Avtor Vesna Bizjak 11:15 dop REVIJA GRADIMO

Za načrtovanje notranje opreme si vzemimo čas

Kako pomemben je temeljit razmislek o tlorisni postavitvi notranje opreme in osvetlitvi prostorov pred samo izvedbo instalacij, uvodoma poudarja arhitektka Tina Okoren iz arhitekturnega studia TO arhitektura. Kasneje jih namreč ni več možno premikati oziroma ti posegi pomenijo dodaten čas in dodatne stroške. Če tega ne naredimo, moramo opremo in postavitev prilagajati instalacijam, ki pa v tem primeru navadno niso postavljene najbolj optimalno in kot bi si želeli.

V mislih imejmo tudi, da se oprema vse bolj razvija tudi v tehnološkem smislu, zaradi česar bomo morda v prihodnje potrebovali npr. več vtičnic, saj imamo vse več aparatov, ki zahtevajo določeno električno moč. »To je zelo pomembno predvsem v kuhinji, ker je tam več elementov, ki potrebujejo priklop na elektro ali vodovodne inštalacije,« izpostavlja sogovornica. V fazi načrtovanja inštalacij je to malenkostna prilagoditev, ko pa imamo dom že popolnoma opremljen, pomeni to veliko večji poseg.

 

Arhitektka Tina Okoren: »Vsak prostor naj bo prilagojen življenjskemu stilu in navadam posameznikov, ki prostor uporabljajo.«

Srce doma: kuhinja

Kuhinja ponovno in vse bolj postaja srce doma, v katerem se prepletajo priprava hrane, skupni obroki in druženje. To se odraža v izrabi nove tehnologije ter poudarku na večnamenskosti in funkcionalnosti. »Kuhinja naj bo zasnovana premišljeno, naj bo praktična, ergonomično oblikovana, prilagojena vašemu življenjskemu stilu in navadam,« začne z nasveti Tina Okoren.

Najpomembnejše odločitve pri načrtovanju nove kuhinje po nasvetu arhitektke so tehten premislek o tem, kaj potrebujemo, oblika in organizacija kuhinje, temu pa sledi načrt, na podlagi katerega pridobimo ponudbe in oceno stroškov. Osnovno izhodišče za pripravo načrta je po njenih besedah t. i. delovni trikotnik, pri katerem je, ne glede na obliko kuhinje, pomembno, da vsota razdalj med tremi glavnimi delovnimi centri (hladilnik, pomivalno korito, kuhalna plošča) ne znaša več kot 6,60 metra. Predvsem pri manjših kuhinjah priporoča, da si omislimo kuhinjo po meri.

Izkoristek prostora mora biti maksimalen. To dosežemo tudi z npr. raztegljivo mizo in kakšno izvlečeno polico ali mizico na kolesih, ki lahko služita kot dodatna površina po potrebi. Kadar so kuhinja, jedilnica in dnevna soba v enem prostoru, svetuje, da prostor razdelimo na posamezne cone in glede na funkcijo, tako da se lahko vsak del prostora uporablja posebej. Treba je upoštevati vsaj minimalne odmike med opremo in potrebne prehode.

Glede trendov pri opremi kuhinj sicer meni, da se prehitro menjajo, zato je bolj pomembno, da si v domu izberemo barve in materiale, ki so nam prijetni in všeč ter so barvno usklajeni med seboj.

Material delovne površine naj bo, kot svetuje, izbran skrbno, saj je kuhinjski pult precej izpostavljena površina in mora biti trpežna in čim bolj odporna. Izbiramo lahko med veliko barvnimi kombinacijami in materiali (ultrapas, umetni kamen, pult iz masivnega lesa, granita, marmorja, betona, keramike in nerjavečega jekla …).

 

Za bolj varno bivanje starejših

Trg pametnih rešitev se zelo hitro razvija in med drugim je mogoče pričakovati veliko produktov, ki bodo v prihodnosti služili k povečanju varnosti in zagotavljanju udobja. »Te rešitve lahko zlasti pripomorejo k varnosti starejših. Glede na dejstvo, da v Sloveniji že v tem trenutku delež starejše populacije predstavlja več kot 1/5 celotnega prebivalstva, trend staranja prebivalstva pa po celotnem svetu narašča, bodo različni pametni produkti, ki bodo sledili stanju starejših in opozarjali  v primeru poslabšanja kakšnega zdravstvenega indikatorja, ključni za varovanje in reševanje življenj starejših,« poudarja Vesna Žegarac Leskovar, dekanja Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo na Univerzi v Mariboru.

