Spalnice: Izogibajte se električnim napravam, večjim ogledalom in močnim barvam

22 aprila, 2021

»Spalnica je prav gotovo eden najpomembnejših prostorov v stanovanju, saj je od našega spanca odvisno, kako se bomo počutili ves dan,« pravita arhitekta.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Svetujeta, naj bo prilagojena našim navadam – nekateri v spalnici le prespijo, drugi imajo radi, da do kopalnice dostopajo neposredno iz spalnice, ali pa, kjer prostor to omogoča, skozi garderobni prostor … Zelo pomembna je tudi orientacija spalnice – najbolj optimalna je po njunem mnenju na vzhod, saj nas tako zbuja jutranja svetloba.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

 

Kako občutljiv spanec imamo?

Kot pravita, je v spalnici smiselno razmisliti o prezračevanju, sploh za tiste, ki spijo ob odprtem oknu tudi sredi mrzle zime, ker jih sicer prostor utesnjuje. Svetujeta pa, da se v spalnici izogibamo električnim napravam, ki motijo spanje, večjim ogledalom in močnim barvam sten in pohištva. »Vsak mora zase ugotoviti, kako občutljiv spanec ima in mu prilagoditi prostor,« pravita.

Luči pa imajo po drugi strani v spalnici pomembno vlogo; tudi stranske za tiste, ki pred spanjem radi berejo. V spalnici so za ljudi, ki nimajo alergij, primerna tla iz mehkejših tekstilnih materialov, tisti, ki trpijo za alergijami, pa naj si za vse prostore stanovanja raje omislijo gladka tla, kot je to na primer les, eden najprijetnejših toplih materialov, svetujeta arhitekta.

»Spalnica naj bo, kolikor se le da, očiščena vseh nepotrebnih elementov, tudi pri umetniških delih bodimo pozorni na motive, ki naj bodo pomirjujoči, da bo prehod v spanec lažji,« dodajata. Najpomembnejša v spalnici pa je po njunih besedah postelja – njene dimenzije, višina, materiali, orientacija, kakovost posteljnega vložka, tudi izbira posteljnega perila, saj ne nazadnje na njej prespimo tretjino življenja.

(Visited 53 times, 3 visits today)