Za novoletno jelko so podrli smreko, na kateri je gnezdila sova …

26 novembra, 2020
IF

Pred nekaj dnevi so sredi Newyorškega poslovno stanovanjskega središča Rockefeller center postavili tradicionalno smreko. Prižig luči na božičnem drevesu velja za simbol prazničnega časa New Yorka. Smreka je vsako leto mogočna in tudi letošnja meri skoraj 23 metrov, mestu pa jo je podaril lastnik ene izmed samopostrežnih trgovin.

Smreko so prepeljali iz kar 270 km oddaljenega kraja. Med postavitvijo božičnega drevesa pa je eden izmed delavcev na veliko presenečenje med vejami našel nepovabljenega gosta. Košata smreka je očitno nudila dom sovi, ki je ostala na drevesu tudi potem, ko so ga prepeljali v mesto. Sovo so ujeli, žena najditelja pa je poskrbela, da so jo prepeljali v zavetišče za divje živali.

Rockefeller je postal zvezda

Za sovo so poskrbeli v zavetišče za divje živali Ravensbeard Wildlife Center v mestu Saugerties, ki leži severno od New Yorka. Ugotovili so da gre za odraslega samca in so ga poimenovali Rockefeller. Najdena sova (Aegolius acadicus) je ena izmed najmanjših vrst, ki živijo v severni Ameriki. Zrastejo do do 22 cm, čez krila pa merijo do pol metra. Gnezdijo v drevesnih duplinah.

Med temeljitim veterinarskim pregledom so ugotovili, da je bil ptič sicer lačen in dehidriran toda vseeno v dobrem stanju. V zavetišču ga bodo obdržali toliko časa, da si popolnoma opomore in pridobi na teži. Potem ga bodo izpustili nazaj v naravo. Rockefeller je vzbudil veliko pozornosti in je v trenutku postal glavna zvezda na Facebook strani zavetišča.

Za zavetišče s pomočjo številnih prostovoljcev skrbi neprofitna organizacija, ki se pretežno financira z donacijami.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 124 times, 1 visits today)