1:28 pop REVIJA TURIZEM

Slovenske terme vse bolj privlačne tudi za mlade

Slovenske terme zagotavljajo skoraj polovico prihodka slovenskega turizma in čeprav so bile včasih priljubljene le pri starejši generaciji, se zanje vse pogosteje zanima tudi mlajša. Trendu so se zdravilišča s svojo ponudbo hitro prilagodila. Trenutno jih je sicer nekoliko ustavil novi koronavirus, vendar v podjetjih ostajajo optimistični.

Nina Šprohar

 

Slovenija je bogata z zdravilnimi vodami, termalne in mineralne vrelce lahko najdemo v okolici Panonske nižine, Krasa, Alp in Sredozemlja. Imamo jih kar 86, zato se je na njihovih temeljih dodobra razvil zdraviliški turizem, ki privablja tako domače kot tuje goste. Tudi v svetu Slovenija slovi po kakovostni zdravilni vodi in pestri ponudbi; Slovenska turistična organizacija (STO) je za kampanjo »Zdrave vode« v Londonu leta 2018 prejela ugledno priznanje WTM International Travel & Tourism Awards v kategoriji »Best in Wellness«. Med drugim ponudba obsega črno in belo termalno vodo, mineralno in slano vodo, imamo celo terme z ledeniško vodo.

Nov trend: Selfness

Selfness je umetnost posvečanja časa samemu sebi s celostno obravnavo – ljudje naj bi se po tem bolje počutili in se lažje spopadali z vsakodnevnimi izzivi. Selfness doživetja ponujajo Terme Olimia, Thermana Laško, svoj notranji mir pa lahko poiščete tudi s pomočjo ajurvedskih pristopov v hotelih in termah LifeClass Portorož.

 

Razmere se iz dneva v dan spreminjajo

V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) svoje izkušnje, znanja in trženjske načrte povezuje 14 najboljših zdravilišč v državi. Prejšnje leto je bilo zelo uspešno, tudi ob začetku šolskih počitnic so bili še zelo optimistični in beležili pričakovano dober obisk. Prevladovali so domači gostje, ki so skupaj s tujimi zmogljivosti zapolnili od 80- do 95-odstotno, pravi Iztok Altbauer, direktor SSNZ. A razmere so se, podobno kot na drugih področjih turizma, zaradi koronavirusa kmalu spremenile – začele so se odpovedi že potrjenih rezervacij, razmere pa se iz dneva v dan spreminjajo, zato Altbauer zelo težko oceni, kakšen vpliv točno bodo imele na stanje v zdraviliščih, posebej zdaj, ko imamo tudi v Sloveniji že toliko obolelih.

SSNZ je sicer podprl iniciativo, ki jo je pripravil Azijsko-pacifiški inštitut za hidroterapijo in klimatoterapijo, in predlaga krepitev imunskega sistema v boju proti koronavirusu z redno uporabo termalnih kopeli. »Znanstveno je namreč dokazano, da redno kopanje v termalnih vodah krepi imunski sistem. Predlagatelji iniciative bodo ponudili kitajskim zdravnikom in zdravstvenemu osebju, ki je sodelovalo v boju s koronavirusom v mestu Vuhan, sedemdnevno brezplačno uporabo termalnih kopališč v kitajskem mestu Chongqing,« so 28. februarja zapisali v sporočilu za javnost.

V termah se lahko tudi poročite

Pestra ponudba v slovenskih termah vključuje celo poroke. Izbirate lahko med dvoranami ali lokacijami na prostem v okolici term. V Termah Olimia lahko tako svoje poročne zaobljube izrečete v zavetju samostana Olimje, Terme Čatež organizirajo poroke na Gradu Mokrice, v Termah Radenci lahko v znamenje svoje ljubezni celo posadite drevo. Poroke ob morju pa organizirajo v Termah LifeClass Portorož.

