Oprema posameznih prostorov: premišljeno in funkcionalno

13 julija, 2020
Vesna Bizjak

»Vsak prostor naj bo prilagojen življenjskemu stilu in navadam posameznikov, ki prostor uporabljajo,« pravi arhitektka Tina Okoren, mag. inž. arh., iz arhitekturnega studia TO arhitektura.

 

 

3 najpomembnejše odločitve pri načrtovanju opreme prostora po nasvetu arhitektke:

 1. Razmislek

Pred začetkom projekta je najprej potreben tehten premislek o tem, kako uporabljamo posamezen prostor, kaj nam je najbolj pomembno.

 1. Proračun

Nato narišemo načrt, na podlagi katerega pridobimo ponudbe za opremo in izvajalce, ki jih pri tem potrebujemo – naredimo oceno stroškov. Glede na prej postavljene prioritete in cilje se odločimo, ali nam višina ocenjenih stroškov ustreza; v nasprotnem primeru optimiziramo načrte, sploh pri prenovi.

 1. Oblika prostora in funkcija

Posametne ključne elemente lahko različno razporedimo v prostoru. Načrt prilagodimo glede na to, kaj vse želimo početi v posameznem prostoru.

 

Sodobna kuhinja je maksimalno funkcionalna

»Kuhinja naj bo zasnovana premišljeno; naj bo praktična, ergonomično oblikovana, prilagojena vašemu življenjskemu stilu in navadam,« uvodoma poudarja Tina Okoren.

Prostor načrtujemo tako, da bo delo v kuhinji potekalo tako, kot teče postopek priprave hrane – pomembna je pravilna organizacija delovnih centrov (shranjevanje živil, priprava živil, kuhanje in peka, shranjevanje kuhinjske posode, čiščenje posode).

Osnovno izhodišče za pripravo načrta je delovni trikotnik, pri katerem je, ne glede na obliko kuhinje, pomembno, da vsota razdalj med tremi glavnimi delovnimi centri (hladilnik, pomivalno korito, kuhalna plošča) ne znaša več kot 6,60 m.

 

Kuhinjska oprema po meri

Predvsem pri manjših kuhinjah je priporočljivo, da mizar naredi kuhinjo po meri, saj šteje vsak centimeter. Izkoristek prostora mora biti, kot pravi Tina Okoren, maksimalen. »Če je možno, se pri postavitvi elementov izogibamo ‘L postavitvi’, saj so kotne omarice kljub izvlečnim elementom (‘ledvičke’, košare, kotni vrtljivi elementi …) veliko slabše dostopne in izkoriščene. V manjšem prostoru je raztegljiva miza nadvse uporabna, kadar povabimo na obisk večjo družbo, saj takrat potrebujemo večjo površino za pogostitev. Za stole lahko uporabimo večnamensko klubsko mizico, ki je miza, tabore in stol v enem. Če občasno potrebujemo pisalno mizo za delo na prenosnem računalniku, lahko v ta namen uporabimo izvlečno polico v omari,« postreže z uporabnimi nasveti.

 

Barve, teksture in materiali

Po besedah Tine Okoren pri stilu in uporabi barv upoštevamo okus uporabnika in uporabi prostora: »Kuhinjski trendi se menjajo hitreje kot okus posameznika, zato je pomembno, da si v domu izberemo barve in materiale, ki so nam prijetni in všeč, ne glede na trende, ki so trenutno aktualni.«

 

Steklena stenska obloga

Kuhinjska steklena obloga je element v kuhinji, ki da kuhinji sodoben videz, saj se popolnoma prilagodi stilu kuhinje, pa tudi čiščenje je preprosto. »Novost je svetlobno steklo (v kombinaciji z grafiko), ki sveti, saj je zadaj nameščen LED trak, ki nadomešča klasično osvetlitev pod visečimi omaricami,« doda sogovornica. Ob tem pa še izpostavi, da se vse prevečkrat z izbiro premočne in napačne grafične podloge, ki se je hitro naveličamo, vsa pozornost v kuhinji usmeri samo na stekleno oblogo – tako pa kuhinja ni barvno in stilno usklajena kot celota.

