Te države bodo zaradi podnebnih spremembe enostavno – izginile

6 septembra, 2021

Če se bodo podnebne spremembe dogajale tako silovito kot sedaj, nekaterim narodom in državam grozi izginotje.

Otoški narodi po vsem svetu so zaradi dvigovanja morske gladine ogroženi. Posledice segrevanje ozračja bodo katastrofalne, saj številnim otokom grozi izginotje.

Majhne otoške države

Toda sedaj je še čas, da se prihodnost obrne v bolj svetlo stran. Diann Black-Layne, glavna pogajalka Združenja malih otoških držav, je prejšnji teden (potem, ko je v javnost prišlo poročilo IPCC o klimatskih spremembah 2021) dejala, da to poročilo potrjuje izkušnje majhnih otoških držav – cikloni so vse bolj intenzivni, gladina morja se dviguje, a še vedno lahko zajezimo najhujše. Če bi poskrbeli, da bi se temperatura dvignila za 1,5 stopinjo in ne za 2, bi to že pomenilo mnogo boljši scenarij.

IPPC poročilo je izpostavilo, da bi se segrevanje lahko ustavilo z zmanjšanjem emisij ogljika, vendar pa se bo gladina morja dvigovala v vsakem, tudi najboljšem primeru, zaradi česar bodo obalne skupnosti v nevarnosti poplav in uničenja.

Katere so najbolj ogrožene?

Med nabolj ogroženimi je Kiribati v Tihem oceanu, ki ga sestavljajo trije nizki arhipelagi, od katerih nihče ne presega 2 metrov nadmorske višine. Skupaj s Kitajsko načrtujejo fizično dvigniti nadmorsko višino svojega otočja, katerega dve tretjini bosta pod vodo, ko se gladina morja dvigne za 0,9 metra – take pa so napovedi do konca tega stoletja!

Izjemno ogroženi so tudi Maldivi – njihov predsednik, ki se že leta glasno bori za zmanjšanje podnebnih sprememb pravi, da so na robu preživetja, na bojni črti, in da situacija ne bi mogla biti bolj resna. Temu, da moramo ukrepati, je pritrdila Kimberly Nicholas, švedska profesorica in strokovnjakinja na področju klimatskih sprememb: ”Mislim, da bi bilo to zelo pošteno. Vsaj tako bi se počutila jaz, če bi živela na enem izmed ogroženih otokov.”

Med otoke, ki so najbolj ogroženi, spadajo še: Samoa, Vanuatu, Salamonovi otoki, Tuvalu, Nauru, Fidji, Marshallovi otoki.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 285 times, 7 visits today)