1:13 pop REVIJA TURIZEM

Za željne akcije in adrenalina je Slovenija vrhunska destinacija

Aktivnosti, kot sta hribolazenje in kolesarjenje, so tako rekoč na dosegu povsod po Sloveniji. Čedalje več je urejenih pohodnih in kolesarskih poti, vse več pa je tudi ponudbe za adrenalinske navdušence, ki si želijo še nekaj več, bolj nevsakdanjega, bolj ekstremnega.

Vesna Bizjak

 

»Zelena butična globalna destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznovrstna in aktivna doživetja, mir in osebne koristi.« To je med drugim zapisano v viziji turistične destinacije Slovenije, kot jo vidi in vodi Slovenska turistična organizacija (STO), osrednja nacionalna agencija za promocijo turizma.

Aktivni turizem in adrenalinska doživetja v neokrnjeni naravi pa so tudi ključne besede, s katerimi turisti in popotniki največkrat opišejo našo deželo.

Slovenska narava ponuja neomejene možnosti aktivnega oddiha

»Naše naravne danosti so nekaj nenavadnega, takšnih nima skoraj nobena država v Evropi,« pravi Matic Leskošek iz podjetja Adrenalinček. »V naši Soški dolini je več kot 20 aktivnosti, kar je možno le še v Švici, s tem, da so pri nas bolj dostopne. V Švici je višji standard pa tudi razvitost; tam imajo zraven McDonalds in podobno, pri nas je ljudem všeč ravno to, da tega ni,« poudarja. Kot doda, se je poleti v zadnjih letih sicer že precej spremenilo in dolina ni več tako zelo nedotaknjen kotiček. Kar 95 odstotkov njihovih gostov je tujcev, ki cenijo pestrost Slovenije, v kateri lahko vsak najde kaj zase.

»Gost lahko ob prihodu v našo državo obišče več destinacij in tako doživi raznolikost v kratkem času. Narava ponuja številne možnosti za različne aktivnosti in dopolnilne produkte hkrati, kar je dobrodošlo predvsem za goste, ki iščejo nekaj več,« se strinjajo v Turizmu Dolina Soče.

Infrastruktura, namestitve in izrazit sezonski obisk so največji izzivi

Kot pravijo v družbi Turizem Dolina Soče, ostaja glavni izziv javni prevoz, saj je v nekaterih delih Slovenije slabše razvit. Zlasti to čutijo gosti, ki v Slovenijo pridejo brez lastnega avtomobila in pred glavno sezono ali po njej.

Leskošek pa vidi izziv predvsem v prenasičenosti, ki se pojavi na vrhuncu sezone. »Za rafting na Soči bi skoraj potrebovali semaforje,« ponazori. Največja težava so po njegovih besedah namestitvene zmogljivosti in pomanjkanje razvojne strategije. Želi si tudi, da bi povečali obisk v zunajsezonskih mesecih, čeprav se je sezona, tudi zaradi podnebnih sprememb, že podaljšala. Letos, pove, so nameravali začeti že aprila – vendar pa je vse odvisno od novega koronavirusa.

Ultimativna preizkušnja poguma: skok s padalom

Boro Pejič iz podjetja Kinetiq, ki pod blagovno znamko Xsport ponuja adrenalinska doživetja pri nas in v tujini, pravi, da večino izvajajo v Sloveniji, saj so ponudba in možnosti primerljive s sosednjimi državami. »Ponudba je zelo raznovrstna, je pa še vedno najbolj priljubljen skok s padalom v tandemu, saj gre za ultimativno preizkušnjo poguma.«

Ljudje iščejo odmik in odklop, nevsakdanja doživetja

Kot pove Leskošek, je najbolj priljubljeno in najbolj množično obiskano doživetje še vedno rafting. »Primeren je že za otroke od četrtega leta starosti ali tudi mlajše na mirnejšem delu reke, hkrati je privlačen za podjetja. Soteskanje je najbolj adrenalinska in tudi zelo dostopna aktivnost, zelo priljubljen v zadnjem času pa je zipline. Veliko ljudi se vrača k nam in vsako leto imamo kaj novega, adrenalinski turizem se razvija,« pojasnjuje.

Ljudje iščejo odmaknjenost in nevsakdanjost, tudi za otroke – poleti je polovica njihovih obiskovalcev družin. »Pa tudi to, da ni interneta in telefonov. Še sami razmišljamo o tem, da bi ljudem kar pobrali telefone,« pravi sogovornik iz Adrenalinčka, kjer za novo sezono že delajo nove, dodatne nenavadne glampinške namestitve. Konkurenco pozdravlja, vendar pa si poleg 70 agencij, ki ponujajo adrenalinske športe, ne želi še ene z enako ponudbo – je pa po njegovem še prostor za inovativne ideje in drugačno ponudbo.

V družbi Turizem Dolina Soče pravijo, da poleti še vedno najbolj pritegnejo aktivnosti, povezane z vodo. »Pred sezono ali po njej je za goste najbolj zanimivo pohodništvo, pozimi smučanje. Vse več obiskovalcev išče sprostitev in aktivnosti, ki niso zelo množične. Ko so na destinaciji, bi radi videli in izkusili čim več, zato so zanje zanimivi tudi muzeji in kulinarika,« povedo. Kot pravi, so trenutno zaradi koronavirusa razmere negotove, a upajo, da bo hitro prešlo in bo življenje znova potekalo normalno, po ustaljeni poti.

Adrenalinska ponudba:

 • rafting

 • soteskanje

 • jadralno padalstvo

 • kajak in kanu

 • adrenalinski parki

 • spusti po jeklenici (zipline)

 • športno plezanje

 • plavalni bob (hydrospeed)

 • skok s padalom

 • orjaške gugalnice

 • hoja po vrveh

V načrtu nove namestitve, hotel, kolesarska pot …

V zvezi z načrti za letos nam še zaupa, da naj bi se odprl nov hotel v Bovcu, pripravlja pa se tudi kolesarska pot od Bovca do Tolmina. »To Bovec nujno potrebuje, naše ceste so zelo nevarne in niso primerne za kolesarje. Trenutno povsem odsvetujemo družinsko kolesarjenje,« pove.

Sicer pa so adrenalinska doživetja primerna tudi za popolne začetnike oziroma tiste, ki so fizično manj pripravljeni. Vedno svetujejo, poskrbijo za opremo … Ob morebitnem strahu pred višino gostu ne priporočajo soteskanja in spusta po jeklenici, opozarja pa tudi, da se nosečnice aktivnosti ne morejo udeležiti.

Koliko nas stane adrenalinsko doživetje?

Za koliko denarja si lahko privoščimo adrenalina polno pustolovščino? V adrenalinskem parku se lahko preizkušamo že od okoli 10 evrov na osebo, za rafting, soteskanje ali zipline bomo odšteli okoli 50 evrov na osebo, če pa si želimo posebno nevsakdanje izkušnje, si lahko, kot povedo v družbi Xsport, za nekaj tisoč evrov privoščimo polet z vojaškim reaktivnim letalom.

(Visited 380 times, 6 visits today)
Close