Leseni montažni objekti v prodoru

26 februarja, 2020

Da je v gradnji vse več lesenih montažnih objektov, je posledica tako boljše ozaveščenosti investitorjev kot tudi vse več uspešno realiziranih projektov, ki dokazujejo kakovost gradnje in bivalnega udobja.

 

Stereotipi, da je montažna gradnja slabša glede trajnosti v primerjavi s klasično, so izginili. K temu so veliko pripomogli tudi proizvajalci lesenih montažnih objektov, ki nenehno razvijajo sisteme in tehnologijo same gradnje ter investitorje preko različnih izobraževanj, sejemskih nastopov in preko medijev ustrezno informirajo.

 

Nizkoenergijski leseni montažni objekti običajni tudi v javnem sektorju

Če so pred desetimi leti morda nastajali prvi nizkoenergijski leseni montažni objekti nove dobe, je danes skoraj običajno, da se občine odločajo za tovrstno gradnjo. Velika motivacija pri tej odločitvi je tudi subvencija Ekosklada, po kateri lahko investitorji dobijo kar 400 €/m2 nepovratnih sredstev na neto ogrevano površino.

Poleg tega se dodatno subvencionira lesene fasade in lesena okna. Na ta način se lesu daje dodatna pozornost in finančna podpora, pri čemer je seveda izjemno pomembno tudi to, da vgradimo čim večji odstotek naravnih in obnovljivih materialov. Takšen pogled na gradnjo postaja v današnjem času vedno bolj pomemben, saj je planet ravno zaradi čezmernega izkoriščanja neobnovljivih virov v velikih težavah. Les je obnovljiv naravni vir, ki je hkrati tudi CO2 nevtralen. Z vgradnjo lesa v objekte akumulirano količino CO2 ne spustimo v ozračje, ampak ostane skladiščeno do takrat, ko bo na primer takšen odslužen les postal energent.

 

Prednost je tudi visoka stopnja prefabrikacije

Pri leseni montažni gradnji gre tudi za veliko stopnjo prefabrikacije v primerjavi s klasično gradnjo, ki se srečuje s porastom cen delovne sile in materialov. Zaradi generalnega pomanjkanja delovne sile v gradbeništvu bo večja stopnja prefabrikacije v pokritih in klimatsko nadzorovanih prostorih vedno bolj pomembna, saj bo treba čas na samem gradbišču skrajševati na minimum.

 

Pri načrtovanju takšnih stavb je zelo pomembno, da je komunikacija med projektantom in izdelovalcem lesenega montažnega objekta odlična in da so vsi detajli rešeni na nivoju delavnikih načrtov. Ko gre takšna stavba v izvedbo, dosežemo veliko hitrost in natančnost pri sami gradnji. Zelo pomembno pa je tudi dejstvo, da v sam objekt ne vnašamo veliko vlage in s tem omogočamo, da je takšen objekt takoj vseljiv.

Klasično grajen objekt potrebuje okrog dve in pol leti, da se vnesena vlaga z betonom, malto, estrihi in ometi ustrezno zmanjša. Pri samem načrtovanju danes praviloma to že počnemo v BIM okolju, kar omogoča enostavno izmenjavo 3D datotek s proizvajalci. S tem si skrajšamo čas, imamo večji nadzor in bistveno zmanjšamo možnost napak.

 

18-oddelčni vrtec v Šentjerneju

Naš največji zaključen projekt na področju vrtcev je 18-oddelčni vrtec v Šentjerneju, ki je tudi uspešno črpal sredstva EKOSKLADA. Med športnimi objekti pa 2500 m2 velika športna dvorana Rakek. Poleg tega smo v občini Krško lani zaključili gradnjo vrtca Palček, ki je ravno tako nizkoenergijski lesen montažen objekt s subvencijo EKOSKLADA. V isti občini pa se po naših načrtih trenutno gradi vrtec na Senovem. Dva tovrstna objekta imamo trenutno v projektiranju. V preteklem desetletju smo si na tem področju pridobili veliko referenc, tako da se naročniki velik obračajo k nam po nasvete. V prihodnosti si tako obetamo še večjo rast deleža lesene montažne gradnje in verjamemo, da bomo del teh objektov načrtovali v našem Studiu Esplanada.

(Visited 217 times, 5 visits today)