 

Zeliščni vrt kar v kuhinji

»Zelišča, ki jih gojimo v kuhinji, posadimo v lepe okrasne lonce, ki jih postavimo na stenske ali okenske police,« za začetek svetuje Tina Okoren. »Okrasne lonce lahko naredite tudi sami iz steklenih kozarcev, okrasite z napisi in obesite kot sliko na steno. Lahko se izdelajo aluminijasta korita po meri, ki se nato vgradijo v pohištvo (korito je skrito v omari). Možnosti za ustvarjanje je veliko, pomembno je le, da so dodatki in dekoracija skladni s kuhinjo,« doda. Možnost je tudi zelena stena – vertikalni vrtiček.

 

Kuhinja + dnevna soba v enem?

Tako v hišah kot stanovanjih je dnevna soba velikokrat v skupnem prostoru s kuhinjo in jedilnico. »Kadar so kuhinja, jedilnica in dnevna soba v enem prostoru, se prostor razdeli na posamezne cone in glede na funkcijo,« pove Tina Okoren. Po njenih besedah je pomembno, da se funkcije med seboj ne prepletajo, tako da se lahko vsak del prostora uporablja posebej. Treba je upoštevati vsaj minimalne odmike med opremo (npr. med jedilno mizo in sedežno garnituro ter steno) in potrebne prehode za gibanje po in med prostori. »Ko npr. sedimo za jedilno mizo, mora biti prehod za nami dovolj širok, da ni treba vstajati in se umikati, ko želi nekdo mimo,« pojasni. In kako najelegantneje razdeliti prostor? »Posamezne cone lahko ločimo med seboj z uporabo premičnih predelnih sten ali z linijo sobnih rastlin, kar nam daje občutek varnosti in zasebnosti v prostoru,« svetuje sogovornica.


Dnevna soba po svoji meri

»Ne glede na to, ali načrtujmo dnevno sobo v novi hiši, prenavljamo obstoječo ali želimo samo na novo razporediti pohištvo, je pomembno, da si vzamemo čas za razmislek in si postavimo prioritete, saj je pri opremljanju prostora vedno treba sklepati kompromise,« – to je uvodni nasvet arhitektke Tine Okoren.

Ob tem poudarja: »Če se lotevate opremljanja dnevne sobe brez pomoči arhitekta, si narišite načrt dnevne dobe, ki bo osnova za razporeditev in dimenzioniranje pohištva ter sedežne garniture.«

Kaj se moramo vprašati, ko načrtujemo opremo dnevne sobe?

 1. Kako bomo uporabljali dnevno sobo – komu je namenjena (tudi obiskom)? Kaj bomo v prostou počeli – druženje, gledanje televizije, igranje družabnih iger, počivanje?
 2. Kaj nam je všeč in kaj nas moti pri videzu? Kakšne barve, vzorci in stenske obloge so nam všeč? Kakšna umetna osvetlitev prostorov nam je všeč?
 3. Kateri bo osrednji element prostora – je to televizija, morda kamin ali okno z razgledom? Temu prilagodimo postavitev dnevne sobe.
 4. Potrebujemo prostor za postavitev audio in video opreme ali večjega števila knjig?
 5. Katere večje kose pohištva bi želeli umestiti v dnevno sobo (klavir, kipi, slike …)?

 

Kaj umestimo v dnevno sobo?

Osnovni elementi v dnevne sobe:

– sedežna garnitura (oblika se prilagodi uporabi prostora)

– klubske mizice različnih velikosti in dizajnov

– stranske mizice (za odlaganje – glede na položaj sedežne garniture)

– pohištvo

– svetila (prilagojena uporabi posameznih kotičkov v dnevni sobi)

– tekstil (senčila, blazine, preproga …)

– dekoracija (fotografije, slike, kipci, rastline …)

 

Manjše cone v dnevni sobi:

– prostor za gledanje televizije

– sproščanje ob kaminu

– pisarna

– bralni kotiček

– prostor za meditacijo

– igralnica …

Kamin v dnevni sobi

»Glede na položaj, vrsto in obliko kamina se prilagodi tudi postavitev dnevne sobe. »Pri postavitvi opreme moramo upoštevati zadosten varnostni odmik od kamina. Pri vgradnem kaminu lahko polico podaljšamo v sedalno površino ali zraven oblikujemo nišo za drva. Kadar je poleg kamina okno z lepim razgledom, zraven umestimo enosed in tabure, na katerem se sprostimo, preberemo knjigo, uživamo v razgledu in pogledu na ogenj v kaminu,« svetuje sogovornica.

