Avtor Nina Šprohar 2:31 pop REVIJA TURIZEM

Z agencijo je manj skrbi, a tudi manj svobode

Kolikor je popotnikov po svetu, toliko je različnih želja za potovanje, pa vendar so nekateri elementi organizacije za vse skupni: zavarovanje, kreditne ali debetne kartice, denar in veljavni dokumenti.

 

Preden se lotimo priprav na potovanje, je dobro vedeti, kam sploh gremo in kako bomo potovali. Kot pojasnjuje popotnica in avtorica bloga Nina potuje, so te informacije nujne zato, da vemo, kako intenzivne priprave bodo potrebne in kaj vse potrebujemo za na pot. Blogarji skupine Izlet na dlani pravijo, da se je (predvsem pri potovanjih v lastni režiji) organizacije najbolj smiselno lotiti z rezervacijo letalske karte ter od tam nadaljevati z nastanitvami, najemom avtomobilov …

 

Asistenca v tujini prepreči nepričakovane stroške

Potovanja v tujino za večino ljudi pomenijo pustolovščino, potešitev radovednosti ali vir sprostitve, zato je iskanje, kam se lahko obrnejo po pomoč ob morebitni poškodbi ali bolezni, zadnja stvar, ki jo želijo raziskovati. Strošek zdravstvene oskrbe brez ustreznega zavarovanja lahko v tujini namreč hitro naraste – tako z bivanjem v bolnišnici in operacijami kot tudi s prevozi v zdravstvene ustanove –, razmere v zdravstvenih ustanovah po svetu pa niso vedno primerljive s slovenskimi. Tisti, ki veliko potujejo in imajo s tem izkušnje, priporočajo, da se popotniki pred potovanjem zavarujejo pri eni izmed zavarovalnic, ki ponujajo zavarovanje z asistenco v tujini.

Na portalu ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) obveščajo, da si je za potovanje po državah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora, Švici, Makedoniji, Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Avstraliji priporočljivo pravočasno priskrbeti brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, saj obvezno zdravstveno zavarovanje omogoča uveljavljanje (praviloma) brezplačnega nujnega zdravljenja le v nekaterih tujih državah. Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko naročimo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), osebno na eni izmed enot ali pa prek spletnega obrazca.

Zavarovanje glede na načrt potovanja

V večini turističnih agencij je dodatno zavarovanje lahko vključeno v ceno potovanja, ponujajo pa ga tudi nekateri izdajatelji mednarodnih plačilnih kartic. Pri tem je treba preveriti, kaj vse zavarovanje vključuje, in si zagotoviti pravo glede na število ljudi, način potovanja, starost, destinacijo, pogostost potovanja in podobno. Večina zavarovalnic loči med različnimi tipi zavarovanj in pogosto se za različne izletnike tudi zavarovanje splača izbrati pri različnih zavarovalnicah, zato je dobro preveriti vse prednosti pri posameznih ponudbah in primerjati njihovo ustreznost s svojim načrtom potovanja.

Veliko zavarovalnic ponuja tudi druge tipe zavarovanj, ki pridejo prav pri izletih in potovanjih. Na turistični agenciji Izlet na dlani tako (predvsem v primeru potovanja v lastni režiji) priporočajo sklenitev rizika odpovedi na letalsko karto, ponujajo pa še druge možnosti asistenc, kot so zavarovanje prtljage, zavarovanje na preklic ali zamudo leta in nujno nakazilo denarja.

 

»Manjši znesek gotovine naj bo vedno v rezervi«

Izkušnje potnikov pri plačevanju v tujini se razlikujejo, so si pa sogovorniki edini v tem, da je dobro imeti kombinacijo različnih načinov plačila ter da mora biti manjši znesek gotovine vedno v rezervi. Blogarji skupine Izlet na dlani priporočajo »uporabo gotovine in primerne bančne kartice. Manjša vsota gotovine bo omogočala rešitev v primeru, ko ne bo na voljo takojšen dostop do bankomata. S to gotovino lahko plačamo vožnjo do središča mesta ali nastanitve ali pa potešimo prvo lakoto«. Za preostale transakcije je po njihovih besedah smiselna uporaba kreditne oziroma bančne kartice maestro. »Kreditne kartice so v uporabi za transakcije v restavracijah, trgovinah in na primer za plačevanje vstopnic, aktivnosti, medtem ko so kartice maestro uporabne za dvigovanje na bankomatih,« še pravijo in dodajo, da se je treba pred potovanjem pri svoji banki pozanimati o možnostih dviga na želenih destinacijah. Nekatere debetne in kreditne kartice (ponudnikov Revolut, N26, MBills) celo omogočajo nadzor prek telefonske aplikacije in poleg sprotnega spremljanja transakcij in ugodnejših ali celo brezplačnih dvigov gotovine omogočajo tudi takojšnji preklic kartice.

