12:07 pop REVIJA TURIZEM

Z obiskom starega mestnega jedra Krškega si pričarajte lep izlet

Sprehodili se boste lahko skozi bogato zgodovino našega častitljivega mesta in se okrepčali z lokalnimi dobrotami.

Staro mestno jedro Krškega se razprostira vzdolž reke Save in je primerno za tiste, ki ste naveličani pretiranega mestnega vrveža, saj si v mirnem okolju lahko pričarate zanimiv izlet. V prenovljenem starem mestnem jedru zgradbe s svojo kulturno in zgodovinsko vsebino ter zgodbami govorijo o pestrem življenju in dosežkih preteklosti.

 

Prva točka: Mestni muzej

Na vstopu vas pozdravi Mestni Muzej Krško, ki je sestavljen iz treh hiš – Valvazorjeve, Jarnovičeve in Kaplanove. V njem je na ogled več stalnih in občasnih razstav, med drugim stalna razstava kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička ter stalni razstavi Valvasorjevi v Krškem in Meščanka Josipina Hočevar.

 

Galerija Krško in Mencingerjeva hiša

V starem mestnem jedru so zanimivosti zelo koncentrirane, zato se na pot podajte peš, ali si izposodite mestno kolo. Nedaleč stran je namreč Galerija Krško, ki je v nekdanji cerkvi sv. Duha; v mestni galeriji prirejajo različne občasne razstave. V starem mestnem jedru je svoje domovanje izbral Janez Mencinger (1838-1912), pisatelj, odvetnik in politik, ki je bil znan tudi kot pisec romanov. V prenovljeni Mencingerjevi hiši, ki je sestavljena iz dveh hiš in čudovitega atrija, so na ogled številni zanimivi elementi, ki pričajo o stoletjih življenja v njih.

Valvazorjeva knjižnica, Kapucinski samostan in zbirka o spidveju

Prija tudi sprehod ali počitek v mestnem parku, preden obiščete Valvazorjevo knjižnico in Kapucinski samostan. Ne spreglejte zbirke z naslovom ‘Spidvej v Sloveniji’, kjer so razstavljeni številni predmeti, ki pričajo o zgodovini spidveja, voznikih, opremi in dogodkih v Sloveniji. Kapucini, ki so se nastanili v Krškem leta 1644, so zapustili bogato baročno kapucinsko knjižnico, ki še danes domuje v zgornjem nadstropju samostanske stavbe.

V samem parku ne spreglejte tudi Hočevarjevega mavzoleja, Dvorane v parku in Gaja zaslužnih občanov.

 

Poskusite lokalne dobrote

Za popolno doživetje obiščite lokalne trgovce in gostince, si privoščite tradicionalno domače kosilo ali obiščite slaščičarno in se posladkajte s tortico.

Vabljeni v staro mestno jedro Krškega!

Več informacij o ogledih in izletih dobite na Centru za podjetništvo in turizem Krško, TIC Krško, 07/490 22 20, tic.krsko@cptkrsko.si, oz. jih najdete tudi sami na www.visitkrsko.com.

(Visited 237 times, 2 visits today)
Close