 

Ponudba za mlade pare, družine in starejše

Vseeno pa je, če izvzamemo trenutne razmere, slovenski zdraviliški turizem v dobri kondiciji. Ponudba se prilagaja povpraševanju, Altbauer opaža, da so najbolj iskani programi, ki so namenjeni tako preventivi kot tudi razvajanju, dobremu počutju ter ravnovesju telesa in duha. »Med zadnje sodijo programi za razstrupljanje (detox programi), programi za ljudi s čezmerno težo, velik pomen pa dajemo tudi programom v posebnih obdobjih, denimo med počitnicami ali prazniki, ki imajo prav tako posebne ciljne skupine,« pojasni in doda, da se ti specializirani programi obenem tudi najbolje tržijo.

»Razlog je predvsem v dobri in ciljno usmerjeni ponudbi ter diferenciaciji in nagovarjanju izbranih ciljnih skupin: ob vikendih so to predvsem pari, tudi na primer skupine prijateljic, v počitniških dneh družine z otroki, v obdobju od jeseni do pomladi pa posebej nagovarjamo tudi tako imenovano srebrno generacijo, torej ljudi, starejše od petdeset let,« poudari direktor SSZS.

Posebnost: Ledeniška voda

V velnesu Špik v Gozdu – Martuljku ledeniško vodo črpajo iz več kot tisoč let starih podzemnih ledeniških jezer, zato naj bi ta ugodno vplivala na telo. Bazeni so seveda ogrevani, a pravijo, da vodo vseeno odlikuje čistost, bogata sestava in nevtralen pH.

 

Na zimske počitnice so se dobro pripravili

V Termah Čatež so sicer v začetku zimskih počitnic, 18. februarja, imeli dobro zasedene zmogljivosti tako na Čatežu (v hotelih, apartmajih in mobilnih hišah) kot na slovenski obali v Žusterni v Kopru in v apartmajih Residence Marina v Portorožu. Zasedenost hotelov Term Krka v Termah Dolenjske Toplice, Termah Šmarješke Toplice in v Talasu Strunjan je bila v začetku počitnic na ravni lanske, glede na trende rezervacij v zadnjem hipu so pričakovali še precej novih rezervacij ter povečan obisk dnevnih gostov. Opazili so tudi, da so v zadnjih letih bolj priljubljene krajše počitnice, saj imajo največ rezervacij za dva do tri dni. »V letošnjih dveh tednih zimskih počitnic bo v hotelih Krkinih term počitnikovalo največ slovenskih gostov. V istem terminu jim sledijo gostje iz Italije, Nizozemske, Avstrije, Srbije, Hrvaške in Rusije. Tuji gostje uživajo v velnesu in aktivnih počitnicah ter v programih medicinskega velnesa – predvsem razstrupljanja in hujšanja v Termah Šmarješke Toplice,« so napovedali sredi februarja.

Največ je slovenskih gostov

V istem obdobju so v Termah Dobrna v vseh nastanitvenih objektih beležili več kot 90-odstotno zasedenost in veliko povpraševanje po zimskem počitnikovanju. Glavnino zasedenosti so pomenili slovenski gostje, sledili so avstrijski, hrvaški in italijanski. Poleg tega so pakete bivanja v času zimskih počitnic obogatili z brezplačnim bivanjem do dveh otrok in animacijskim programom za celotno družino (vodne igre, tematske kreativne delavnice, obisk čebelarstva, sprehod do farme jelenov in družabni večeri z živo glasbo). Podobno so dobro zasedenost pričakovali tudi v družbi Thermana, poleg tega so gostom kot novost ponudili terapevtski bazen z dvižno ploščadjo, tekalno stezo v vodi in protitočno napravo za plavanje in tek proti toku – bazen je namenjen vsem, ki želijo izboljšati svojo fizično zmogljivost in okrepiti dobro počutje.

 

V termah je vse več tujcev

Slovenska naravna zdravilišča so tudi po statističnih podatkih leto 2019 končala uspešno, saj so imela več gostov in ustvarila več prenočitev kot leto prej. V primerjavi z letom 2018 je bila dosežena rahla rast števila prihodov domačih gostov – teh je bilo 413.295, kar je za odstotek več kot v preteklem letu –, ustvarjenih pa je bilo zgolj nekaj sto prenočitev manj. Več je bilo tudi gostov iz tujine, za 3,7 odstotka več kot v letu 2018, ki so tudi prenočili za 2,3 odstotka pogosteje.

(Visited 383 times, 1 visits today)
Close