Debetna namesto kreditne kartice

Popotnica Nina ima izkušnje s kartičnim in gotovinskim plačevanjem, a se zadnje čase vse pogosteje odloča za dvig denarja na bankomatih. »Če je bilo nekoč za to treba imeti kreditno kartico, je zdaj dovolj že debetna. Prej smo uporabljali maestro, zdaj jo je nadomestila debetna kartica mastercard, ki jo res sprejmejo že skoraj povsod, poleg tega je pri dvigu gotovine veliko nižja provizija kot pri kreditni kartici in je dvig lokalne gotovine z njo cenejši od menjave denarja v menjalnici,« pravi sogovornica in poudari, da je tudi v tem primeru za vsak slučaj pametno imeti pri sebi nekaj gotovine, ki pa na njenih potovanjih služi kot zlata rezerva. Seveda je tudi pri plačevanju treba upoštevati destinacijo potovanja, saj je uporaba kartic odvisna od razvitosti države. Velja, da je v bolj razvitih državah več poslovanja s karticami, čeprav so tudi tu izjeme, denimo Japonska, kjer se še vedno veliko posluje z gotovino.

 

Vse več družin potuje v lastni režiji

Bistvo izleta se lahko zelo razlikuje glede na to, kdo ga pripravlja. Tako potovanja prek agencij kot izleti na lastno pest imajo prednosti in slabosti, zato je podobno kot pri urejanju zavarovanja tudi tu odločitev odvisna od želja in zmožnosti posameznika, ki se za izlet odloča. Izlet na dlani poroča, da se organizacije potovanja v lastni režiji večinoma loti mlajša generacija, saj imajo pripadniki starejše še zmeraj predsodke do uporabe kreditne kartice pri rezervacijah prek spleta ali pa spletnih rezervacij niso vešči. »Za potovanje v lastni režiji se odloča tudi čedalje več družin, saj agencijske ponudbe pogosto pomenijo prevelik finančni zalogaj,« dodajo. Razlika med odločitvijo za agencijo ali lastno režijo pri potovanju je po njihovih besedah tudi v načrtovanju. »Ko potujete prek agencije, načeloma izberete destinacijo in okviren termin, za vse preostale podrobnosti poskrbi agencija,« razložijo in dodajo: »Pri takem potovanju je seveda veliko manj skrbi, saj načrtovanje prepustite agenciji.«

Pri lastni režiji je načrtovanje v celoti prepuščeno popotniku: »Poiščete si lahko čim bolj ugodno letalsko povezavo ter nastanitev in aktivnosti, ki vam ustrezajo. Pri tem lahko tudi precej prihranite, saj se izognete številnim agencijskim provizijam.« Potovanje v lastni režiji zagotavlja tudi več svobode, saj je mogoče spreminjati načrt med potovanjem. Po njihovih izkušnjah Slovenci najraje potujejo v New York, na Tajsko, Islandijo in Indonezijo. »Če so bili top destinacija še pred časom Kanarski otoki, zdaj postajajo zanimivi tudi Portugalska, Južna Afrika in Zanzibar,« pravijo in pojasnijo, da je veliko tudi takšnih ljudi, ki se za potovanje odloča glede na ceno karte – če se torej pojavi zelo ugodna letalska karta, hitro prilagodijo načrte in rezervirajo karte.

