12:41 pop REVIJA TURIZEM

S kolesom po dolini reke Save

Naravne in kulturne danosti Posavja nudijo nešteto možnosti za razvoj raznolikih zelenih aktivnih doživetij, ki obiskovalca navdajo z mirom in dobrim počutjem.

Reko Savo, ki je do druge polovice 19. stoletja pomenila glavno transportno pot, danes nadomešča železnica, ki pelje tik ob njej. Gradnje elektrarn so pomenile tudi urejanje savskih brežin, ki predstavljajo prostor za pohodništvo, konjeništvo in kolesarstvo. Zelene površine na levem in desnem bregu omogočajo kmetijstvo, ki tu še temelji na pristnem stiku človeških rok z zemljo in hkrati pomeni začetek lokalne kulinarike. Izbrano, ekološko in naše smo združili tudi na eni od kolesarskih poti: ‘S kolesom od zrna do Gabarona’.

Ste pripravljeni na raziskovanje Posavja na dveh kolesih?

Na kolo se usedete na železniški postaji Breg. Prvi postanek bo na kmetiji, kjer meljejo svežo moko. Kjer so mlinska kolesa nekoč poganjali potoki, danes sicer meljejo na sodobnejši način. A sveže pečen pirin kruh ne diši nič manj omamno. Vzdolž reke ob koncih travnikov in njiv pot nadaljujete med arhitekturnimi posebneži slovenskega podeželja – toplarji. Na enem od njih si ogledate zbirko, ki da lep vpogled v življenje preprostega človeka. Skozi vas Kompolje, sredi katere stoji najstarejša cerkev v občini Sevnica, se cesta steče v kolesarsko stezo, po kateri nadaljujete pot ob Savi. Prek mostu se podate na levi breg in zaključite s polnovrednim kosilom – lokalnimi ekološkimi testeninami.

Do cilja ni več daleč. Na vlak do doma greste na železniški postaji v Sevnici. Smo pa prepričani, da se boste kmalu spet vrnili.

07 81 61 070 / info@kstm.si

(Visited 87 times, 1 visits today)
Close