 

Preden se lotimo opremljanja dnevne sobe, si zastavimo nekaj vprašanj

Poleg svojih potreb in želja moramo pri opremi dnevne sobe upoštevati tudi lastnosti in omejitve prostora. Tina Okoren pravi, naj ne pozabimo na zadostno širino prehodov med opremo in prostori, položaje oken in balkonskih ter notranjih vrat, inštalacije vode in elektrike. Poudarja, da če se lotevamo opremljanja dnevne sobe brez pomoči arhitekta, si narišimo načrt dnevne dobe, ki bo osnova za razporeditev in dimenzioniranje pohištva ter sedežne garniture.

Vprašanja, ki si jih po nasvetu arhitektke zastavimo pred opremljanjem dnevne sobe:

– Za katere dejavnosti bomo uporabljali dnevno sobo: družabni dogodki, gledanje televizije, igranje družabnih iger, pogostitev obiskov?

– Kateri je osrednji element prostora? Je to televizija, morda kamin ali okno z razgledom? Temu prilagodimo postavitev dnevne sobe. Potrebujemo prostor za postavitev avdio in video opreme ali večjega števila knjig?

– Katere večje kose bi želeli umestiti v dnevno sobo? Osnovni elementi so sedežna garnitura, klubska mizica, pohištvo, svetila in dekoracija.

– Kakšne barve, vzorci in stenske obloge so nam všeč?

– Kakšna umetna osvetlitev prostorov nam je všeč?

 

Spalnica je prostor za počitek

»Spanje, branje, sproščanje naj bi bile edine aktivnosti, ki potekajo v tem prostoru. Zato mora biti posebej prijetna in udobna v vseh pogledih,« poudarja arhitektka Tina Okoren.

Pri načrtovanju spalnice je seveda največji in najpomembnejši element postelja, zato na začetku njeni obliki, položaju in velikosti namenimo največ pozornosti. »Postavitev naj omogoča pogled skozi okno in če je le možno, naj bo na vseh straneh postelje dovolj širok prehod. Če to ni mogoče, lahko posteljo postavimo v kot, ali jo umestimo od stene do stene, odvisno od tlorisa prostora,« priporoča.

Ob posteljo umestimo nočni omarici, na steno za posteljo umestimo bralno svetilo (stensko ali viseče) in indirektno osvetlitev (stenski profil, led trak v naslonjalu), tako da lahko svetlobo prilagajamo.

Za garderobne omare priporoča, naj bodo dovolj široke (vsaj 60 cm), da lahko vanje tudi obesimo oblačila, predvsem pa jih mora biti dovolj, da lahko pospravimo vsa oblačila. Za boljši izkoristek prostora jih zapiramo z drsnimi vrati. Dodatni shranjevalni prostor je možen pod posteljo, kamor umestimo predale. Za večje udobje v velike spalnice po nasvetu arhitektke umestimo tudi kakšen kos opreme, ki ni nujen, vendar imamo zanj dovolj prostora, npr. kotiček z enosedom ali gugalnikom, stoječo svetilko in klubsko mizico za branje …

Sogovornica še pove, da če želimo spalnico opremiti hitro, je smotrn nakup opreme v salonu. Pri opremi po meri pa moramo v projekt vložiti več časa, nato najti izvajalce in počakati nekaj mesecev na izvedbo. Je pa spalnica po meri bolj usklajena s celo hišo in maksimalno funkcionalna.

