12:04 pop REVIJA TURIZEM

Po rekordnem letu 2019 turizem udaril novi virus

Leto 2019 je bilo za slovenski turizem rekordno, zaradi težav, ki jih je prinesla svetovna pandemija, pa bodo letošnji rezultati zagotovo precej drugačni od pričakovanih.

Andreja Šalamun

 

»Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo leto 2019 rekordno leto slovenskega turizma,« pravijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Tako smo v naši državi lani gostili 6,22 milijona turistov, kar je pet odstotkov več kot leta 2018. Zraslo je tudi število tujih turistov, in sicer za 6,3 odstotka. Lani so turisti ustvarili 15,77 milijona prenočitev, kar je pol odstotka več kot leta 2018, medtem ko je število tujih prenočitev zraslo za 1,7 odstotka. Delež tujih turistov je bil 75,5-odstoten, delež tujih prenočitev pa 72-odstoten. Kot navajajo na gospodarskem ministrstvu, »je po podatkih Banke Slovenije v letu 2019 tujski turizem v plačilno bilanco Republike Slovenije prispeval 2,75 milijarde priliva, kar je 1,8 odstotka več kot v letu 2018«.

 

Letos najverjetneje slabši rezultati

A napovedi za letošnje leto so slabše, kot so bile še v začetku leta. Razlog so težave, s katerimi se turistično gospodarstvo srečuje v februarju in marcu, in sicer zaradi širjenja novega koronavirusa ter ukrepov za njegovo zajezitev. »Natančne ocene še nimamo, a predvidevamo, da bodo rezultati od tri do pet odstotkov slabši kot lani,« pravijo na gospodarskem ministrstvu. Kot dodajo, je turizem panoga, ki se na različne nepredvidene situacije in krize zelo hitro odzove, vendar si tudi kmalu opomore.

V tem obdobju se torej turistično gospodarstvo spopada predvsem s težavami zaradi koronavirusa in posledičnega upada potovalne industrije v svetu in pri nas. »Nekaj časa bo potrebnega, da si opomore,« pravijo na MGRT in dodajo, da so skupaj s Slovensko turistično organizacijo sprejeli nekaj ukrepov, s katerimi bodo gospodarstvu pomagali blažiti posledice širitve koronavirusa.

Podpora turističnim podjetjem

Tako je denimo Slovenska turistična organizacija (STO) izvedla ukrep prestrukturiranja sredstev sofinanciranja za turistična podjetja – zaprla je javni razpis »Za sofinanciranje promocije slovenske turistične ponudbe na tujih trgih v letu 2020«, objavljen v Uradnem listu RS 13. decembra lani. Od 800 tisoč evrov razpoložljivih sredstev po odobritvi vlog, oddanih na prvem roku, je namreč ostalo nerazporejenih 431.294,55 evra. STO se je na podlagi trenutnih nestabilnih gospodarskih razmer in s tem morebitnega zmanjšanja turističnih tokov odzval na pobudo slovenskega turističnega gospodarstva o pomoči s prestrukturiranjem razpoložljivih finančnih sredstev v podporo turističnim podjetjem. »Sofinanciranje projektov promocije turističnih produktov Slovenije turističnim podjetjem na tujih trgih bomo razširili z dodatno možnostjo izvedbe aktivnosti tudi na domačem trgu, hkrati pa bomo zmanjšali vstopno vrednostno mejo odobritve projektov, in sicer z 20 tisoč evrov brez DDV na 10 tisoč evrov brez DDV,« povedo v STO. Dodajo, da ostaja promocija slovenskega turizma v tujini njihova prednostna naloga, v trenutnih razmerah pa je pomembna tudi krepitev povpraševanja domačega gosta. Objavo novega razpisa s prilagojenimi pogoji načrtujejo v začetku aprila.

Tuji turisti največ zapravijo v Ljubljani

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) je tuji turist v Sloveniji v obdobju od septembra do oktobra 2019 na dan za svojo nastanitev, hrano in pijačo, prevoze po Sloveniji, prostočasne dejavnosti in druge nakupe ter storitve porabil v povprečju 157 evrov. Med turisti, nastanjenimi v občini Ljubljana, je bil ta znesek najvišji (okoli 196 evrov), v mestnih in drugih občinah pa najnižji (129 evrov).

Statistiki še ugotavljajo, da so bili povprečni dnevni izdatki turistov iz neevropskih držav (znašali so okoli 181 evrov na osebo) višji od povprečnih dnevnih izdatkov turistov iz evropskih držav. Turist iz Italije je porabil na dan v povprečju 167 evrov, turist iz Avstrije 130 evrov in turist iz Nemčije 120 evrov, turist iz drugih evropskih držav pa je porabil 151 evrov na dan.

Bolj kot s kadrom se bodo ukvarjali z aktualnimi razmerami

Trajnejše narave kot trenutne težave z novim koronavirusom pa je problematika pomanjkanja gostinskega kadra v slovenskem turizmu, ki se je z gospodarsko rastjo in zmanjševanjem števila brezposelnih v državi še stopnjevala. »Gre za kompleksen demografski problem naše družbe, ki ga je zelo težko odpraviti, s podobno problematiko se srečujejo tudi v drugih državah,« povedo na gospodarskem ministrstvu. Dodajo, da so predvideli nekatere ukrepe s področja promocije gostinskih poklicev in s področja ustreznejšega upravljanja kadrov. Vendar pa zaradi situacije, s katero se turistično gospodarstvo srečuje ob pojavu koronavirusa, problematika pomanjkanja kadrov letos ne bo med prioritetami ministrstva. Bodo pa izvajali ukrepe spodbujanja ustreznega upravljanja kadrov.

»Trend je trajnostni razvoj turizma in oblikovanje privlačnih turističnih produktov za petzvezdična doživetja,« povedo na ministrstvo in dodajo, da poskušajo v Sloveniji razvijati celoletni turizem. »Trudimo se za ustrezno usmerjanje obiskovalcev v prostoru in času s ciljem preprečevanja učinkov čezmernega turizma,« dodajo.

(Visited 313 times, 1 visits today)
Close