Vesoljski turizem – sliši se zabavno, a kakšen je njegov vpliv na okolje?

14 julija, 2021

Podjetja, kot so SpaceX, Virgin Galactic in Space Adventures, želijo vesoljski turizem narediti dostopen in zanimiv. A sredi podnebne krize pošiljanje milijarderjev v vesolje morda ni najbolj okolju prijazna odločitev.

Rakete za vzlet in pristanek uporabljajo veliko potisnih plinov in ne glede na to, ali gre za kerozin v SpaceXovi raketi Falcon 9, metan v Starshipu ali tekoči vodik v NASA-inem novem vesoljskem izstrelitvenem sistemu (SLS), vse to vpliva na zemeljsko atmosfero. »Ne glede na izbrano gorivo vsi izstrelki oddajajo veliko toplote, ki v ozračju tvorijo dušikove okside,« je pojasnila Eloise Marais, izredna profesorica na University College London, kjer proučuje vpliv goriv in industrije na ozračje.

Negativni vplivi dušikovih oksidov

»Dušikovi oksidi prispevajo k nastanku ozona ali njegovem izčrpavanju,” pove Eloise Marais. V stratosferi, kjer ozon deluje kot zaščita pred ultravijoličnim sevanjem sonca, ta toplota ozon izčrpa. V troposferi, ki je bližje tlom, lahko ta toplota pospeši nastajanje ozon, ki deluje kot toplogredni plin in zadržuje toploto.

Vpliv različnih goriv na ozračje

Preden se izstrelitev rakete sploh zgodi ima že sama proizvodnja različnih pogonskih goriv velik negativni vpliv na okolje. Vsaka izstrelitev porabi tisoče ton potisnih plinov, da raketa doseže vesolje. Ob zgorevanju trdih goriv se tvori klor, ki zelo učinkovito prispeva k uničenju ozonskega plašča. Ob zgorevanju ogljikovodičnih goriv, kot sta kerozin in metan, nastaja ogljikov dioksid (pa tudi črni ogljik in saje), zloglasni toplogredni plin, ki absorbira toploto in dodatno segreva Zemljo.

Vpliv jekla in aluminija na okolje

Za proizvodnjo rakete je potrebna velika količina jekla in aluminija. Na vsako proizvedeno tono jekla se v ozračje spusti 1,9 tone ogljikovega dioksida. To število se pri aluminiju poveča na 11,5 tone. Prazen Starship je narejen iz približno 200 ton jeklene zlitine. To ne vključuje rakete, ki tehta približno 300 dodatnih ton.

Znanost in turizem

Vse to je visoka cena, ki jo je treba plačati v imenu znanosti, vendar prav zaradi vseh izvedenih vesoljski programov, danes vemo več o našem planetu, vključno s pomembnimi informacijami o vremenskih vzorcih in učinkih podnebnih sprememb. Na drugi strani je v zadnjih 20 letih v vesolje odpotovalo le sedem “turistov”, a če bodo izstrelitve raket pogostejše, bo njihov vpliv na okolje naraščal. Eloise Marais poudari, da še ne poznamo celotnega vpliva vesoljskega turizma na planet, saj so raziskovalci to temo šele začeli preučevati.


Če vas zanima vesolje, obiščite 

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga

 

Vir: Mashable

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 78 times, 7 visits today)