S pomočjo projekta LIFE BioTHOP do bioplastičnih izdelkov iz hmeljevine

31 avgusta, 2020

Hmeljevina, stranski produkt pridelave hmelja, predstavlja veliko okoljsko težavo tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Pri pridelavi hmelja se v Sloveniji še vedno množično uporablja sintetična polipropilenska vrvica, ki služi kot opora za hmelj v času rasti, po obiranju storžkov hmelja pa ta ostane prepletena s stebli. Ker je v praksi ločljivost organske biomase in sintetične plastične vrvice nemogoča, je hmeljevina trenutno prepoznana kot odpadna surovina, namesto da bi bila izkoriščena kot dragocen vir naravnih hranil v obliki komposta.

 

Preobrazba hmeljarstva v krožno gospodarsko panogo

Na problematiko neizkoriščenega potenciala odpadne, vendar dragocene biomase poljedelskih kultur, kakršna je hmeljevina, Slovenija odgovarja z mednarodnim projektnim partnerstvom +LIFE BioTHOP+ (www.life-biothop.eu), katerega aktivnosti so se začele julija 2019. Vodilni partner projekta je Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, ki bo med projektom ‘BioTHOP’ ponudil sonaravno in trajnostno preobrazbo hmeljarske panoge iz linearnega modela upravljanja v sodobno krožno gospodarsko panogo. V projektni konzorcij sta poleg partnerjev iz Španije, Nemčije, Portugalske in Češke vključena še dva slovenska partnerja, Razvojna agencija Savinje in Razvojni center orodjarstva Slovenije, TECOS.

 

Prvi izdelki na policah leta 2022

S pomočjo projekta ‘BioTHOP’ bo preko komplementarnega povezovanja različnih industrijskih panog in medsebojnega sodelovanja partnerjev iz javnega in gospodarskega sektorja leta 2022 na trgovskih policah mogoče izbirati med različnimi biorazgradljivimi izdelki, kot so biorazgradljiva oporna vrvica za vzgojo hmelja, embalažni produkti in bioplastični kompozitni izdelki na osnovi odpadne hmeljevine. Ti bodo cenovno primerljivi s konkurenčnimi izdelki na osnovi sintetičnih polimerov, mehansko vzdržni ter certificirani za domače in industrijsko kompostiranje.

 

Bioplastični sadilni lončki

TECOS v tem projektu postavlja proizvodno linijo bioplastičnih sadilnih lončkov, izdelanih iz PLA granulata z dodanimi vlakni odpadne hmeljevine. Ti bodo v prvi vrsti namenjeni vzgoji sadik hmelja, seveda pa bodo po potrjenih standardih primerni tudi za sorodna področja uporabe v vrtnarskem in kmetijskem sektorju.

(Visited 91 times, 6 visits today)