Dodaten nasvet

Poleg svojih potreb in želja moramo pri opremi dnevne sobe upoštevati tudi lastnosti in omejitve prostora. Tina Okoren svetuje, naj ne pozabimo na zadostno širino prehodov med opremo in prostori, položaje oken in balkonskih ter notranjih vrat, položaj dimnika in zračnika, če imamo kamin, pa tudi instalacije vode in elektrike.


Spalnica mora biti prostor udobja

Po mnenju številnih, ki se profesionalno ukvarjajo z zdravim spanjem in nespečnostjo, naj bi bila spalnica prostor, namenjen zgolj počitku – spanju, lahkotnemu branju, sproščanju na tak in drugačen način …

Če drugje ni prostora, je spalnica namenjena tudi shranjevanju oblačil. Nikakor pa naj v njej ne bi imeli prostora televizija, računalnik, tablica in tudi ne telefon. »Spalnica je prostor za počitek, zato mora biti prijetna in udobna v vseh pogledih,« poudarja tudi arhitektka Tina Okoren iz arhitekturnega studia TO arhitektura.

Postelja …

»Pri načrtovanju spalnice je največja in najpomembnejša postelja, zato na začetku njeni obliki, položaju in velikosti namenimo največ pozornosti. Postavitev naj omogoča pogled skozi okno in če je le možno, naj bo na vseh straneh postelje dovolj širok prehod. Če to ni mogoče, lahko posteljo postavimo v kot ali jo umestimo od stene do stene, odvisno od tlorisa prostora,« priporoča. Kot posteljni okvir je po njenem nasvetu lahko zelo zanimiv element tudi naslonjalo pri postelji, ki hkrati vnese v prostor teksturo in barve.

 

… nočna omarica in garderobna omara

»Ob posteljo umestimo nočni omarici; ko pa zanju ni dovolj prostora, naslonjalo naredimo globlje, da služi kot polica. Na steno za posteljo umestimo bralno svetilo (stensko ali viseče) in indirektno osvetlitev (stenski profil, led trak v naslonjalu), tako da je svetloba v prostoru prilagojena temu, kar počnemo,« še doda.

Za garderobne omare priporoča, da so dovolj globoke (vsaj 60 cm), da lahko vanje tudi obesimo oblačila, predvsem pa jih mora biti dovolj, da lahko pospravimo vsa oblačila. »Za boljši izkoristek prostora jih zapiramo z drsnimi vrati. Dodatni shranjevalni prostor je možen pod posteljo, kamor umestimo predale. Funkcionalen element v spalnici je tudi stojalo za obleke, na katerega obesimo obleke, ki smo jih že oblekli in še niso za v pranje,« še naniza nekaj idej, kako poskrbeti, da bo spalnica funkcionalna in urejena.

Še več udobja

V velike spalnice za večje udobje poleg osnovne po nasvetu arhitektke umestimo tudi kakšen kos opreme, ki ni nujen, vendar imamo zanj dovolj prostora:

– oblazinjena klop ob vznožju postelje, na katero lahko odložimo oblačila,

– kotiček z enosedom ali gugalnikom,

– stoječo svetilko in klubsko mizico za branje,

– nizko komodo s predali, na katero lahko postavimo slike, rastline …

 

Spalnica po meri ugodi našim željam in prostorskim zahtevam, potrebuje pa čas

Pri opremi spalnice, izdelani po meri, je vse do zadnjega detajla izbrano in prilagojeno prostorskim zahtevam in željam. To pa ni edina prednost, ki jo navaja sogovornica. Če izberemo spalnico po meri, lahko uporabim enake barve, vzorce in materiale v vseh prostorih stanovanja in s tem doseženo celostno podobo stanovanja. Hkrati maksimalno izkoristimo prostor, ga prilagodimo svojim navadam in uporabi.

