitenta ali za nekomitenta,« dodajajo.

 

Nepovratna sredstva za skoraj nič-energijske stavbe naj bi bila ponovno na voljo maja letos

Ugodne kredite in spodbude za skoraj nič-energijske stavbe (SNES) je občanom lep čas ponujal Eko sklad, a kot pojasnjujejo, nepovratna sredstva občanom za SNES trenutno niso na voljo, saj se je ustrezni javni poziv zaprl januarja. Za namen gradnje ali nakupa SNES pa vlagatelji še vedno lahko pridobijo ugoden kredit Eko sklada. »Prav tako lahko občani v primeru novogradnje SNES ali druge novogradnje stanovanjske stavbe še vedno kandidirajo za nekatere posamezne ukrepe, kot so npr. vgradnja toplotne črpalke, vgradnja sprejemnikov sončne energije, vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka, ko naložbo že izvedejo, seveda če kasneje, ko bo to spet mogoče, ne bodo kandidirali na javnem pozivu za SNES,« pojasnjujejo na Eko skladu.

Načrtujejo namreč, da bodo sredstva za SNES na voljo tudi letos, in sicer iz Podnebnega sklada, ki je v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor (MOP). Eko sklad bo nove javne pozive za ta namen objavil takoj, ko bodo sredstva na voljo, kar bo predvidoma v mesecu maju, kot obljubljajo. Prav tako so za novogradnje na voljo nepovratna sredstva za naprave za samooskrbo z električno energijo (sončne elektrarne za samooskrbo).

 

Spodbude tudi za prenove stanovanjskih stavb

Za prenove stanovanjskih stavb so občanom trenutno na voljo nepovratna sredstva za različne nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti v starejših stanovanjskih stavbah (vgradnja varčnejših ogrevalnih sistemov, priključitev na sistem daljinskega ogrevanja, vgradnja energijsko učinkovitih oken, toplotna izolacija fasade, strehe, stropa ali tal ter vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stanovanjski stavbi), nepovratna sredstva za različne skupne naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti, med drugim tudi prenove skupnih kotlovnic, v starejših večstanovanjskih stavbah oz. stavbah s tremi ali več deli ter nepovratna sredstva za naprave za samooskrbo z električno energijo (sončne elektrarne za samooskrbo). Možna je tudi kombinacija nepovratnih sredstev s kreditom Eko sklada.

(Visited 114 times, 6 visits today)