V vročih dneh poskrbimo za (svoje) živali!

1 avgusta, 2020

“V t. i. »pasjih dnevih« je moralna dolžnost lastnikov živali, da zanje (po)skrbijo na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja in jim omogoča, kar sodobna stroka dobrobiti živali imenuje življenje, ki ga je vredno živeti,” je pred dnevi pozvalo celo ministrstvo.

 

Kaj se zgodi mačkam in psom, ko je vroče?

Mačke in psi izgubljajo toploto predvsem s sevanjem in izhlapevanjem. Ker pa so te živali prekrite z dlako in nimajo žlez znojnic po vsej kožni površini, je oddajanje toplote s sevanjem (skozi kožo) prepočasno. Najpomembnejši način oddajanja toplote pri psih in mačkah je zato izhlapevanje. Hitro in plitko dihanje (sopenje) omogoča odvajanje toplote preko sluznic zgornjih dihalnih poti.

Kadar je žival izpostavljena zelo visokim temperaturam iz okolja in visoki zračni vlažnosti ali pa ima zaradi bolezenske okvare dihal močno zmanjšano učinkovitost izgubljanja toplote s sopenjem, lahko pride do resnih okvar zdravstvenega stanja živali. Končna posledica odpovedi mehanizmov za uravnavanje telesne temperature je povišana telesna temperatura, ki postane nevarna že tedaj, ko za zelo kratek čas preseže 43°C ali ko za dlje časa preseže 41°C.

Po vzrokih za pregretje organizma ločimo dva sindroma nenadnega pregretja organizma: toplotni udar in pregretje zaradi fizične aktivnosti. Znaki toplotnega udara so: pospešen in šibak srčni utrip, oteženo dihanje, modrikaste (cianotične) vidne sluznice, povišana telesna temperatura (41 – 43°C), drhtenje, krči, opletajoča hoja, nezavest, celo pogin.

In kako torej poskrbimo za živali v vročih dneh?

 • Sveža pitna voda naj bo vedno na voljo.
 • Živali omogočite dostop do sence in hladnejših mest – (hladne površine).
 • NIKOLI ne puščajte živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu.
 • Sprehode in druge fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure
 • Posebno pozornost namenite psom brahicefaličnih pasem (kratek gobec), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature. Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo.

Če opazite, da sosedov pes ne more do vode ali do sence, pokličite sosede, pristojne, 112. Potepuškemu mucku, ki obnemoglo leži sredi ceste, omogočite, da se umakne na hladno – v klet, garažo ali pokličite društvo za pomoč živalim.

PRVA POMOČ pri vročinskem udaru
Žival moramo nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje,…), glavo naj ima dvignjeno, ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč. 

Na kaj moramo biti pozorni pri prevozu rejnih živali?

 • Ne načrtujte prevoza živali, ko je zunanja temperatura višja od 35 °C. Pri prevozu živali je najvišja dovoljena temperatura znotraj prevoznega sredstva 35°C. Če zunanja temperatura presega to mejno vrednost ni mogoče zagotoviti primerne temperature znotraj prevoznega sredstva.
 • Če se odpravljate na dolge vožnje (vožnje ki trajajo dlje od 8ih ur) preverite vremensko napoved v krajih kjer bo potekala vaša vožnja.
 • Živali prevažajte ponoči, tako da se izognete visokim dnevnim temperaturam.
 • Natančno se pozanimajte o morebitnih prometnih zastojih (zaradi vzdrževanja vozišča,…).
 • Pripravite načrt obvozov, ki jih boste uporabili, da se izognete prometnim zamaškom.
 • V primeru, da pot vključuje prečkanje mejnih prehodov, trajekte ter druge kraje, kjer se predvideva zastoje, še posebej v visoki turistični sezoni, se natančno pozanimajte o predvidenih čakalnih dobah ter planirajte pot na način, da se čakanju kar se da izognete.
 • Imejte s seboj številke za klic v sili v različnih državah članicah. V Sloveniji je to številka 112. To številko lahko uporabite v primeru zastojev zaradi prometnih nesreč ali drugih zastojev. Tako vas bodo pristojne osebe pospremile iz prometnega zamaška v kolikor imate na prevoznem sredstvu naložene žive živali.
 • Zmanjšate gostoto nakladanja živali. Še posebej, če vozite ovce v polni volni ali prašiče.
 • V primeru, da nalagate živali v nadstropjih, povišajte prostor nad živalmi. Višji prostor nad živalmi in zmanjšana gostota nakladanja živali poveča kroženje zraka v prikolici in tako zmanjšuje temperaturo v prostoru.
 • Če imate avtomatični ventilacijski sistem ga imejte vedno ko stojite prižganega.
 • Vozilo vedno parkirajte v senci. Če je le mogoče ga parkirajte pravokotno na smer gibanja zraka (vetra) tako, da še dodatno povečate izmenjavo zraka v vozilu.
 • V primeru dolgih voženj skrbite za to, da imajo živali vedno na voljo dovolj sveže vode. S seboj imejte dodatna vedra za napajanje, poleg tistih, ki jih že imate vgrajena v vozilu.
 • Redno preverjate stanje živali na vozilu.

 

Vir: gov.si

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 46 times, 1 visits today)