»Sicer je ta postopek veliko bolj kompleksen zaradi različnih možnosti pri izbiri materialov, oblik in stilov, traja dalj časa, in če želite res dober projekt, potrebujete pomoč arhitekta, ki vam pomaga pri tlorisni postavitvi opreme, oblikovanju in naredi izrise,« dodaja. Svetuje, da če se nam mudi z opremljanjem prostora, je nakup opreme v salonu relativno hiter in tudi dobavni roki so lahko krajši. Pri opremi po meri pa moramo v projekt vložiti več časa, nato najti izvajalce in počakati nekaj mesecev na izvedbo. »Je pa v primeru nakupa v salonu potrebnih nekaj kompromisov, saj so dimenzije opreme standardne in se jim moramo prilagoditi, zaradi česar je funkcionalnost prostora manjša,« doda še argument v korist izdelave po meri.

 

https://www.merkur.si/

 

Barve in materiali za prijetno toplino

Spalnica mora biti prijetna in udobna v vseh pogledih. Za to so pomembne tudi barve, tkanine, materiali in osvetlitev. Kako jih izberemo?

»Barve, vzorci in materiali naj bodo izbrani skrbno, tako da so usklajeni in se barvno dopolnjujejo, da bo ambient prijeten, namenjen počitku,« sogovornica pojasni temelje.

Za udobje so, kot doda, pomembne tudi izbrane tkanine, ki spreminjajo akustiko v prostoru, v prostor vnašajo toplino in mu dodajo značaj:

– zavese (dnevne, ki so prosojne, in nočne, ki zatemnijo prostor),

– posteljnina,

– volnene odeje,

– okrasne blazine,

– preproga pod posteljo.

Osvetlitev prostora prilagodimo svojim navadam. Če v postelji beremo, naj bo ob postelji bralna lučka, če pa je spalnica namenjena le spanju, potrebujemo poleg splošne tudi indirektno – ambientalno razsvetljavo.

Če želimo v prostoru naravni material, je najpogostejša izbira masivno pohištvo in masivni parket. V trendu je tudi pluta.

 


Otroška soba – prostor z največ funkcijami: igranje, učenje in spanje

Otroška soba je prostor, ki ga zaradi večnamembnosti tudi največkrat preurejamo. Občasno zadostuje menjava kakšnega kosa pohištva, ko pa pride do večjih sprememb – npr. z odhodom v šolo ali s povečanjem družine – pa otroška soba potrebuje bolj celovito prenovo. Barve, materiale in dekoracijo izberemo v skladu z otrokovimi željami, hkrati pa zelo skrbno, saj želimo, da prostor kot celota deluje skladno.

»V otroški sobi vsak otrok potrebuje prostor za igranje, učenje in spanje, zato je treba prostor urediti tako, da otroku omogoča varno igro, razvoj in dobro počutje. Glede na velikost sobe, položaj oken in vrat prilagodimo postavitev notranje opreme, izbiro barv in tudi instalacije,« načrtovanje povzame arhitektka Tina Okoren iz arhitekturnega biroja TO arhitektura.

 

Soba, ki ‘raste’ skupaj z otrokom

Pri oblikovanju otroške sobe se lahko prepustimo domišljiji, saj je lahko polna živahnih barv, pravljičnih dekoracij in zanimivih oblik pohištva. »Zasnovana naj bo tako, da jo dokaj preprosto spreminjamo,« svetuje Tina Okoren. Če izberemo kakovostno pohištvo v umirjenih barvah za osnovo, barve in vzorce pa uporabimo na ostalih elementih v prostoru, bo strošek prenove manjši in čas prenove krajši.

»Z dekoracijami, kot so stenske nalepke, preproge, slike, posteljnina, hitro spremenimo značaj prostora in ga posodobimo, da ustreza starosti in željam otroka. Steno lahko pobarvate s črno stensko barvo za risanje s kredo ali barvo z magnetnim delovanjem za pritrjevanje otrokovih risb in izdelkov na steno,« še naniza nekaj idej.

Tina Okoren, arhitektka: »Pohištvo naj bo kakovostno, brez ostrih robov in tako, da se postavitev v sobi lahko prilagaja glede na potrebe in starost otroka.«

 

Pohištvo naj omogoča prostor za igro

Pohištvo po njenem nasvetu nanizamo ob stene, saj tako v sobi ostane več prostora za igro. Lahko izberemo tudi mobilno pohištvo, ki ga lahko prestavljamo po prostoru. Ko je otrok še majhen, izberemo omare brez vrat, saj otrok potrebuje le police, na katerih v škatlah shranjuje igrače. Kasneje lahko za bolj urejen videz prostora omaram dodamo vrata.

