1:56 pop REVIJA TURIZEM

Je obisk muzeja res tvegana ideja za preživljanje prostega časa? Nič več!

Veliki ali majhni, državni ali lokalni, zgodovinski ali naravoslovni, na prostem ali pod streho – muzeji po Sloveniji postajajo vse bolj zanimivi prostori za preživljanje kakovostnega prostega časa. V muzejih in galerijah najdemo nekaj za svojo dušo, tam srečamo sebi podobne ljudi, in ko se vrnemo domov, imamo občutek, da smo zase in za svoje najbližje naredili nekaj dobrega.

 

Eden izmed bolj prijaznih in sodobnih muzejev pri nas je gotovo ljubljanski Mestni muzej, kje so dobrodošli vsi, ki jih zanima bogata preteklost ljubljanskega prostora. Muzej namreč predstavlja središče barvite preteklosti in sodobnega utripa Ljubljane. Če boste vanj zavili te dni, vas tam čakata vsaj dve razstavi, vredni vaše pozornosti.

 

Razstava o kulturnih dosežkih zgodnjega novega veka v Ljubljani: KNJIGA. ZNANJE. RAZUM.

Razsvetljenci so svoj prosti čas porabili za zbiranje nenavadnih predmetov, ki so jih razstavljali v kabinetih čudes. Foto: A. Peunik

 

Letošnja velika razstava vas popelje v čas med letoma 1500 in 1800. V tem obdobju – med protestantizmom in razsvetljenstvom – se je tudi v Ljubljani vse začelo s knjigo. Iz nje so ljudje črpali znanje. To jim je prinašalo moč, družbeni vzpon in željo po raziskovanju novih obzorij. Razum je postal gibalo razvoja in svet se je iz srednjega prevesil v novi vek. Kdo vse so bili glavni protagonisti in razburljivih časov od Trubarja do Zoisa v Ljubljani lahko spoznate na razstavi z več kot 500 predmeti – med katerimi so nekateri prikazani prvič!

 

Osebna izkaznica Ljubljane: razstava LJUBLJANA. ZGODOVINA. MESTO.

Kdo smo Ljubljančani? Kakšne navade imamo? V čem je Ljubljana posebna in v čem podobni drugim mestom? Foto: A. Peunik

Stalna razstava ljubljanskega mestnega muzeja na enem mestu prikazuje bogato zgodovino ljubljanskega prostora. Na razstavi spoznate zgodovino Ljubljane, njen pomembni položaj na križišču poti in izjemne dogodke, ki so se tukaj odvili od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih, kraljih in predsednikih se na razstavi lahko srečate tudi z vsakdanjim življenjem v mestu, lokalnimi posebnostmi in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat. Obiščite razstavo in poiščite svoj najljubši ljubljanski čas!

 

Prav posebna skupina obiskovalcev: družine

Če muzejske razstave radi raziskujete sami in preko ugank ter interaktivnih nalog skupaj s svojimi otroki spoznavate zgodovino, ob nakupu družinske vstopnice vprašajte za tiskan družinski vodnik. Glede na starost otrok in razstavo, ki jo obiščete, lahko izberete enega izmed 5 vodnikov, ali pa se po muzeju sprehodite kar z mobilno aplikacijo! Če pa uživate v vodstvih in muzejskih animacijah, so sobotni popoldnevi tisti dan v tednu, ko vam priporočamo, da že v ponedeljek ali torek obiščete spletno stran www.mgml.si in si rezervirate mesto na družinski delavnici!

V poletni sezoni se lahko odpravite na družinski potep po Emoni. Ste vedeli, da so ostanki te antične prababice Ljubljane še zdaj dobro vidni v centru Ljubljane? Foto: M. Paternoster

 

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15, Ljubljana

www.mgml.si

e-mail: info@mgml.si

tel: 01 24 12 506

(Visited 160 times, 1 visits today)
Close