12:15 pop REVIJA TURIZEM

Poljanska dolina: zeleni biser, ki čaka, da ga odkrijete!

»Vsak letni čas je tukaj po svoje lep. Prav gotovo pa je bilo tukaj najlepše takrat, ko je pomlad s svojim krilom plavala nad dolino. In če je v Poljanski dolini lepa pomlad, tedaj je malokje lepše.«

Tako je zapisal Ivan Tavčar, ki je tu našel navdih za eno najlepših slovenskih ljubezenskih zgodb. Poljanska dolina je namreč zaznamovana z ljubeznijo, ki je za vse življenje. Ker izvira iz naše čudovite narave! Obiskovalcu, ki ga zanese v deželo pod Blegošem, zelena v vseh odtenkih narekuje korak ali pomaga pognati pedale še krepkeje, kot bi jih sicer sam – da ujame sprostitev, ravnotežje in harmonijo.

Od najlepših razgledov …
Dežela pod Blegošem je zaradi svežega zraka, čudovitih razgledov, urejenih in dobro označenih poti in pristnih domačih dobrot pravi raj za pohodnike. Pohodni krog Občine Gorenja vas – Poljane poteka približno po mejah naše občine in išče najlepše, najatraktivnejše točke in točke z najlepšim razgledom, kjer se pohodnik ustavi, razgleda, spočije in okrepča: od Blegoša s 1562 metri najvišjega vrha Škofjeloškega hribovja do Slajke, Ermanovca, Mladega in Starega vrha, Bukovega vrha, Koprivnika, Malenskega in Bevkovega vrha, Sivke, Pasje ravni … Urejene so številne tematske poti, med njimi Rupnikova linija z ostanki najatraktivnejše vojaško-zgodovinske gradbene dediščine, ki je prav tu najbolj ohranjena in pripravljena na vaše raziskovanje.
Posebno doživetje trenutkov v odmaknjenih vaseh in šumečih prostranih gozdovih predstavlja kolesarjenje. Če ste pustolovskega duha, vsak kilometer makadamske ali asfaltne poti ponuja pristno rekreacijo, ki jo lahko vzdržljivejši kolesarji združite v občinskem kolesarskem krogu v dolžini 115 kilometrov s 3400 višinskimi metri vzponov in spustov.

doživetij …
V dolino Kopačnice se bo kmalu mogoče odpraviti na glamping počitnice, kopanje v toplicah s termalno vodo in uživati v lepotah narave doline.
Na Stari vrh pozimi vabijo zimska doživetja na smučišču, v toplejšem delu leta pa družinsko-adrenalinski park. Ribiči najdejo svoj košček raja na Poljanski Sori, na spustu z jadralnim padalom pa pogled uživa v mehko oblikovani pokrajini. Kopasto naravo hribov je v svojih delih ujel umetnik Ive Šubic, ujeli so se celo v logotip Poljanske doline, dežele pod Blegošem. V njem se odsevajo navezanost na našo zemljo, srčnost, ustvarjalnost, tradicija in ljubezen – za vse življenje! Svojo lahko pari prisežete na nepozabni poroki v idiličnem okolju Tavčarjevega dvorca na Visokem pri Poljanah, kjer so navdih ujela prenekatera pisateljeva dela, s katerimi je postavil spomenik vsem Poljancem in Poljanski dolini.

do spisanih zgodb …
Spišite svoje posebno doživetje pri nas tudi vi – pomagali vam bomo s pristnostjo, prijaznostjo in ustrežljivostjo, ki jih ohranjamo v našem vsakdanjem življenju. To je tesno prepleteno s prvobitnim utripom narave, kar nadgrajuje naš trud za pridobitev znaka zelene destinacije. Zelena destinacija – to Poljanska dolina z okoliškim hribovjem nedvomno je.
S svojo lepoto in zgodbami naj bo med vašim oddihom pravi kraj za ustvarjanje izjemnih spominov: za ljubezen do sebe, do bližnjih in do narave.

(Visited 386 times, 1 visits today)
Close