2:37 pop OKOLJE

Živali, ki živijo najdlje na svetu!

Ljudje živimo v povprečju 71 let, kar je le kapljica v vedro v primerjavi z nekaterimi drugimi živimi bitji.

Ljudje v tem času živimo precej dolgo. Povprečna pričakovana življenjska doba nekoga, ki se je rodil v letu 2015, naj bi bila 71,4 leta. To ni slabo v primerjavi z nekaterimi živalmi, kot so muhe enodnevnice, ki živijo le nekaj ur – ravno dovolj dolgo, da se lahko parijo in odložijo jajčeca. Katere pa so tiste živali, ki živijo najdlje?

Morske školjke in morske živali

skoljka

kitV morju najdemo veliko bitij z dolgo življenjsko dobo. Na primer spužve. Ljudje pogosto pozabimo, da so tudi spužve živali; živali, ki živijo zelo dolgo. Ocene njihove življenjske dobe se zelo razlikujejo, vendar so pogosto ocenjene na več tisoč let. Ena od študij v reviji Aging Research Reviews navaja podatek, da obstaja spužva vrste Monorhaphis chuni, ki živi že 11.000 let.

Tudi Ming, školjka vrste trda ladinka, je bila ena izmed živali z dolgo življenjsko dobo. Umrla je v starosti 507 let, ko so jo raziskovalci poskušali izklesati iz skale v islandskih vodah. Življenjska doba trdih ladink naj bi bila sicer približno 225 let.

Nekatere globokomorske ribe, kot je oranžna sluzoglavka, živijo do 175 let, navaja knjiga Sexuality in Fishes. Kar pa zadeva sesalce, je med najdlje živečimi grenladski kit, ki na svoji torti lahko dočaka kar 200 svečk.

Najdlje živeče kopenske živali

Trenutno je najstarejša znana kopenska žival na svetu Johanatan, 183-letna želva vrste Aldabra giant tortoise, ki živi na ozemlju guvernerjevega dvorca na Sv. Heleni, otoku zahodno od Afrike.

Želva vrste Aldabra giant tortoise (foto: Xjschx, Wikipedia)

Želva vrste Aldabra giant tortoise (foto: Xjschx, Wikipedia)

 

John Klicka, kustos ptic v Burkejevem muzeju v Seattlu, pravi, da je najstarejša znana divja ptica 65-letna Wisdom, predstavnica vrste laysanski albatros. Wisdom je razbila prepričanje znanstvenikov, da vrsta lahko živi le 40 let. A ne le to, še vedno tudi vali in vzgaja zdrave mladiče. „Velike ptice, kot so albatrosi, večinoma živijo dlje, zato kasneje odrastejo in se parijo manj pogosto,“ pravi Klicka. „Medtem, ko imajo manjše ptice srečo, če v divjini preživijo pet let. To pomeni, da morajo prej dozoreti in se bolj pogosto pariti.“

Wisdom, predstavnica vrste laysanski albatros (foto: John Klavitter/U. S. Fish and Wildlife Service, Wikipedia)

Wisdom, predstavnica vrste laysanski albatros (foto: John Klavitter/U. S. Fish and Wildlife Service, Wikipedia)

 

Še ena od dolgo živečih ptic pa je Kakapo, kritično ogroženi papagaj iz Nove Zelandije. Je edina neleteča papiga na svetu, ki lahko živi do 60 let. Zaradi ogroženosti jih na Zemlji trenutno živi le še nekaj več kot sto

Kakapo (foto: Department of Conservation, Wikipedia)

Kakapo (foto: Department of Conservation, Wikipedia)

(Visited 839 times, 4 visits today)
Close