Ljudje postajajo vse bolj odgovorni do svojega premoženja

13 julija, 2020
Andreja Šalamun

»S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev kaznivih dejanj in se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše, vozila, tatvine vozil, drzni ropi ipd.,« pravijo na Policiji.

 

»Za varnost svojega premoženja lahko največ naredite sami,« so prepričani na Policiji. Opozarjajo, da število vlomov v stanovanja ali stanovanjske hiše iz leta v leto narašča, storilci pa so čedalje bolj predrzni ali nasilni.

»Prilika dela tatu in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu, ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma,« pravijo. Poudarijo, da so posebno vabljiva za vlomilce odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje …

 

Alarmni sistemi postajajo del novogradenj

»Če je včasih veljalo, da so se ljudje večinoma odločali za vgradnjo sistemov varovanja šele po tem, ko se jim je nekaj zgodilo, so danes ti sistemi pri novogradnjah že praktično standard, prav tako jih pogosto vgrajujemo v starejše stavbe,« ugotavljajo v družbi Sintal. Pravijo, da je za zaščito doma na voljo širok razpon varnostnih tehnologij, svetujejo pa, naj bo sistem tehničnega varovanja povezan z varnostno-nadzornim centrom varnostne službe. Ključno je, kot pravijo, da ob alarmu učinkovito posredujejo usposobljeni ljudje.

Glede na potrebe stanovalcev je mogoče kombinirati različne načine tehničnega varovanja. V Sintalu pravijo, da se najpogosteje uporabljajo senzorji gibanja, ki zaznajo vlomilca v prostoru. Tak način varovanja je primeren za čas, ko nas ni doma, saj gibanje po prostoru sproži alarm. »Storilci pa postajajo vse bolj predrzni in vlamljajo v hiše tudi takrat, ko so v njih stanovalci, zato je smotrno namestiti tudi senzorje, ki zaznajo odprtje okna ali vrat oziroma lom stekla. Tako se lahko stanovalci prosto gibljejo po prostorih, alarm pa se sproži ob neupravičenem vstopu v prostor,« pojasnijo v Sintalu.

 

Pozor pred drznimi tatovi

Na Policiji pravijo, da pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ti ugotovijo, da so bili okradeni. Prav zato je delo policistov še težje. Oškodovanci ne znajo dobro opisati storilcev, saj so ti z žrtvijo vzpostavili prijazen odnos in zaupanje. »Poleg tega oškodovanci, dokler ne opazijo, da so bili okradeni, v večini primerov že pospravijo prostor, kjer so delovali storilci, s čimer spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi,« pravijo na Policiji.

 

Zato svetujejo, naj imajo ljudje nenapovedane obiskovalce ves čas pod nadzorom in naj jih raje ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, pa čeprav ne gredo daleč, naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo. Pravijo, da tatovi običajno delujejo v skupinah, največkrat dopoldne, njihove žrtve pa so pogosto starejše osebe na osamljenih krajih. Svetujejo, da smo pozorni na sumljiva vozila in osebe okrog svojega doma, da vedno zaklepamo vrata, zapiramo okna in doma ne hranimo večjih vsot denarja, da neznancev ne spuščamo v svoj dom in da pogovor z njimi opravimo na varni razdalji, na primer skozi okno ali z balkona.

»Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila),« dodajajo na Policiji.

 

Manjši sistem na voljo že za slabih tisoč evrov

Kakšen finančni zalogaj predstavlja prenova klasičnega in nezavarovanega doma v varen dom? »Za vsak dom je treba narediti individualno ponudbo, lahko pa rečemo, da je strošek alarmnega sistema bistveno manjši, kot je bil pred leti,« pravi Bogo Opeka, direktor komerciale podjetja Sintal. »Manjši sistem s certificirano opremo, ki je v skladu z zakonodajo, je možno namestiti že za manj kot tisoč evrov,« doda.

 

Naprave za varovanje

Stanovanje oziroma stanovanjsko hišo je zato smiselno opremiti tudi z napravami za varovanje. Kot pravijo v Sintalu, ima današnja tehnologija številne dobrodošle funkcije, sistemi za varovanje doma pa so vse bolj prijazni uporabniku. »V Sintalu smo razvili sisteme, ki uporabniku ne glede na to, kje se nahaja, s pomočjo pametnega telefona omogočajo spremljanje stanja njegovega objekta in upravljanje z nekaterimi funkcijami v njem – na primer preverjanje stanja varnosti v realnem času, spremljanje žive slike na kamerah, prižiganje in ugašanje luči ter dvig in spust rolet (s čimer opazovalec dobi vtis, da je nekdo doma), zagon opravil, kot je npr. zalivanje vrta, in upravljanje z ogrevanjem in ohlajanjem,« povedo.

Na področju tehnike opažajo hiter napredek: »Videonadzorne kamere se danes lahko uporabljajo ne le za snemanje oziroma spremljanje slike, temveč tudi za detekcijo gibanja in proženje alarmov, termovizijske kamere pa omogočajo gledanje v temi,« pravijo v Sintalu.

