Avtor Vesna Bizjak, Nina Šprohar 11:58 dop REVIJA V SVOJEM DOMU

Garaže in nadstreški

Danes se garaže vse bolj umikajo iz hiš, predvsem zaradi večjih zahtev po energetski učinkovitosti objekta. Več je samostojnih enostavnih ali nezahtevnih objektov, ki so grajeni ob hiši – tako v obliki zaprte garaže kot nadstreška.

Stroka opozarja predvsem na pomen dobre izolacije garaže in kakovostne konstrukcije ter strehe za nadstrešek. Za obe varianti velja, da potrebujeta skrbno načrtovanje, pomembni sta izbira materialov in kakovost izvedbe, ob tem pa tudi, da bosta estetsko dopolnili celoten videz in ne bosta arhitekturno izstopali.

 

Nizkoenergijska in pasivna gradnja imata posebne zahteve

Pravila za pasivne hiše določajo, da mora biti hiša zasnovana čim bolj kompaktno, brez balkonov in nadstreškov, kleti in garaže. Vsi ti elementi morajo biti ločeni od toplotnega ovoja hiše, saj se sicer zaradi nastanka toplotnih mostov lahko poruši zahtevana energetska učinkovitost objekta. Določena možnost za kletne prostore tako denimo obstaja, vendar pa je vhod v takem primeru ločen, prostor pa ni povezan z ostalimi prostori v objektu. Če se garaža drži objekta ali je del njega, moramo poskrbeti za toplotno izolativnost sten in garažnih vrat (in zrakotesnost). Pri nizkoenergijski gradnji pravila dovoljujejo garažo in nadstrešek, ki se stikata s hišo oz. sta del nje. A garaža je v hiši le, če je pod ravnijo zemlje, torej če je hiša podkletena, ločilne konstrukcije morajo biti toplotno izolirane, da se npr. skozi tla dnevne sobe ne izgublja toplota, ker so hkrati strop garaže. Če je garažni objekt ločen od hiše, posebnih zahtev pri gradnji ni.

 

Balkoni in nadstreški: Preverite skladnost predvidene gradnje s prostorskimi akti

Bojan Čas s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo na Univerzi v Ljubljani pri gradnji balkonov in nadstreškov opozarja, da je treba najprej preveriti skladnost predvidene gradnje s prostorskimi akti, ki se nanašajo na parcelo, na kateri bi želeli graditi.

»Vsak izmed elementov zgradb ima svoje specifične zahteve. Tako npr. pri nadstreških z lastnim temeljenjem ne smemo pozabiti na geološko-geomehanske razmere lokacije, podobno kot pri zgradbi, in temu prilagoditi način temeljenja,« pojasnjuje in dodaja, da je pri balkonih in nadstreških posebno pozornost treba posvetiti tudi njihovemu tesnjenju, saj smo, kot izpostavi, prevečkrat priča zamakanjem, neustreznemu videzu in propadanju gradiv zaradi neustrezno izvedenih detajlov.

Za nadstrešek resda potrebujemo le nosilno konstrukcijo in streho, a materialom le posvetimo dovolj pozornosti, da bodo zdržali vremenske vplive.

Kako izbrati garažna vrata?

Garažna vrata so pomemben del garaže, zato so v podjetju Hanus pripravili nakupovalni vodič za garažna vrata. Ponudba garažnih vrat je zares velika – na trgu boste našli vse od dvižnih sekcijskih in stranskih sekcijskih garažnih vrat, rolo pa do dvokrilnih, enokrilnih in industrijskih. V večini primerov ponudniki garažna vrata izdelajo popolnoma po naročilu. »Ko se odločate za tip garažnih vrat, se morate vprašati, za kaj vse jih boste uporabljali oziroma, ali veliko časa preživite v garaži, bo v njej parkiran samo avtomobil, ali boste v njej opravljali tudi kakšna popravila, se ukvarjali s hobijem,« svetujejo. Premisliti moramo tudi o velikosti in videzu (tako o barvi kot o površini panelov, pa tudi o morebitni vgradnji svetlobne lamele, prehoda …).
Naslednja pomembna odločitev je material: »Paneli so običajno narejeni iz poliuretanske izolativne pene, ki je obdana s tanko, pocinkano, obarvano in lakirano pločevino. Lamele za rolo pa so iz aluminija ali celo jeklene, polnjene s CFC …« Različni materiali zahtevajo različen način vzdrževanja. »Poleg samega materiala vrat razmislite tudi o potrebah po vzdrževanju mehanizma, vodil, ležajev … Primerjajte navodila in garancijske pogoje proizvajalcev,« poudarjajo v vodiču.

Pomemben dejavnik je tudi varnost, ki jo v grobem delimo na protivlomno varnost in na varno uporabo vrat. »Ko govorimo o protivlomni varnosti, upoštevajte moč samih vrat, tip, sistem varovanja, kod daljinskega upravljalca proti njihovi kraji, kakovost mehanizma in ključavnic … Pri varnosti vrat pa je pomembno, da so preizkušena in certificirana v skladu z visokimi varnostnimi zahtevami, da so opremljena s senzorji, ki ob naletu na oviro avtomatsko začnejo dvigati vrata. Tako boste lahko brez skrbi tudi, če se bodo otroci igrali pri vratih in pod njimi pozabili igrače. Prav tako se ne bodo poškodovala, če bo pod njimi, ko se bodo začela spuščat, stal avto. Vrata se bodo ob naletu na oviro sama dvignila nazaj,« pojasnjujejo.

 

Enostavni in nezahtevni objekti

  • Med enostavne projekte uvrščamo tiste, ki ne potrebujejo posebnega statičnega in gradbenotehničnega preverjanja, na primer lope, nadstreški, manjše drvarnice, letne kuhinje s površino do 20m2, pa tudi ograje, visoke do 2 m.
  • Nezahtevni objekti so konstrukcijsko manj zahtevni, npr. garaže in drvarnice, ki imajo površino večjo od 20 m2, a manjšo od 50 m2.

 

(Visited 522 times, 6 visits today)
Close