Omeni še zavese in njihovo dekorativnost ter funkcionalnost: »V spalnici podarijo domačnost in eleganco ter poskrbijo, da nas sončna svetloba ali pa pogledi sosedov ne ovirajo. Izbira barv in odtenkov zaves igra pomembno vlogo v notranjosti spalnice. Prilagojena naj bo osvetljenosti, slogu in velikosti spalnice.«

Glede posteljnine svetuje, naj bo usklajena z izbiro pohištva: »Če vam je všeč posteljnina z vzorci in barvami, predlagam spalnico v bolj nevtralnih tonih. Kdor pa si želi bolj razgibano pohištvo, naj prilagodi barvo posteljnine in izbere enobarvne odtenke, ki so barvno skladni s prostorom.«

 

Projekt: kopalnica

Preden se lotimo izrisa načrtov kopalnice, je nujen premislek o tem, koliko prostora bomo v svojem domu namenili razvajanju. Najprej potrebujemo premišljen načrt kopalnice in izbrane elemente (sanitarna keramika, armature, kadi, svetila …), ki jim prilagodimo vse vodovodne in elektroinštalacije v prostoru in ne obratno, kot se, kot pravi Tina Okoren, pogosto dogaja.

Kopalniško pohištvo naj bo izdelano iz kakovostnih materialov in narejeno po meri, da je prostor optimalno izkoriščen in prilagojen uporabniku. »Osnovne potrebščine, ki jih potrebujemo vsako jutro in zvečer, morajo biti na dosegu roke. Če je prostor dovolj velik, namestimo v kopalnico dva umivalnika, spodaj omarico s predali, na steno omarico z ogledalom in svetilom, večjo omaro (brisače, kopalni plašči …) in koš za umazano perilo,« osnovne napotke naniza arhitektka.

Po besedah sogovornice je kot talna in stenska obloga premišljeno izbrana keramika lahko hkrati funkcionalna in estetska. Navede pa tudi nekaj drugih možnosti namesto klasične keramike: keramika velikih formatov, keramiko položimo le pri prhi in kopalni kadi, drugje stene pobarvamo s pralno barvo, dekorativni beton, vodoodporne tapete …

Kopalnico moramo zaradi vlage prezračevati; na kakšen način, pa je odvisno od lege prostora v objektu (okno, zračnik, rekuperacija). Po besedah sogovornice je idealno okno z visokim parapetom, pri katerem podnevi ne potrebujemo senčil ali motnega stekla. V kopalnicah brez oken pa je skrbno načrtovana umetna razsvetljava bistvenega pomena, saj je to edina osvetlitev v prostoru. Poleg splošne osvetlitve potrebujemo indirektno osvetlitev npr. stropa ali stene. Led trakove lahko vgradimo v pohištvene elemente ali niše v zidu.

 

Domači wellness

Priljubljeni in vedno pogostejši je domači center dobrega počutja (wellness); zanj seveda potrebujemo večji prostor – za ležalnike, savno in masažne kadi. Prednost domačega wellnessa je, da si ga lahko prilagodimo po želji, omogoča večjo intimnost in za sprostitev potrebujemo manj časa.

Kot pravi arhitektka Tina Okoren iz arhitekturnega studia TO arhitektura, si ga lahko uredimo v posebnem prostoru in vanj prenesemo luksuz, ki ga sicer ponujajo večji centri. V prostor postavimo savno, masažno kad, tuš s stropno prho, ga opremimo z udobnim ležalnikom in diskretno osvetlimo prostor. Ob nežni, sproščujoči glasbi, svečkah in dišavah si privoščimo dolgo kopel v masažni kadi ali trenutke miru in samote v domači savni ter se čim bolj umirjeni zleknimo na udoben ležalnik. Pri prostorskih omejitvah lahko wellness postane kar domača kopalnica. »Če si želite savno, pa je nimate kam umestiti, si lahko pomagate z lesenim sodčkom s paro, ki zavzame malo prostora in učinkuje kot parna savna ali manjša infra savna,« svetuje sogovornica.

 

Dom postaja vse bolj pameten

Kot razlaga stroka, naj bi pametne stavbe čim bolj prepoznavale tako naše osebne lastnosti kot tudi zaznavale okolico (npr. vreme, dan/noč) in temu prilagajale bivalno okolje. Takšno okolje bi bilo kar najbolj udobno, prijetno, zdravo in ugodno za vse, kar počnemo. Ob tem naj bi pametni dom skrbel tudi za to, da porabi čim manj energije in čim manj obremenjuje okolje ter našo denarnico.