Pri opremljanju otroške in kasneje mladinske sobe je, kot še poudarja arhitektka, pomembno, da pri načrtovanju upoštevamo otrokove želje glede barv in postavitve, pa tudi interese in dejavnosti – npr. nekdo želi v sobi plezalno steno, kdo drug pa klavir ali indijanski šotor.

 

Soba za dva – če je možno, jo razdelimo

»Kadar je prostora malo, ga je treba čimbolj izkoristiti. Ker je postelja največji element v otroški sobi, je pomembno najti pravo rešitev, kako jo umestiti v prostor,« izpostavi bistvo sogovornica. Za maksimalni izkoristek izberemo posteljo, ki ima spodaj predale. Druga možnost je, da posteljo uredimo nad pisalno mizo oz. garderobno omaro in je dostopna po lestvi ali pa ravno obratno – da je v podestu oz. predalu skrita postelja, nad njo pa pisalna miza ali kotiček za igro. Če je otroška soba manjša, lahko prostor za igro premaknemo v drug prostor.

»Če sobo delita sestrica in bratec, so navadno želje glede barv in interesov različne. Kadar prostor to omogoča, sobo razdelimo na dve enaki polovici. Stene glede na želje vsakega otroka pobarvamo v različnih odtenkih, ki se barvno ujemajo, izberemo tapete z otroškimi motivi ali 3D stenske nalepke. Med posteljami namestimo nizko omaro s policami brez hrbta za shranjevanje igrač in knjig ali zaveso z zanimivim vzorcem. S tem otroku omogočimo nekaj zasebnost, ko jo potrebuje,« še predlaga sogovornica. Doda še dva nasveta: vsak otrok naj ima ob postelji nočno omarico z nočno lučko, svojo garderobno omaro in nizko mizico s stolom za kreativno preživljanje prostega časa. Ker se otroci najpogosteje igrajo na tleh, tja umestimo preprogo, da bo igra na tleh še bolj prijetna in na ta način določimo prostor za igralni kotiček. Preproga naj bo takšna, da omogoča enostavno čiščenje.

 

Pisalna miza naj bo ob oknu

Pisalna miza je za otroka primerna, ko vstopi v šolo, saj potrebuje prostor za učenje, pisanje nalog in ustvarjanje. »Pisalna miza naj ne bo potisnjena ob steno. Če je možno, jo postavimo ob okno, kjer je dovolj naravne svetlobe. Idealno za desničarje je, če svetloba prihaja z leve strani (in obratno pri levičarjih), saj drugače roka ustvarja senco pri pisanju in je tako potrebna dodatna umetna osvetlitev. Pisalna miza mora imeti zadostno osvetlitev tudi zvečer, zato je potrebno svetilo,« pove arhitektka. Ob tem pomislimo še na to, da so standardne pisalne mize za otroke večinoma previsoke, zato izberemo tako, ki se nastavlja po višini, ali pa izberemo po višini nastavljiv stol. Poleg mize otrok potrebuje še predale, ki so del mize ali premični predalnik oz. police za shranjevanje šolskih potrebščin.

 

Za osvetlitev otroške sobe potrebujemo več virov svetlobe

Posebno pozornost je treba nameniti umetni osvetlitvi. »Kot v ostalih prostorih tudi v otroški sobi potrebujemo več različnih virov svetlobe, saj za vsako dejavnost potrebujemo drugačno osvetlitev,« poudarja sogovornica. Pomisliti moramo torej na splošno, enakomerno osvetlitev prostora, ki je potrebna za igro, na lokalno ali delovno osvetlitev, ki osvetljuje pisano mizo in nočno omarico za branje, in na ambientalno, ki poskrbi za prijetno vzdušje. »Ta je lahko na nočni omarici, zvečer pa je še posebej prijetna posredna osvetlitev, npr. z linijsko osvetlitvijo, ki je integrirana v opremi, pod policami oz. stropom, ki jo prižgemo, preden otrok zaspi,« predlaga arhitektka.


Kopalnica – inštalacije prilagodimo elementom

Prostor, kjer začnemo in končamo svoj dan, kjer opravljamo nujne potrebe in skrbimo za higieno, mora biti maksimalno funkcionalen.