»Potovanje z agencijo je bolj udobno«

Popotnica Petra Škarja ima izkušnje z obema oblikama potovanj. »Z agencijami sem potovala takrat, ko mi je bil oddih pomembnejši od tega, da izkusim in vidim čim več. Kadar pa sem želela deželo čim bolj izkusiti, se povezati z domačini in jih začutiti, sem potovala v lastni režiji.« Po njenem je potovanje z agencijami poleg višje cene tudi bolj udobno, a pri tem ni mogoče spoznati čisto prave, pristne dežele. To je mogoče doživeti le s pomešanjem med domačine in pojavljanjem na lokacijah, kjer niso vajeni turistov.
Ključne so želje posameznika, ki pa se lahko čez čas tudi spremenijo. Petra o tem pravi: »Pri 18 letih sem se posmehovala temu, da bi šla na potovanje z agencijo, ker sem se počutila kot ujetnica, ki ji drugi določajo, kdaj lahko spije kavo, kam in kdaj naj se postavi, kaj naj je.« To je bilo zanjo obdobje divjih, nenačrtovanih potovanj z nahrbtnikom, pri katerih dobro prenočišče ni vedno zagotovljeno. »Starejša ko postajam, bolj se odločam za potovanja z agencijami. Je bolj udobno, manj je priprav, več oddiha,« doda sogovornica. Popotnica in avtorica bloga Nina potuje pa s svojo družino potuje predvsem v lastni režiji. »Radi imamo svobodo na poti in razgiban urnik, ki ne sledi določenim uram in dnevom. Je pa seveda za takšno potovanje potrebno več priprav, zato je za številne še vedno lažje, da se v tujino odpravijo z agencijo, ki poskrbi za vse – pred potovanjem in med njim,« meni in doda, da je odločitev za izlet z agencijo ali brez odvisna predvsem od želja in stila potovanja. »Če iščemo zgolj počitnice, je ceneje, da si jih rezerviramo prek agencije,« nasprotno kot Petra Škarja opaža Nina.

 

Seznaniti se je treba z običaji in zakoni držav

Ne glede na to, v čigavi organizaciji potujemo, veljajo precej splošni nasveti za pripravo: ministrstvo za zunanje zadeve na svoji spletni strani navaja več priporočil, po katerih naj se popotnik pripravi na svoje potovanje v tujino. V prvi vrsti je pomembno, da se seznani z običaji, navadami in zakoni države, v katero potuje, ter da si priskrbi številke in naslove pomembnejših ustanov, ki utegnejo priti prav (policija, reševalci, predstavništvo Republike Slovenije v tujini oziroma predstavništva drugih držav članic Evropske unije, če slovenskega v obiskani destinaciji ni). Treba se je pozanimati, kateri dokumenti so nujni za potovanje, in poskrbeti, da imajo dovolj dolgo veljavo. Priporočljivo je, da so vsi potrebni dokumenti tudi fotokopirani, s tem, da so kopije shranjene ločeno od dokumentov ter da so dostopne prek spleta (naložene na elektronsko pošto ali podobno spletno mesto). Če je za vstop v državo potreben vizum, si ga je treba priskrbeti pravočasno, saj je postopek za pridobitev lahko zelo dolgotrajen, opozarjajo pristojni.

Predvsem za izlete v države, ki ležijo v tropskem ali subtropskem podnebnem pasu, se je treba pozanimati o zahtevanih cepljenjih – nekatere države zahtevajo potrdilo o cepljenju tudi, če samo potujete skoznje. Seznam držav in priporočena zaščita pred boleznimi se iz leta v leto spreminjata, zato je podatke dobro sproti preverjati na spletnih straneh Svetovne zdravstvene organizacije in Centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Če se potniki nameravajo po tuji državi premikati z lastnim prevoznim sredstvom, se je treba nujno pozanimati o cestnoprometnih predpisih. Večina evropskih držav priznava slovensko vozniško dovoljenje, nekatere pa izrecno zahtevajo tudi mednarodno. Preveriti je treba tudi obveznost plačevanja cestnin.

Tudi hišni ljubljenčki potrebujejo potni list

Če boste na potovanje v tujino vzeli hišnega ljubljenca, je treba pravočasno preveriti, kakšne so zahteve za vstop v izbrano državo in za vračanje v Slovenijo oziroma EU. Živali morajo biti ob premikih ustrezno označene, izpolnjevati morajo zdravstvene zahteve in spremljati jih mora predpisana dokumentacija. Predvsem ob potovanjih v države zunaj EU je pomembno preveriti, ali te države za vstop zahtevajo dodatne preiskave, cepljenje (poleg cepljenja proti steklini) ali dokumentacijo (veterinarsko spričevalo). Za več kot tri mesece trajajoče bivanje v tujini je potrebna prijava začasnega odhoda z območja Republike Slovenije in prijava začasnega prebivališča, če gre za stalno odselitev iz Slovenije, pa odjava stalnega prebivališča.

(Visited 168 times, 2 visits today)
Close