12:36 pop REVIJA TURIZEM

Bloke – prvinska narava za uživanje poleti in pozimi

Bloško planoto lahko v prispodobi primerjamo z mizo v kotu slovenske kmečke izbe z dišečo skledo žgancev na njej. Zelena in cvetoča poletja ter bele, včasih tudi pasje mrzle, zime so njena značilnost.

Največja kulturna dediščina na Blokah je zagotovo starosvetno ljudsko smučanje. Že Valvasor ga je opisal v času, ko se še nikomur drugemu ni sanjalo, da bo nekoč smučanje šport za širše ljudske množice. Nekaj od te epopeje si lahko ogledate v Muzeju bloškega smučanja v Novi vasi. V zimskem času pa radosti zime in tradicije podoživite, ko se podate na kilometre in kilometre smučarskih tekaških prog.

 

Poletje je na Blokah posebej prijetno

Temperature poleti tu niso zelo visoke, vendar je kopanje v Bloškem jezeru lepo doživetje. Narava je še prvinska in izberete si počitek na soncu ali pa v senci gozdnega drevja. V glampingu poleg jezera je lastnik znal v gozdu poiskati posebne drevesne oblike, ki jih je z obdelavo obogatil, kar pripomore k idiličnemu vzdušju. Tu si lahko privoščite tudi daljši dopust.

Krpanova pot

Bogastvo Blok pa boste najbolj doživeli, če se podate na Krpanovo pot. Dolga je 19 km, ob njej je 20 posebej označenih naravnih in kulturnih posebnosti, ki nam bogato predstavijo posebnosti tega sveta. Pot še posebej bogati zgodba o Martinu Krpanu. Ta je bil po ljudskem izročilu za ‘mirkača’ pri gradu na Pajkovem, torej neke vrste državni uradnik. Tako ni čudno, da se je ukvarjal tudi s kontrabantom.

https://www.bloke.si/

(Visited 351 times, 1 visits today)
Close