 »Pohištvo naj bo izdelano iz kakovostnih materialov in narejeno po meri, da je prostor optimalno izkoriščen in prilagojen uporabniku. Osnovne potrebščine, ki jih potrebujemo vsako jutro in zvečer, morajo biti na dosegu roke. Če je prostor dovolj velik, namestimo v kopalnico dva umivalnika, spodaj omarico s predali, na steno omarico z ogledalom in svetilom, večjo omaro (brisače, kopalni plašči …) in koš za umazano perilo,« osnovne napotke o opremljanju kopalnice naniza arhitektka Tina Okoren iz arhitekturnega studia TO arhitektura.

Kot še svetuje, je, preden se lotimo izrisa načrtov, nujen premislek o tem, koliko prostora bomo v svojem domu namenili razvajanju. »Najprej potrebujemo premišljen načrt kopalnice in izbrane elemente (sanitarna keramika, armature, kadi, svetila …), ki jim prilagodimo vse vodovodne in elektroinštalacije v prostoru, in ne obratno, kot se pogosto dogaja,« Tina Okoren poudarja vrstni red.

Keramika ali kaj drugega? 

Proizvajalci stenske in talne keramike sledijo trendom, zato je po besedah sogovornice premišljeno izbrana keramika lahko hkrati funkcionalna in estetska.

Navede pa tudi nekaj drugih možnosti namesto klasične keramike:

 • v trendu je keramika velikih formatov (160 x 320 cm). Prednost: preprosto čiščenje, minimalne fuge;
 • namesto keramike na vseh stenah kopalnice jo položimo le tam, kjer je res potrebna – pri prhi in kopalni kadi, drugje stene pobarvamo s pralno barvo, ki jo lahko čistimo;
 • po tleh (tudi namesto tuš-kadi) in stenah kopalnice se izvede dekorativni beton, ki je možen v več barvnih odtenkih (microtopping). Prednost: preprosto čiščenje, vodoodporna površina brez fug;
 • po stenah kopalnice lahko položimo vodoodporne tapete.

 

Prezračevanje kopalnice 

Kopalnico moramo zaradi vlage prezračevati; na kakšen način pa je odvisno od lege prostora v objektu (okno, zračnik, rekuperacija).

V kopalnicah brez oken pa je zelo pomembna skrbno načrtovana umetna razsvetljava bistvenega pomena, saj je to edina osvetlitev v prostoru. Prednost takšne kopalnice je, da zagotavlja popolno zasebnost, saj ste skriti pred pogledi sosedov. Svetlobo lahko pridobimo tudi posredno iz sosednjega prostora (npr. hodnika ali spalnice, ki imata okna), tako da v steno naredimo odprtino in vgradimo motno kaljeno steklo,« navaja arhitektka.

Led trakovi

Poleg osnovnih elementov in dekoracije prostora je po besedah arhitekte za več udobja zelo pomembna osvetlitev kopalnice: »Poleg splošne osvetlitve potrebujemo indirektno osvetlitev npr. stropa ali stene. Led trakove lahko vgradimo v pohištvene elemente ali niše v zidu.«

https://svet-kopalnic.eu/

 

Majhna kopalnica, kaj pa zdaj?

Ko je kopalnica majhna, Tina Okoren svetuje, da namesto kopalne kadi vgradimo tuš-kad, prestavimo pralni stroj v sosednji prostor oz. kupimo manjšega, nad parapetno steno pri stranišču (vgradni kotliček) umestimo ozko omarico z ogledalom, ki vizualno poveča prostor. Prostor nad in pod umivalnikom izkoristimo za omarice.

 

Trendom in novostim raje sledimo z dodatki in dekoracijo

Pri opremljanju kopalnice imamo po besedah arhitekte dve možnosti: lahko sledimo trendom, ki pa se hitro spreminjajo, ali pa kopalnico opremimo klasično in moderno (npr. stenska keramika bele barve) in spreminjamo ambient z dodatki (držala za brisače, police, držala s kozarcem, držala za straniščni papir in straniščne ščetke, večja ogledala in manjša kozmetična ogledala …) in dekoracijo (brisače, preproge, barve sten, lončnice …), ki lahko sledi trendom.

https://www.kolpasan.si/
(Visited 25 times, 1 visits today)