Takšnih hiš še nimamo, imamo pa posamezne pametne sisteme. Najbolj pogosto se v novogradnje npr. vgrajujejo avtomatska garažna vrata, ki zaznajo prihod stanovalcev, senzorje, ki ob premikanju ponoči prižgejo določena svetila, žaluzije, ki se prilagajajo svetlobi in letnemu času in po potrebi zatemnijo prostore. S pomočjo centralnega nadzornega sistema lahko upravljamo vse luči v hiši, avtomatsko prilagajamo svetlost, določimo, da ponoči luč sveti z manjšo močjo in je s tem bolj prijazno do naših oči …

Pričakujemo lahko, da bo tehnologija pametnih rešitev za domove vedno dostopnejša, s tem pa tudi vse bolj razširjena.

Kadar je utiliti prostor (za pranje, sušenje, likanje perila) umeščen pod kopalnico, namestite jašek za perilo in si tako prihranite nošenje umazanega perila po stopnicah.

 

Tudi pamet je treba načrtovati

Da je treba pametno tehnologijo razumeti v smislu nečesa, kar predstavlja le nadgradnjo primarne zasnove stavb, ki je še zmeraj najpomembnejše vodilo za ustvarjanje kakovostnega grajenega okolja, poudarja Vesna Žegarac Leskovar, dekanja na Univerzi v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

Da osvetlitev naredi prostor, lahko slišimo od različnih deležnikov gradbene stroke. Z več različnimi svetili (z manjšo svetilno močjo) namesto z eno močno lučjo pa pričaramo ambient.

Arhitektka svetuje, da:

– poskrbimo za dobro osvetljene delovne površine z usmerjeno osvetlitvijo (LED trakovi v alu profilih), stenskimi svetili;

– splošno osvetlitev dosežemo s svetilkami z razpršeno svetlobo, ki osvetlijo celoten prostor in ne ustvarjajo senc;

– nad kuhinjski otok in nad jedilno mizo namestimo viseča svetila, ki tudi vizualno popestrijo prostor;

– v kuhinji z osvetlitvijo niše, police, podnožja kuhinjskega otoka ali linijskih ročajev poskrbimo za ambientalno osvetlitev prostora.

»Prijetna osvetlitev (pomembni so kelvini, ki pomenijo, kakšna je barvna temperatura sijalke) daje kuhinji v povezavi z jedilnim kotom vzdušje domačnosti,« še poudari.

Za arhitekte ima pomen pametne rešitve tista, ki je v skladu z načeli kakovostne arhitekture in se odraža v estetiki, skladnosti s prostorom, funkcionalnosti, udobju bivanja, varnosti in trajnosti. »Današnja raba termina pametna tehnologija pa predstavlja rešitve, ki omogočajo povezovanje različnih naprav, npr. svetil, naprav za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, prezračevanje, nadzornih kamer, varnostnih sistemov, senčil, TV in Hi-Fi naprav ipd., ki jih je možno usklajeno nadzorovati, tudi na daljavo. Tako lahko v domu dosežemo regulacijo delovanja določenih naprav ali pa po potrebi v to posegamo izven ustaljenih protokolov,« pojasnjuje. S pametnimi rešitvami lahko tako na avtomatiziran način dosegamo optimalnejšo osvetljenost, ustrezno senčenje, ipd. in s tem bolj učinkovito izrabo energije.

»Pametne inštalacije je smiselno snovati že v času načrtovanja stavbe, saj je treba ustrezno prilagoditi projekt elektroinštalacij. Je pa izbira sistemov in povezljivosti zelo kompleksna, saj delovanje pametne hiše temelji na različnih protokolih. Trg ponuja široko paleto izdelkov, vendar pa je zelo pomembno, da so izbrani izdelki med seboj združljivi, saj bo to omočilo enostavnejše vodenje,« razloži Vesna Žegarac Leskovar. O tem, koliko modulov oziroma procesov vključiti v pamet hiše, pa se je smiselno posvetovati s projektantom na samem začetku procesa načrtovanja.

Pametne stavbe naj bi čim bolj prepoznavale naše osebne lastnosti in zaznavale okolico (npr. vreme, dan/noč) in temu prilagajale bivalno okolje.

 

(Visited 167 times, 1 visits today)
Close