Zgodba o plastiki ob prihajajočem svetovnem dnevu okolja

28 maja, 2020
Zgodba o plastiki ob prihajajočem svetovnem dnevu okolja

 

Letošnji svetovni dan okolja bodo Ekologi brez meja obeležili s slovensko spletno premiero filma The Story of Plastic (Zgodba o plastiki) in pogovorom z mednarodnimi gosti.

Svetovni dan okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, je letos posvečen ohranjanju biodiverzitete. “Čeprav v tem trenutku vse naše napore usmerjamo v kurativo zdravstvene krize, pa je med drugimi ravno ogrožanje raznovrstnosti bitij in krčenje njihovega življenjskega prostora med pripomoglo k temu, da je do nje sploh prišlo,” ob tem poudarjajo Ekologi brez meja.

Plastika kot največji onesnaževalec

Onesnaževanje je eden od petih glavnih dejavnikov s pogubnimi učinki na biotsko raznovrstnost. Na piedestal onesnaževalcev se je v zadnjih desetletjih zasidral obljubljeni material – plastika. Film The Story of Plastic (Zgodba o plastiki) je nastal pod okriljem mreže Break Free From Plastic, v katero je vključenih 1500 organizacij s celega sveta, tudi Ekologi brez meja. 95-minutno zgodbo o plastiki, ki so jo predvajali že v 70 državah, si bo v Sloveniji premierno mogoče ogledati med 3. in 11. junijem.

Film The Story of Plastic (Zgodba o plastiki) nas popelje na pot po treh celinah z namenom, da nam v sliki in besedi prikaže obupne razsežnosti onesnaževanja polj, rek in morij z gorami smeti ter zraka s strupenimi izpusti, ki so posledica pridelave in predelave plastike. V filmu The Story of Plastic bomo slišali pričevanja strokovnjakov in aktivistov s prve bojne črte, ki nam razkrivajo katastrofalne posledice uničevanja ekosistemov s plastičnim onesnaževanjem in zastrupljanja skupnosti po vsem svetu.  Izvedeli bomo tudi več o globalnem gibanju, ki se je porodilo kot odgovor na to. Zanimive animacije, arhivski posnetki, ki segajo v leto 1930 ter pričevanja neposrednih očividcev ponujajo strnjen pogled na problem, ki vedno bolj vpliva na dobrobit planeta in dobro počutje njegovih prebivalcev. Film je v angleškem jeziku z angleškimi podnapisi.

Debata o plastiki

Praznovanje ob dnevu okolja bodo Ekologi brez meja popestrili tudi s “Facebook live” debato z mednarodno zasedbo, ki bo potekala v četrtek, 4. junija, ob 17.00. O prigodah v zakulisju nastajanja filma, o mitu, da je vsega kriva Azija, o rešitvah in o ugledu Slovenije v svetu bodo debatirali z Delphine Lévi Alvarès, koordinatorko mreže Break Free From Plastic za Evropo in filipinskim protagonistom filma, Froilanom Gratejem.

Sredozemsko morje že polno novih “korona” odpadkov?

Francoski potapljači poročajo, da je Sredozemsko morje že polno mask in rokavic za enkratno uporabo, ki se tako pridružujejo plastiki in ostalim odpadkom, ki vse bolj polnijo morja po celem svetu.

Mikroplastika je najpogostejši odpadek na obalah Sredozemlja

 

Svetovni dan okolja: plastika

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 47 times, 1 visits today)