Proizvodnja spojin letalskih goriv iz odpadne biomase

31 avgusta, 2020

Na Kemijskem inštitutu so razvili katalizator, ki omogoča proizvodnjo obnovljivih letalskih goriv iz odpadne ligno-celulozne biomase.

Podaljšanje dolžine ogljikove verige z oksigenati na biološki bazi (molekule C5 in C6), z uporabo bazičnega katalizatorja, je obetavno nadomestilo za nafto. Pri tem uporabo v industriji omejujejo nizka aktivnost, visoke cene in vprašljivo odstranjevanje odpadkov z obstoječim katalizatorjem.

Skupina raziskovalcev s Kemijskega inštituta (Kalpana Avasthi, Francisco Ruiz-Zepeda in Imteyaz Alam (Indijski inštitut za tehnologijo), ki sta jih vodila Ashish Bohre in Blaž Likozar, je razvila mešani oksid Mg-La kot učinkovit katalizator in demonstrirala podaljšanje verige oksigenatov (molekul C5 in C6) do reaktivnega goriva (> C8 ogljikovodiki). Gorivo je iz odpadne ligno-celulozne biomase.

Katalizator ni le poceni, temveč tudi preprost za pripravo in ga je mogoče večkrat uporabiti, zaradi česar bi lahko rešil tako trajnostna kot tudi gospodarska vprašanja, povezana s komercializacijo postopka. Po besedah Blaža Likozarja se gospodarstvo za njihovo rešitev zanima, bi pa bilo treba postopek povečati in optimizirati, da bo primeren za industrijsko proizvodnjo.

(Visited 70 times, 2 visits today)