Zaradi podnebnih sprememb bo do leta 2050 po svetu kar 216 milijonov migrantov!

20 septembra, 2021

Napovedi glede posledic podnebnih sprememb so naravnost strašljive. Če se bo tako nadaljevalo, bo do leta 2050 na svetu 216 milijonov migrantov.

Brez svojih domov bodo najprej ostali prebivalci na najbolj nižinskih točkah in majhnih otokih (o tem, kateri otoki bodo izginili z obližja Zemlje smo pisali tukaj).

Pred kratkim je Svetovna banka v javnost poslala poročilo Groundswell 2.0, ki proučuje vpliv klimatskih sprememb v šestih regijah. Poročilo pravi, da se bodo klimatske migracije pričele leta 2030, svoj vrhunec pa bodo dosegle dvajset let kasneje.

Najbolj bodo prizadeta najbolj revna območja

Po ocenah naj bi bilo v Podsaharski Afriki 86 milijonov migrantov, še 19 milijonov v severnem delu Afrike, 40 milijonov milijonov migrantov se ocenjuje na jugu Azije, 49 pa na vzhodu Azije in v Pacifiku. Napovedana gibanja in premiki bodo močno obremenili predvsem mestna, urbana območja.

Te številke pa so zgolj najmanjša ocena, predvideva se, da bodo še višje, saj poročilo ni zajelo bogatejših držav in držav na Bližnjem Vzhodu.

Avtorji poročila so zapisali, da bi moralo biti to poročilo nujen klic v sili k vladam in odločujoči politiki, da se zgane in da ukrepa bolj aktivno v boju proti podnebnim spremembam. S tem bi lahko napovedane migracije zmanjšali za 80%, torej na 44 milijonov ljudi.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 112 times, 8 visits today)