 

Alarmna centrala kot možgani sistema

Kaj so torej osnovni kosi opreme za varovanje doma? Kot pravi direktor razvoja v podjetju Sintal, mag. Boštjan Kurmanšek, alarmni sistem običajno tvorijo naslednji elementi:

 • alarmna centrala, ki kot možgani celotnega sistema skrbi za pravilno delovanje sistema ter za obveščanje in komunikacijo z varnostno-nadzornim centrom,
 • akustična enota ali sirena, ki poskrbi za slušno obveščanje bližnjih in stanujočih o neobičajnih dogodkih v objektu ter
 • različne vrste senzorjev, ki so povezani z alarmno centralo in zaznavajo odstopanja od normalnih stanj. Najpogostejši so senzor gibanja, ki skrbi za prepoznavo (ne)gibanja v prostoru, magnetni senzor, ki se ga namesti na vrata, okna ali prehode in skrbi za prepoznavo dogodka odprtja ali zaprtja vrat ipd., senzor izlitja vode, ki je namenjen zaznavi izlitja vode in se ga običajno namesti v kopalnice, kuhinje ali pralnice, senzor plina, ki skrbi za detekcijo povečanj koncentracije plinov, ki lahko ogrožajo naše stanovanje in življenje (na primer ogljikov oksid, butan, metan, propan …).
 • Pomemben element alarmnega sistema je tudi tipkovnica, ki se jo običajno namesti na vhod v objekt. S pomočjo tipkovnice lahko danes tudi upravljamo objekt, kar pomeni, da je na pametne tipkovnice možno povezati tudi kamere, domofone, z njimi upravljati pametne inštalacije itd. »To so v bistvu že mali računalniki, ki nam omogočajo lažje upravljanje objekta,« doda Boštjan Kurmanšek.

 

Zagori lahko tudi, ko ste na dopustu

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje pripravljajo projekt ‘Oktober – mesec požarne varnosti’ in letošnja tema je požarna varnost v prostem času. V projektu poleg Uprave za zaščito in reševanje sodelujejo še Gasilska zveza Slovenije in Slovensko združenje za požarno varstvo.

Pravijo, da je namen letošnjega projekta opozoriti prebivalce, da tudi med preživljanjem prostega časa obstaja veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar, zato ne smemo nikoli pozabiti, da lahko kadar koli zagori. Svetujejo, da si pred odhodom na dopust vzamete nekaj časa in preverite, ali ste naredili vse, kar je mogoče, da preprečite nastanek požara.

 • Ugasnite in iz električnega omrežja izklopite gospodinjske aparate (likalnik, sušilnik, opekač, grelnik vode in podobno) ter elektronske naprave (televizor, radio, računalnik in podobno). Izklopite polnilne postaje akumulatorskih naprav (sesalnik in podobno). Naprav ne puščajte v stanju pripravljenosti.
 • Med odsotnostjo ne polnite električnih koles, skirojev, rolk, skuterjev …
 • Poskrbite, da bodo garaže, delovne sobe, podstrešja in kleti pospravljeni. Lahko vnetljive in gorljive snovi hranite v zaprti prvotni embalaži, v primerno zračenem prostoru, stran od ognja in vira toplote.
 • Zaprite plinsko jeklenko, da preprečite uhajanje plina in eksplozijo.
 • Izpraznite pepelnike, še prej navlažite vsebino. V stanovanju ne puščajte prižganih cigaret.
 • Vrata med prostori zaprite, saj s tem upočasnite širjenje požara.
 • Ugasnite vse luči.
 • Naslov in telefonsko številko kraja dopustovanja oziroma številko mobilnega telefona pustite pri sosedih, sorodnikih ali prijateljih, da vas lahko pokličejo, če pride do nesreče.
 • Osebe, ki bodo ostale doma, poučite o nevarnosti požara in preventivnih ukrepih ter o tem, kako poklicati na številko 112. Pogovorite se, kako se lahko varno evakuirajo ob požaru.
 • Če potujete pozimi, poskrbite tudi za kurilne in grelne naprave. Ugasnite in iz električnega omrežja izklopite električne grelne blazine in odeje, električne radiatorje, kaloriferje in podobno. Prepričajte se, da je ogenj v kaminu ali peči popolnoma ugasnil. Ohlajen pepel s kovinsko lopato pospravite v kovinsko vedro in ga zmočite z vodo, da se popolnoma ohladi. Vedra s pepelom ne puščajte v stanovanju, temveč ga odnesite ven in popolnoma ohlajenega (ko ni več nevarnosti vžiga) odložite.

Se odpravljate od doma za dlje časa? Policija svetuje:

 • zaklenite vrata in zaprite okna,
 • pred tem ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih (da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno prekiniti dopusta),
 • vklopite alarmno napravo,
 • ključev ne puščajte na ‘skritih mestih’, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,
 • ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),
 • o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listkih …),
 • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov …)
 • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
 • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,
 • z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,
 • povejte sosedom, kako ste dosegljivi,
 • preglejte zavarovalne police, kako je s kritjem škode pri vlomu,
 • zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).

 

(Visited 116 times, 3 visits today)